Agresoru sve, a za žrtve ništa

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zarahova izjavila je danas da je tužbu zbog bombardovanja osiromašenim uranijom od strane NATO 1999. godine trebalo podneti i ranije, ali da ni sada nije kasno, ali i navela da su u nekim zemljama NATO vojnici dobili kompenzacije zbog trovanja osiromašenim uranijumom, a da za žrtve toga nema.

Svijet 12.08.2018 | 13:17
Agresoru sve, a za žrtve ništa
Zaharova je na pitanja novinara rekla da smatra da je trebalo i ranije ići sa takvom tužbom, da će Rusija ukoliko joj se oni koji podižu tužbu obrate za pomoć u tom smislu razmotriti tu molbu.

Kako je rekla, treba videti šta se dešava i objasnila da su u onim zemljama koje su izvršile agresiju vojnici NATO, oni koji su stacionirani bili na KiM, dobijaju kompenzacije i ocenila da je to "apsurd" da agresor dobije kompenzaciju, a žrtve ne.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je rekla i da treba obratiti pažnju na izjave Zapada o raznim pitanjima, među kojima i ona da izražavaju zabrinutost zbog onoga što se dešava u Siriji i o navodnoj upotrebi hemijskog oružja od strane vlade te zemlje.

Zaharova je ocenila da je to sve "lepo i divno" što su zabrinuti zbog humanitarne situacije na Bliskom istoku, ali upitala zašto ne skreću pažnju i na humanitarnu situaciju u Evropi, ne priznaju šta su uradili upotrebom osiromašenog uranijuma, kao i da odgovaraju zbog toga.

Na pitanje Zaharovoj nadovezao se i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, sa kojim se sastala u bašti hotela Moskva pred njen povratak u Rusiju, koji je podsetio da su bile optužnice, ali da ih je vlast posle 5. oktobra povukla.

Dodao je i da je pokušano da se ta tema predstavi i pred Međunarodnim sudom u Hagu, ali da je odbijeno da se sankcioniše taj slučaj, da je država pokušala šta je mogla, a da sada građani mogu takve tužbe da podnose.

Kako je rekao, poznato je da je sličnih tužbi bilo u Kanadi i SAD od strane naših ljudi, a u vezi "Oluje" uz ocenu da zapadni sudovi nisu blagonaklnoni prema tome.

Međutim, dodao je da u Italiji postoji parlamentarna komisija koja se time bavi, jer je bilo njihovih vojnika koji su umrli ili oboleli od teških bolesti od posledica osiromašenog uranijuma.

Novinare je zanimalo i mišljenje Zaharove o najavi novih sankcija SAD prema Rusiji na šta je rekla da rade na odgvoru i njegovoj razradi.

Zaharova je rekla da to nije izbor Rusije i da nisu oni pokrenuli tu spiralu sankcija te da se vidi kakvu politiku Vašington vodi i prema njenoj ali i drugim zemljama.

Navela je i da se vidi kakve je sankcije i kave pritiske SAD vrši i na Tursku, Kinu, Iran pa čak i na EU i dodala:

"To je pravi trgovinski rat".

Kako je rekla, sve priče da su sankcije zbog Krima su netačne, jer im je samo bio potreban povod i tu su ga našli.

(Agencije)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

KOBRA

12.08.2018 11:24

GOSPOĐO P/R MA PUSTITE POLITIKU - ŠTA BI U GUČI ? IMA LI DAČIĆ ŠANSE DA SE UHLJEBI U VAŠEM MINISTARSTVU NA POZICIJI NOVINARA SARADNIKA ???

ODGOVORITE
Name

lakrdija

12.08.2018 11:36

A sto Srbija Bosnu bombardova i onolike zrtve to nikom nista?? Naravno da se moglo izbjeci bombardovanje Srbije ali zlo cinit a dobru se nadati to je jako naivno.

ODGOVORITE
Name

Gacko

12.08.2018 12:44

Alija je zrtvovao mir za suverenu Bosnu

Name

Dragan Za Lakrdiju

12.08.2018 12:55

Kreni hronologijom dogadjaja i sve će ti biti jasno... da ti ne objašnjavam.... treba samo malo realnosti i sloziti sve stvari po redosledu događaja i neće trebati dodatna objašnjenja ..

Name

re Gacko

12.08.2018 14:17

Ako je zrtvovao mir za suverenu Bosnu kako ti kazes,opet nema opravdanja za zlocine.

Name

re Dragan

12.08.2018 14:21

Eto kreni hronoloski,od ukidanja AP Kosovo i AP Vojvodina,osnivanja SAO KRAJINA,Istocni Srem i Baranja i mnogih SAO u BiH i sve ce ti biti jasno ako je razum jaci od osjecanja.

Name

mlada bosna

12.08.2018 16:04

Alija zrvtvovao mir za suverenu BiH u Sloveniji,Hrvatskoj,BiH i Kosovu.Nema Alija je zrtvovao mir u BiH i za bombardovanje Srbije od strane NATO-a.Sta su radili Milosevic,Radovan,da nisu bili mirotvorci?

Name

Nikola

12.08.2018 11:49

Hahahah

ODGOVORITE
Name

SRBIN

12.08.2018 12:02

Aj prestanite više lagati. Kad je trebalo birati izmedju zapada koji je uložio ogromne pare i primao sve naše radnike i Rusa koji nam nikad ništa nisu dali već su živjeli i bjednije od nas mi smo izabrali Ruse. Kad je zapad uveo sankcije i zabranu na uvoz oružija Sloveniji i Hrvatskoj ti isti Rusi potpisuju Ukrajini dozvolu za isporuku ruskog oružija iz Ukrajine u Sloveniju i Hrvatsku čime su se ovi naoružali do zuba. I na kraju jad nam je zapad dao alibi da za 4 mjeseca zgazimo separatiste naši mutavi generali su se sa njima igrali mačke i miša umjesto da su poravnali sve do Triglava kako bi to uradila jedna prava vojska sa zapada. Nemojte više da lažemo kako je neko drugi kriv kad smo mi krivi jer smo u diplomatskom i vojnom smislu potegli jako loše poteze koji su dobeli do kobnih grešaka a te iste greške su ostali odlično iskoristili za svoje interese. Evo i sada kad u jednom Beču živi i radi više Srba nego u čitavoj Rusiji mi radimo iste greške i biramo Ruse koji će dati Kosovo i Sandzak za Krim, istočnu Ukrajinu i Tursku van NATO-a.

ODGOVORITE
Name

ČOVJEK KOJI POKUŠAVA BITI NORMALAN

12.08.2018 13:53

O ljudi božiji - braćo Srbi, pa šta se sa nama (u našim glavama) događa ?! Pa poštovana i uvažena dama je SAMO portparolu u jednom ministarstvu Ruske Federacije. Pa da li mi znamo šta je portparol i koja je njegova "snaga" (u ovom slučaju politička snaga)? Portparol je najobičniji činovnik u nekoj instituciji i on nema nikakvu samostalnost u radu niti donosi ikakve ozbiljnije odluke u instituciji u kojoj radi, niti se njega nešto pita. Pa ljudi, nije nam u postjetu došao gosposdin Putin ili gospodin Medvedev. Zašto izvrgavamo sebe a i ovu ženu (ni krivu ni dužnu) podsmijavanju. Ako je došla u goste, dobro je došla kao i svaki drugi dobronamjeran građanin bilo koje države na svijetu, i tačka. Shvatimo, ona je samo portparol Ministarstva vanjskih poslova Rusije i ništa više. Namojmo se oko nje ponašati tako (davati joj mjeso i ulogu koji joj objektivno ne pripadaju) i nemojmo da ju dovodimo u situaciju da će je "sutra možda zaboljeti glava", te da će možda zažaliti što je uopšte dolazila kod nas u goste. Saberimo se ljudi.

Name

Re

12.08.2018 14:56

Ova portparolka se u svojoj vladi pita vise nego Dacic u svojoj. Al to je do Vucica koji je to razradio do tancina,jadnija je pozicija njegove stranke u kojoj se ne mogu naci od stotina hiljada clanova osobe koje su strucne i sposobne a nisu kompromitovane kao sada. I premijer koji nije pola Hrvat i gej osoba,na sto ce to da izadje ne znam ali situacija je takva da se vlada ne pita ni kad trebaju u toalet

Name

Nako

12.08.2018 12:14

Idi kuci, imas li ti djecu i coj'ka?

ODGOVORITE
Name

Galilej

12.08.2018 15:56

Daćiću, da si u Guču ili u Beograd doveo portparolku Bijele kuće to bi već nešto značilo.Ali, to je malo teži slučaj, ne samo za Ivicu, već i za malo jače diplomate.Jedino je Željka Cvijanović uspjela, bar da se sa njom uslika i tu fotografiju pompezno objavi na RTRS.A Putinova Maša, pa ona je skoro pa naša, još samo da da je Ivica nekako nagovori da nam bude snaša.

ODGOVORITE
Name

Za Lakrdiju

12.08.2018 20:00

Jedi go..a jer vidim da si fasista nacista idi svome isilu koljete se sami izmedu sebe akako da vas drugi ne tuku fuüujj go.ño islamisticko.