Цијена одлагања проблема Косова

Просјечна плата испод 400 евра, пензија од 220 евра, 40. 000 становника мање сваке године и губитак од 100 до 110 милијарди евра до 2027. године – цијена је одлагања рјешавања косовског проблема.

Србија 13.08.2018 | 07:53
Цијена одлагања проблема Косова
Ово су резултати истраживања агенције “Футурист” која је покушала да представи све економске посљедице нечињења у вези са рјешавањем питања које већ деценијама мучи Србију. Како стоји у овој анализи, први дио економске цијене свакако је губитак свега оног што је везано за Европу, пише Блиц.

– Европска унија је убједљиво наш највец́и трговински партнер. Укупна спољнотгровинска размјена Србије у 2017. години износила је 34 милијарде евра, при чему се на увоз односи 19 милијарди евра, док извоз роба износи 15 милијарди евра. Учешће ЕУ у укупној спољнотрговинској размјени износи 64 одсто. Учешће извоза у ЕУ у укупном извозу је 66 одсто, док увоз из ЕУ учествује са 62 одсто у укупном увозу роба – пише у истраживању.

Такође, ЕУ представља блок земаља из којих долази највише страних директних инвестиција.

– Само од 2010. године око 70 одсто страних директних инвестиција поријеклом је из земаља ЕУ. Укупан јавни и приватни спољни дуг Србије износио је на крају 2017. године 26 милијарди евра. Од овог износа, извори финансирања из развојних банака и институција као што су ЕБРД и ЕИБ износе око четири милијарде евра. С друге стране, од укупне билансне суме домаћег банкарског сектора, који је на крају 2017. износио око 28 милијарди евра, чак око 70 одсто се односи на банке чија су седишта у земљама ЕУ – објашњавају у “Футуристу”.

Поново санкције?

У случају да Србија одлучи да поништи све досадашње договоре, прекине будуће и одбије унапријед свако рјешење, вјероватно ће поново као прије 26 година доживјети санкције и екскомуникацију из међународне заједнице, замрзавање имовине, тренутни прекид донација и инвестиција.

– Колико би то коштало, немогуће је рећи, али, поређења ради, треба поменути да су економисти штету од санкција уведених 1992. године, чијег се основног ефекта, хиперинфлације, још добро сјећамо, процијенили на неких 125 милијарди долара – наглашава се у анализи “Футуриста”. Коначно, економски најгори сценарио донио би рат.

Само не рат

– Штета коју је Србија 1999. године претрпјела процјењује се на износ од 30 милијарди до 130 милијарди долара. Нови, па и тромјесечни рат коштао би нас десетак пута више од консолидованих државних расхода у 2017. години који су износили око 16 милијарди евра. Ако знамо да су расходи приближни буџетским приходима, али и да је Србија у сталном суфициту и да је буџетом предвиђен раст БДП-а за ову годину на нивоу од 3,5 одсто, лако је закључити да бисмо морали да радимо бар 100 година, са истом уштедом и степеном раста као данас, да бисмо зарадили довољно новца за три месеца ратовања на Косову – објашњавају у “Футуристу”.

Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истиче да је охрабрујуће да је оваква студија урађена и објављена прије свега због чињеница да је рађена из перспективе будућности.

– Како ћемо се као друштва и економије, говорим и о српском и о косовском, развијати ако останемо посматрачи у улогама жртава прошлости и, одлажући проблем који јесте комплексан и историјски, али није нерјешив? Или да активно кренемо да креирамо своју будућност? Договор Срба и Албанаца кључ је за економске интеграције цијелог региона и једини начин да драстично смањимо временски оквир у којем ћемо по стандарду достићи земље централне Европе – истиче Чадеж.

Демографске посљедице

Поред економских, одлагање рјешења косовског проблема донијело би и несагледиве демографске последице.

– Становништво би се смањивало за око 40.000 људи годишње, а није немогуће замислити ни много јаче опадање броја људи, што би довело до тога да нас већ крајем сљедеће деценије нема много више од шест милиона. Такође, ово би условило и смањивање просјечног животног вијека који је данас у Србији 75 година, а у Словенији 81 годину, примјера ради. Опао би и наталитет, а знатно би се смањио и број образованих људи, љекара, инжењера, професора – стоји у истраживању.

Извор: СрпскаИнфо

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Доктор

13.08.2018 06:04

Македонија, Албанија па и ЕУ дрзаве Бугарска и Хрватска немају проблем Косова и Метохије па опет се суоцавају са одласком људи и ниским зивотним стандардом. Ово ми лици на прицу: "јос само ово па зивјецете боље". Зар није било овако и са Хаским оптузеницима до прије пар година...и ста добисмо? У ово само будале вјерују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

13.08.2018 08:47

браво то јесте тај сценарио,а послије тога биће их још то је судбина нас срба...

Name

Игор

13.08.2018 06:04

Наруцио је Вуцко прицу , сад или никад ?! Цовјек на власти 10 година па му рекли ако ти нецес има ко хоце . Како је рускиња јел јој теско пао купус у Гучи ? У ста смо се претворили кукала нам мајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

13.08.2018 06:18

никакве користи Србија нема од "рјешавања" проблема Косова, то треба запамтити, запад само обећава, а ништа не испуњава, то се до сада показало безброј пута

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бонд

13.08.2018 06:18

Челни људи Србије су свјесни тешких посљедица одлагања рјешавања питања КиМ, па зато настоје да се то коначно и заувијек ријеши, али то коче косовски Албанци и поједини западни лидери,који се декларативно залажу за рјешавање овог питања, а ништа не чине да "притисну" Албанце да постигну договор са Србијом.Све што Србија предложи, Албанци одбијају, чак траже и више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно дна

13.08.2018 06:35

Које црно писање блица. Блиц Који нас је 99 оптузивао за све на Космету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

13.08.2018 06:52

Некретнине, минерални ресурси, телекомуникациони и енергетски систе...само то вриједи преко 500 милијарди €. И да се одрекне Србија тога, зарад ништа? Шта народ има од свега, осим сиротиње и патње?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

13.08.2018 07:09

Косово је готова ствар и сто прије то признате бице нам лаксе. У Косову зиви преко 2 милиона Албанаца и да га вратите у Србију оби људи би добили право на језик, културу и јос би усли у скупстину будуци да би били најаца национална мањина. На крају би се просирили по цитавој Србији и за мање од 15-20 година Србија би била сјеверна Албанија. Био сам у свим еx Yу дрзавама и најгоре је нама у РС и у Македонији. Косово је у пуно бољем стању него РС и Македонија сто се тице економије и зивота али Албанци иду јер зеле да зараде јос висе посто им треба пуно пара за дипломатски рат који воде са Србијом и добијају га као сто на пфимјер Хрвати иду из Хрватске само зато сто зеле јос вецу зараду а зивотни стандарди и плате у Хр су за нас у РС и Македонији фантазија. У овом насем окрузењу најбоље иде Словенцима, Мадјарима, Хрватима па Албанији а најгори смо опет казем ми и Македонија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

13.08.2018 07:43

Заблуда је да толико зиви ,Албанаца на Космету нема висе од 800 000,зато се они нигде и не пописују,и све их је мање и мање

Name

херцеговац

13.08.2018 08:32

Коначно објективан мада не и тачан коментар. Косово није готова ствар што рече она монтенегринска ћуна да јест не би нам га тражили а друго је питање је ли прескупо за Србију. Бљиц пише што му газда каже а интереси газде се често не поклапају са српским па ни овај пут. Највећи проблем Србије,ЦГ и РС тренутно је лоша власт што је посљедица просјечног ИQ 89 а то је далеко теже промјенити него ове три несреће. Очигледно је да су АВ притисли за Косово и да он чини све што може да заврши обећано а његова прича о разграничењу није ни за малу дјецу него је за бебе и билмезе јер се разграничењем ама баш ништа не рјешава осим што би он испунио оно због чега је и доведен. Ако се разграничимо са Албанцима , па и ако добијемо пола или читаво Косово, ко ће их сјутра спријечити да се насељавају са наше стране границе и да улажу у Србију поготово ако и ми и они уђемо у ЕУ? Наравно нико то не може учинити исто као што нас нико не може спријечити да купујемо и насељавамо Косово и Албанију поготово у ЕУ али хбг без алата се не иде у сватове па ако наставимо овако за 20г неће бити пред Скадром него пред Нишом. Још само да напоменем да су по питању Косова веееелики проблем "србска патријотска опозиција" и СПЦ. "Србска патријотска опозиција нити је српска нити патријотска нити опозиција, у суштини само помажу овима из власти прављењем смутње међу народом па и стављањем Косова у мит а не у реалан свијет. Због оног 89 већина народа не зна да је пред први балкански рат сматрано да најјачу војску има Бугарска и као таква требало је да заузме Македонију а Српска да се споји са ЦГ и избије на море код Скадра, међутим испоставило се да је Српска војска јача па је узела и Маћедонију и сј Албанију а пошто није могла задржати обоје повукла се из Албаније и ратовала за Маћедонију у лл балканском рату. Као наслијеђе из тога похода је остало Косово са којим ни вијек касније не знамо шта ће мо ни како ће мо. Колике шансе имамо да задржимо Косово ако нисмо успјели ни Македонце који су нам род рођени? Никакве и за то су као и за увођење колонијалне управе послије ослобођења/заузимања Косова и Македоније најзаслужније власт и "патријотска опозиција". Што се тиче СПЦ мислим да је ствар за коју се моли у Кајиној цркви унапријед изгубљена

Name

Е Зоки

13.08.2018 12:42

Већа је заблуда да Срба у Србији сада има више од 5 ипо до једва 6 милиона. Албанаца у Кособу и Албанији сада има колико и Срба у Србији само сто за разлику од Срба Албанци имају огриман демографски плус јер ови из вана саљу новац и улазу у Албанију која вец сада има љепсе плазе од ЦГ и јос наставља свој економски успон. И поред свега тога албански мафијаси и поред зеље за новцем раде за интересе албанског народа и дрзаве за разлику од српских мафијаса који раде против српског народа и српске дрзаве ако у томе имају вецу корист. Срби це демографски нестати јер каземо да смо небески народ а нема према брату свом горег од нас. Па цему ми даље да говоримо кад су Срби били ти који су отровали цара Стефана Дусана и разјебали царство. Не требају нам непријстељи кад смо овакав народ.

Name

ба

13.08.2018 07:25

ево дајем републику српску за косово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.08.2018 11:51

Ма сели се одмах доле. Послаћемо ти одијело.

Name

наручен екст

13.08.2018 07:56

само продајом злата које је процијењено на 100 милијарди еура Србија би санирала сву привреду и била једна од држава са галопирајућим растом животног стандарда у позитивној узлазној путањи наредних 50 година.Само продајом уранијума Русији Србија би могла да наплати преко 500 милијарди еура што би такође било басносновно богатство.Овде наручени лобисти дају своје мишљење које ама баш ништа не пије воде јер се заснива на лажима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

13.08.2018 08:38

У ову причу послије свега може да повјерује неко ретардиран,сатанистичка европска унија је шарена лажа,као губимо неке милијарде,само нас чекају! А јел се ико питао колико богатство остаје на косову?? Само трепча вриједи дупло више од свега што сте набројали а остало да не причам! Ко се још нормалан одриче 15 % земље зарад неке глупости као ЕУ? Не видим да је бугарима,хрватима,румунима итд нешто боље,чак напротив а о демографији да не причамо,бугарска је преполовила становништво од уласка а Хрватска је на добром путу и зато немојте писати зе глупости! И ДОБРО УПАМТИТЕ ОВО НИЈЕ ЗАДЊЕ ШТО ЋЕ ОД НАС ТРАЖИТИ!!! Треба их одбити по цијену санкција јер постоји руско и кинеско огромно тржиште а они нас макар неће уцјењивали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.08.2018 09:23

Кад се неко умисли да је паметан и да нешто зна. Шта имаш да понудиш Кинезима и Русима ? Шта да им продаш ? Знаш ли ти гдје је Кина а гдје је Србија. Гдје је Русија ? Србија мора се окренут комсијама и ЕУ све остало је илузија као и ова твоја.