Видео: Кукољ обара земљака из Чешке за бронзу!

Човек, који је прошле године донео прво злато Србији на великој сцени, издигао се после пораза од Грузијца у полуфиналу и стигао до нове медаље после исцрпљујуће борбе са Кламертом. Освојио је и важне бодове на путу ка Токију 2020. године.

Остали спортови 12.08.2018 | 18:15
Видео: Кукољ обара земљака из Чешке за бронзу!
Европски џудо шампион у средњој категорији и први џудиста који је Србији донео златну медаљу са неког великог такмичења, Александар Кукољ, освојио је данас 15. престижну медаљу од када је 2009. као тинејџер дебитовао на великој сцени!

Он је на Гран прију у Будимпешти, на ком се такмичило 346 џудиста и 232 џудисткиње из 86 земаља света, стигао до бронзе у категорији до 90 килограма што му је, поред медаље, донело и драгоцене бодове на путу ка Олимпијским играма 2020. у Токију.

Кукољ (26), шампион Европе и Варшаве 2017. године, подигао се после пораза ипоном у полуфиналном дуелу са Ушангијем Маргианијем из Грузије (1:0, крај на 1:21) и у борби за треће место савладао земљака, Давида Кламерта из Чешке (1:0 ваза-ари, 1:1 ваза-ари, крај 2:1 ваза-ари/ипон на 3:28).

Како земљака?

Кукољ, родом из Зворника, рођен је 1991. године у Прагу, али дуго већ живи и тренира у Београду у Џудо клубу Раковица.

Кукољ и још један наш успешни џудиста у категорији до 90 килограма, Александар Мајдов, били су водећи на ранг-листи Интернационалне џудо федерације уочи Гран прија у Будимпешти са 4.783, односно 4.401 поеном сакупљеним у претходне две године (бодује се првих шест позиција), док је треће место припадало грузијском такмичару Бели Гвинијашвилију са 4.327.

На Олимпијским играма у Токију, када је категорија до 90 килограма у питању, учествоваће најбоље пласирани јапански такмичар, као и 18 најбољих на ранг листи објављеној 25. маја 2020. године.

Србију је на Гран прију представљала и Милица Николић у категорији до 48 килограма, која је заузела пето место и, такође, освојила бодове на путу ка Играма у Токију.

Жоао Мартињо из Португалије, Милан Рандл из Словачке, као и Иван Фелипе Силва Моралес из Кубе имена су ривала које је као први носилац у својој четвртини жреба Кукољ избацивао на путу ка полуфиналу, где га је 13. у генералном пласману ИЈФ, Маргијани, савладао ипоном - потезом који аутоматски завршава борбу у џудоу.

Кукољ је у борби за бронзу повео против Кламерта wаза-ари обарањем, другом по вредности иза ипона, 24-годишњи Чех који је до шансе да освоји медаљу стигао кроз репесаж узвратио је истом мером после два минута и 11 секунди борбе, након чега је светски "број 1" извео пресудно бацање на 3:28 од почетка меча.

Исцрпљени, ривали су честитали један другом.

Погледајте борбу.



4 шида у финалу

Злато је освојио мађарски џудиста Кристијан Тот, који је у пасивном и негледљивом финалу до пресудног поена стигао ваза-аријем на 2:53 до краја. И пре и после тога судија је опомињао и кажњавао такмичаре због неактивне борбе (шидо, свако је добио по два). Тот је Мађарској донео друго злато, уз два сребра, тако да је домаћин завршио као други на листи освојених медаља иза неприкосновеног Јапана (осам злата, четири сребра). Русија је трећа са по једном златном, сребрном и бронзаном медаљом.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар