Умро нобеловац В. С. Наипол

Британски писац Видиадар Сураџпрасад Наипол, добитник Нобелове награде за књижевност 2001, умро је у 86. години, саопштила је његова породица.

Свијет 12.08.2018 | 14:20
Умро нобеловац В. С. Наипол
"Био је див у свему што је радио и умро је окружен људима које је волио, након живота пуног величанствене креативности и иницијативе", рекла је јуче његова жена.

Нобелову награду је добио, према образложењу Шведске академије, "због перцептивне нарације и непоколебљивог преиспитивања у радовима које нас тјера да видимо присуство забрањених историја".

Најпознатија дела су му "А Хоусе фор Мр. Бисwас", "Ин а Фрее Стате", "А Бенд ин тхе Ривер", и "Тхе Енигма оф Арривал".

Током невјероватне полувековне каријере, Наипол је као самозвани "босоноги колонијалиста" прешао пут од руралног Тринидада до енглеске више класе, добио готово све најзначајније награде и витешку титулу, и сматран је за једног од највећих енглеских писаца 20. вијека.

Наипол је написао више од 30 књига у којима се бавио колонијализмом и деколонизацијом, егзилом и борбама малог човјека у земљама у развоју, темама које су одражавале његово поријекло и животни пут.

Иако су његова дјела била хваљена због саосјећања према сиромашнима и прогнанима, сам писац је многе увриједио ароганцијом и шалама о некадашњим поданицима британске империје.

На пример, Индију је назвао "друштвом робова", говорио да Африка нема будућност, а фатву издату против Салмана Рушдија 1989. је назвао "екстремном формом књижевне критике".

Према ријечима једног од колега, Наиполова гледишта, због којих је био оптуживан и за расизам, одражавала су оно што "бјелци желе да кажу али не смију".

Рођен је 17. августа 1932. на Тринидаду у породици индијских емиграната, а студирао је енглеску књижевност на Оксфорду. У Енглеску се преселио 1953.

"Да, рођен сам тамо. Одувијек мислим да је то била велика грешка", рекао је Наипол о Тринидаду 1983.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар