Агресору све, а за жртве ништа

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Зарахова изјавила је данас да је тужбу због бомбардовања осиромашеним уранијом од стране НАТО 1999. године требало поднети и раније, али да ни сада није касно, али и навела да су у неким земљама НАТО војници добили компензације због тровања осиромашеним уранијумом, а да за жртве тога нема.

Свијет 12.08.2018 | 13:17
Агресору све, а за жртве ништа
Захарова је на питања новинара рекла да сматра да је требало и раније ићи са таквом тужбом, да ће Русија уколико јој се они који подижу тужбу обрате за помоћ у том смислу размотрити ту молбу.

Како је рекла, треба видети шта се дешава и објаснила да су у оним земљама које су извршиле агресију војници НАТО, они који су стационирани били на КиМ, добијају компензације и оценила да је то "апсурд" да агресор добије компензацију, а жртве не.

Портпаролка руског Министарства спољних послова је рекла и да треба обратити пажњу на изјаве Запада о разним питањима, међу којима и она да изражавају забринутост због онога што се дешава у Сирији и о наводној употреби хемијског оружја од стране владе те земље.

Захарова је оценила да је то све "лепо и дивно" што су забринути због хуманитарне ситуације на Блиском истоку, али упитала зашто не скрећу пажњу и на хуманитарну ситуацију у Европи, не признају шта су урадили употребом осиромашеног уранијума, као и да одговарају због тога.

На питање Захаровој надовезао се и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, са којим се састала у башти хотела Москва пред њен повратак у Русију, који је подсетио да су биле оптужнице, али да их је власт после 5. октобра повукла.

Додао је и да је покушано да се та тема представи и пред Међународним судом у Хагу, али да је одбијено да се санкционише тај случај, да је држава покушала шта је могла, а да сада грађани могу такве тужбе да подносе.

Како је рекао, познато је да је сличних тужби било у Канади и САД од стране наших људи, а у вези "Олује" уз оцену да западни судови нису благонаклнони према томе.

Међутим, додао је да у Италији постоји парламентарна комисија која се тиме бави, јер је било њихових војника који су умрли или оболели од тешких болести од последица осиромашеног уранијума.

Новинаре је занимало и мишљење Захарове о најави нових санкција САД према Русији на шта је рекла да раде на одгвору и његовој разради.

Захарова је рекла да то није избор Русије и да нису они покренули ту спиралу санкција те да се види какву политику Вашингтон води и према њеној али и другим земљама.

Навела је и да се види какве је санкције и каве притиске САД врши и на Турску, Кину, Иран па чак и на ЕУ и додала:

"То је прави трговински рат".

Како је рекла, све приче да су санкције због Крима су нетачне, јер им је само био потребан повод и ту су га нашли.

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

КОБРА

12.08.2018 11:24

ГОСПОЂО П/Р МА ПУСТИТЕ ПОЛИТИКУ - ШТА БИ У ГУЧИ ? ИМА ЛИ ДАЧИЋ ШАНСЕ ДА СЕ УХЉЕБИ У ВАШЕМ МИНИСТАРСТВУ НА ПОЗИЦИЈИ НОВИНАРА САРАДНИКА ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

лакрдија

12.08.2018 11:36

А сто Србија Босну бомбардова и онолике зртве то ником ниста?? Наравно да се могло избјеци бомбардовање Србије али зло цинит а добру се надати то је јако наивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

12.08.2018 12:44

Алија је зртвовао мир за суверену Босну

Name

Драган За Лакрдију

12.08.2018 12:55

Крени хронологијом догадјаја и све ће ти бити јасно... да ти не објашњавам.... треба само мало реалности и слозити све ствари по редоследу догађаја и неће требати додатна објашњења ..

Name

ре Гацко

12.08.2018 14:17

Ако је зртвовао мир за суверену Босну како ти казес,опет нема оправдања за злоцине.

Name

ре Драган

12.08.2018 14:21

Ето крени хронолоски,од укидања АП Косово и АП Војводина,оснивања САО КРАЈИНА,Истоцни Срем и Барања и многих САО у БиХ и све це ти бити јасно ако је разум јаци од осјецања.

Name

млада босна

12.08.2018 16:04

Алија зрвтвовао мир за суверену БиХ у Словенији,Хрватској,БиХ и Косову.Нема Алија је зртвовао мир у БиХ и за бомбардовање Србије од стране НАТО-а.Ста су радили Милосевиц,Радован,да нису били миротворци?

Name

Никола

12.08.2018 11:49

Хахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

12.08.2018 12:02

Ај престаните више лагати. Кад је требало бирати измедју запада који је уложио огромне паре и примао све наше раднике и Руса који нам никад ништа нису дали већ су живјели и бједније од нас ми смо изабрали Русе. Кад је запад увео санкције и забрану на увоз оружија Словенији и Хрватској ти исти Руси потписују Украјини дозволу за испоруку руског оружија из Украјине у Словенију и Хрватску чиме су се ови наоружали до зуба. И на крају јад нам је запад дао алиби да за 4 мјесеца згазимо сепаратисте наши мутави генерали су се са њима играли мачке и миша умјесто да су поравнали све до Триглава како би то урадила једна права војска са запада. Немојте више да лажемо како је неко други крив кад смо ми криви јер смо у дипломатском и војном смислу потегли јако лоше потезе који су добели до кобних грешака а те исте грешке су остали одлично искористили за своје интересе. Ево и сада кад у једном Бечу живи и ради више Срба него у читавој Русији ми радимо исте грешке и бирамо Русе који ће дати Косово и Сандзак за Крим, источну Украјину и Турску ван НАТО-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧОВЈЕК КОЈИ ПОКУШАВА БИТИ НОРМАЛАН

12.08.2018 13:53

О људи божији - браћо Срби, па шта се са нама (у нашим главама) догађа ?! Па поштована и уважена дама је САМО портпаролу у једном министарству Руске Федерације. Па да ли ми знамо шта је портпарол и која је његова "снага" (у овом случају политичка снага)? Портпарол је најобичнији чиновник у некој институцији и он нема никакву самосталност у раду нити доноси икакве озбиљније одлуке у институцији у којој ради, нити се њега нешто пита. Па људи, није нам у постјету дошао госпосдин Путин или господин Медведев. Зашто извргавамо себе а и ову жену (ни криву ни дужну) подсмијавању. Ако је дошла у госте, добро је дошла као и сваки други добронамјеран грађанин било које државе на свијету, и тачка. Схватимо, она је само портпарол Министарства вањских послова Русије и ништа више. Намојмо се око ње понашати тако (давати јој мјесо и улогу који јој објективно не припадају) и немојмо да ју доводимо у ситуацију да ће је "сутра можда забољети глава", те да ће можда зажалити што је уопште долазила код нас у госте. Саберимо се људи.

Name

Ре

12.08.2018 14:56

Ова портпаролка се у својој влади пита висе него Дациц у својој. Ал то је до Вуцица који је то разрадио до танцина,јаднија је позиција његове странке у којој се не могу наци од стотина хиљада цланова особе које су струцне и способне а нису компромитоване као сада. И премијер који није пола Хрват и геј особа,на сто це то да изадје не знам али ситуација је таква да се влада не пита ни кад требају у тоалет

Name

Нако

12.08.2018 12:14

Иди куци, имас ли ти дјецу и цој'ка?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галилеј

12.08.2018 15:56

Даћићу, да си у Гучу или у Београд довео портпаролку Бијеле куће то би већ нешто значило.Али, то је мало тежи случај, не само за Ивицу, већ и за мало јаче дипломате.Једино је Жељка Цвијановић успјела, бар да се са њом услика и ту фотографију помпезно објави на РТРС.А Путинова Маша, па она је скоро па наша, још само да да је Ивица некако наговори да нам буде снаша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Лакрдију

12.08.2018 20:00

Једи го..а јер видим да си фасиста нациста иди своме исилу кољете се сами измеду себе акако да вас други не туку фуüујј го.ñо исламистицко.