Gubici se samo povećavaju

Akumulirani gubitak Rafinerije nafte u Brodu premašio je 600 miliona maraka. Ekonomisti upozoravaju da bi to moglo da znači stečaj. Mora se održati kontakt sa ruskim partnerima i ulagačima, jer ukoliko bi došlo do zatvaranja rafinerije, posledice po Srpsku mogle bi biti ogromne, poručuju iz opozicije.

Republika Srpska 12.08.2018 | 20:09
Gubici se samo povećavaju
Za 11 godina, od kada je zvanično privatizovana, Rafinerija nafte u Brodu suočava se sa gubicima. Trenutno oni su veći od 308 miliona evra. Sama činjenica da jedno privatno preduzeće konstantno posluje u minusu, više je nego interesantna, smatraju stručnjaci.

Još je interesantnije da u cijeloj toj situaciji niko ne spominje ni potraživanja, a ni stečaj. Ako Rafinerija ne radi punim kapacitetom ona mora da pravi troškove koje ne može da pokrije.

Za ekonomisku Zorana Pavlovića to su zabrinjavajući podaci.

"Ako je takva situacija, dakle ako niko ne prerađuje dovoljno sirove nafte i ne može da pokrije troškove svog poslovanja onda nekome duguje. Kada to pogledamo zaista bi bilo potrebno i nužno, da inspektori Poreske policije ispitaju kod koga su neplaćeni računi, odnosno gdje je sav taj novac koji se svake godine pojavljuje kao gubitak. A evo vidimo da je za prvih pola godine gubitak bio 16 miliona KM. Znate gubitak mora neko da plati", kaže Pavlović.

On smatra da bi ovim problemom morala da se pozabavi Poreska uprava Republike Srpske jer je u ovom trenutku teško reći šta je osnov tolikih gubitaka i kome se toliko duguje.  

Međutim, Poreska uprava u revizorskom izvještaju za prošlu godinu kaže da se najveći dio dugova brodske rafinerije odnosi na kredite i kamate prema povezanim licima.

Navode i da je rafinerija jedan od najurednijih poreskih obveznika.

"Što se tiče reprogramiranih poreskih obaveza ovog poreskog obveznika, obavještavamo Vas da je Rafineriji nafte Brod odobren reprogram u iznosu od 127,4 miliona maraka (63,7 miliona eura), te da je preostalo još devet rata, odnosno 19,1 milion maraka. Rafinerija nafte Brod redovno izmiruje i rate odobrenog reprograma – saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Rok za otplatu reprograma produžen je do jula naredne godine. Iz opozicije kažu da se Rafinerija Brod i ostale članice Optima grupa, koje su činile bivšu Naftnu industriju Republike Srpske, suočavaju sa gubicima počevši od dana privatizacije do danas. Posledice po Srpsku mogu biti katastrofalne.

"Godinama nezavisni revizori reguliše kontrolu nad akcionarskim društvima u okviru Optima grupe konstatuju i da se objavljuje na banjalučkoj berzi, na njihovoj stranici da je nemoguće da Rafinerija opstane bez vanjske finansijske pomoći vlasnika, odnosno Njeftgazinkora, preko njega Zarubrežnjefta koji je najveći povjerilac. Tu postoji realna opasnost da ruski vlasnici rafinerije jednog dana konstatuju da im to više nije isplativo da održavaju, jer gomilaju se gubici i stave ključ u bravu. A onda će nastati veliki problem za cijelu regiju Posavine, nije to samo problem Broda. Čitav niz problema bi se otvorio u tom slučaju. Jedna vrlo loša situacija koja može imati loše reperkusije", upozorava predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

On navodi da gubitak koji brodska rafinerija ima u ovom trenutku, a to je preko 600 miliona maraka, mnogo je veći od gubitka koji je zatečen u trenutku kada je izvršena privatizacija prije 11 godina.

"U trenutku kada je privatizovana, Rafinerija nafte u Brodu, čiji je većinski vlasnik Njeftgazinskor, zapošljavala je 1.400 radnika. Sada je taj broj oko 950. I dok se broj radnika smanjuje, gubici kompanije se povećavaju", konstatovao je Čavić.



BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Fsg

12.08.2018 19:17

Čaviću ti najbolje znaš šta je sa firmama kao rafinerija i transter.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

12.08.2018 20:34

Oni su vec pukli samo niko nema hrabrosti da ih obavijesti.

Name

Rafinerija

13.08.2018 07:04

Da bi rafinerija poslovala pozitivno potrebno je uloziti veliki novac(vjerovatno vise stotina miliona km) u modernizaciju. Rusi su planirali preko Broda da udju na trziste eu tj da kupe dijelove mola i ine ali ih je politika sprijecila. Zbog toga su odlucili da ostanu u rafineriji tj da je koriste u politicke svrhe. Preko rafinerije drze dodika u saci. Kada bi neka vlast RS odlucila da prihvati ulazak BiH u nato rusi bi ptodali Nestro a zatvorili rafinerije u modrici i brodu. Dalke sve je stvar politike kao i svugdje u svijetu kada se prica o nafti. Vlasnici optima grupe je firma zarubeznjef sto prevedeno na srpski znaci "strana nafta". To je kompanija koja vrsi istrazivanje i eksploataciju nafte van granica Rusije. Politika je ta koja naredjuje direktorima zarubeznjefta kako i sta da rade a ne ekonomija. Za jednu Rusiju 20-30 miliona evra godisnjeg troska u nekoj zemlji ne predstavlja veliki trosak ako time ostvaruju politicki cilj. Rafinerije u Brodu i Modrici su jedine rafineri u vlasnistvu zarubeznjefta. Tako da je zakljucak prost dok god vlast Republike Srpske ne prihvata nato Rusi ce se igrati u Brodu.

Name

pumpadzija

13.08.2018 07:43

Meni ovo nije jasno, kako može privatna firma toliko dugo poslovati u minusu,? Ako firma proizvodi gubitak koja je svrha njenog postojanja? Ko će na kraju vratiti akumulirani dug? Ovo meni ništa nije jasno???

Name

re Rafinerija

13.08.2018 07:48

Zanimljivo objašnjenje, moguće je, ali onda na kraju, ako kraj dođe, Rusija neće platiti zaostatak duga i otići, u to sam siguran.

Name

Posmatrac

12.08.2018 19:46

Dodik i njegova sumnjiva braca rusi opasna kombinatorika..

ODGOVORITE
Name

re

12.08.2018 20:26

Neki kazu da grade privatnu rafineriju u Rusiji???

Name

Rudonja

13.08.2018 15:21

Što ugovori i biznis skloou ,uvijek je steta po narod i drzavu... buu buu rudonja.

Name

KOMENTATOR

12.08.2018 20:31

nakad prije gospodja Svetlana Cenić je izjavila, a bilo je i na ovoj stranici .......da je najjeftinije da rafineriju zatvore i da entitet daje pare za plate otpuštenim radnicima......... ispade da je ona bila u pravu.

ODGOVORITE
Name

Despot

12.08.2018 21:01

Možda bi najbolje bilo da se Mektić prihvati posla i da on i Stanić sa SIPOM spriječe šferc goriva iz Hrvatske iz luke Ploče preko carinarnice u Mostaru.

Name

Despot

12.08.2018 20:59

Najbolje bi bilo da se Rusi povuku a da PdP ponovo dovede britanski VITOL da nas podrži kao prije 18 godina. To su bila dobra stara vremena a rafinerija je radil a ko nikad.

ODGOVORITE
Name

Se-Hik

12.08.2018 21:10

Arapi zive vjerski komunizam, zahvaljujuci nafti,nikome nista ne fali,zive u izobilju a kod nas naftna industrija propada.Masalah.

ODGOVORITE
Name

Milan

12.08.2018 21:40

Suska se da ce Rusi Rafineriju prodati Arapima buzasto ,,ovo je propast!

ODGOVORITE
Name

Arab

13.08.2018 07:12

Zainteresovani kupac

Name

Te

12.08.2018 21:57

Gdje Rusi dodju tu ni trava ne raste vise

ODGOVORITE
Name

Pajo

13.08.2018 03:46

gde dodik umìješa prste tuje propast

ODGOVORITE