Губици се само повећавају

Акумулирани губитак Рафинерије нафте у Броду премашио је 600 милиона марака. Економисти упозоравају да би то могло да значи стечај. Мора се одржати контакт са руским партнерима и улагачима, јер уколико би дошло до затварања рафинерије, последице по Српску могле би бити огромне, поручују из опозиције.

Република Српска 12.08.2018 | 20:09
Губици се само повећавају
За 11 година, од када је званично приватизована, Рафинерија нафте у Броду суочава се са губицима. Тренутно они су већи од 308 милиона евра. Сама чињеница да једно приватно предузеће константно послује у минусу, више је него интересантна, сматрају стручњаци.

Још је интересантније да у цијелој тој ситуацији нико не спомиње ни потраживања, а ни стечај. Ако Рафинерија не ради пуним капацитетом она мора да прави трошкове које не може да покрије.

За економиску Зорана Павловића то су забрињавајући подаци.

"Ако је таква ситуација, дакле ако нико не прерађује довољно сирове нафте и не може да покрије трошкове свог пословања онда некоме дугује. Када то погледамо заиста би било потребно и нужно, да инспектори Пореске полиције испитају код кога су неплаћени рачуни, односно гдје је сав тај новац који се сваке године појављује као губитак. А ево видимо да је за првих пола године губитак био 16 милиона КМ. Знате губитак мора неко да плати", каже Павловић.

Он сматра да би овим проблемом морала да се позабави Пореска управа Републике Српске јер је у овом тренутку тешко рећи шта је основ толиких губитака и коме се толико дугује.  

Међутим, Пореска управа у ревизорском извјештају за прошлу годину каже да се највећи дио дугова бродске рафинерије односи на кредите и камате према повезаним лицима.

Наводе и да је рафинерија један од најуреднијих пореских обвезника.

"Што се тиче репрограмираних пореских обавеза овог пореског обвезника, обавјештавамо Вас да је Рафинерији нафте Брод одобрен репрограм у износу од 127,4 милиона марака (63,7 милиона еура), те да је преостало још девет рата, односно 19,1 милион марака. Рафинерија нафте Брод редовно измирује и рате одобреног репрограма – саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

Рок за отплату репрограма продужен је до јула наредне године. Из опозиције кажу да се Рафинерија Брод и остале чланице Оптима група, које су чиниле бившу Нафтну индустрију Републике Српске, суочавају са губицима почевши од дана приватизације до данас. Последице по Српску могу бити катастрофалне.

"Годинама независни ревизори регулише контролу над акционарским друштвима у оквиру Оптима групе констатују и да се објављује на бањалучкој берзи, на њиховој страници да је немогуће да Рафинерија опстане без вањске финансијске помоћи власника, односно Њефтгазинкора, преко њега Зарубрежњефта који је највећи повјерилац. Ту постоји реална опасност да руски власници рафинерије једног дана констатују да им то више није исплативо да одржавају, јер гомилају се губици и ставе кључ у браву. А онда ће настати велики проблем за цијелу регију Посавине, није то само проблем Брода. Читав низ проблема би се отворио у том случају. Једна врло лоша ситуација која може имати лоше реперкусије", упозорава предсједник НДП-а Драган Чавић.

Он наводи да губитак који бродска рафинерија има у овом тренутку, а то је преко 600 милиона марака, много је већи од губитка који је затечен у тренутку када је извршена приватизација прије 11 година.

"У тренутку када је приватизована, Рафинерија нафте у Броду, чији је већински власник Њефтгазинскор, запошљавала је 1.400 радника. Сада је тај број око 950. И док се број радника смањује, губици компаније се повећавају", констатовао је Чавић.



БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Фсг

12.08.2018 19:17

Чавићу ти најбоље знаш шта је са фирмама као рафинерија и транстер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

12.08.2018 20:34

Они су вец пукли само нико нема храбрости да их обавијести.

Name

Рафинерија

13.08.2018 07:04

Да би рафинерија пословала позитивно потребно је улозити велики новац(вјероватно висе стотина милиона км) у модернизацију. Руси су планирали преко Брода да удју на трзисте еу тј да купе дијелове мола и ине али их је политика спријецила. Због тога су одлуцили да остану у рафинерији тј да је користе у политицке сврхе. Преко рафинерије дрзе додика у саци. Када би нека власт РС одлуцила да прихвати улазак БиХ у нато руси би птодали Нестро а затворили рафинерије у модрици и броду. Далке све је ствар политике као и свугдје у свијету када се прица о нафти. Власници оптима групе је фирма зарубезњеф сто преведено на српски знаци "страна нафта". То је компанија која врси истразивање и експлоатацију нафте ван граница Русије. Политика је та која наредјује директорима зарубезњефта како и ста да раде а не економија. За једну Русију 20-30 милиона евра годисњег троска у некој земљи не представља велики тросак ако тиме остварују политицки циљ. Рафинерије у Броду и Модрици су једине рафинери у власниству зарубезњефта. Тако да је закљуцак прост док год власт Републике Српске не прихвата нато Руси це се играти у Броду.

Name

пумпадзија

13.08.2018 07:43

Мени ово није јасно, како може приватна фирма толико дуго пословати у минусу,? Ако фирма производи губитак која је сврха њеног постојања? Ко ће на крају вратити акумулирани дуг? Ово мени ништа није јасно???

Name

ре Рафинерија

13.08.2018 07:48

Занимљиво објашњење, могуће је, али онда на крају, ако крај дође, Русија неће платити заостатак дуга и отићи, у то сам сигуран.

Name

Посматрац

12.08.2018 19:46

Додик и његова сумњива браца руси опасна комбинаторика..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.08.2018 20:26

Неки казу да граде приватну рафинерију у Русији???

Name

Рудоња

13.08.2018 15:21

Што уговори и бизнис склооу ,увијек је стета по народ и дрзаву... буу буу рудоња.

Name

КОМЕНТАТОР

12.08.2018 20:31

накад прије господја Светлана Ценић је изјавила, а било је и на овој страници .......да је најјефтиније да рафинерију затворе и да ентитет даје паре за плате отпуштеним радницима......... испаде да је она била у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деспот

12.08.2018 21:01

Можда би најбоље било да се Мектић прихвати посла и да он и Станић са СИПОМ спријече шферц горива из Хрватске из луке Плоче преко царинарнице у Мостару.

Name

Деспот

12.08.2018 20:59

Најбоље би било да се Руси повуку а да ПдП поново доведе британски ВИТОЛ да нас подржи као прије 18 година. То су била добра стара времена а рафинерија је радил а ко никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Се-Хик

12.08.2018 21:10

Арапи зиве вјерски комунизам, захваљујуци нафти,никоме ниста не фали,зиве у изобиљу а код нас нафтна индустрија пропада.Масалах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.08.2018 21:40

Суска се да це Руси Рафинерију продати Арапима бузасто ,,ово је пропаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Араб

13.08.2018 07:12

Заинтересовани купац

Name

Те

12.08.2018 21:57

Гдје Руси додју ту ни трава не расте висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

13.08.2018 03:46

где додик умìјеша прсте тује пропаст

ОДГОВОРИТЕ