Има ли казне за нерад Тужилаштва?

Тужиоци у БиХ, поред бројних пропуста у раду, за своје грешке не одговарају ником и максимално су заштићени. Како и на који начин казнити такав рад, или боље речено нерад, питали смо стручњаке.  Питали смо и грађане да ли уопште и колико вјерују раду нашег правосуђа?

Република Српска 11.08.2018 | 19:58
Има ли казне за нерад Тужилаштва?
Падање оптужница, непокретање истрага, опструисање предмета или одлагања истих у фиоке најчешћи су пропусти које у свом раду имају тужиоци у БиХ. Незванични подаци показују да у БиХ међу 60 тужилаца у Тужилаштву БиХ има оних којима дуже од годину дана није потврђена ниједна оптужница. Поред свега овог, да ли онда уопште постоји повјерење у рад правосудног система РС и БиХ? Повјерења има и нема, кажу грађани.

Да ли и колико вјерујете раду правосуђа РС и БиХ? С обзиром на то колико има неразјашњених случајева, непокренутих оптужница, имате ли неки коментар?

''Нисам још никад имао сусрета са правосудним институцијама, па мислим да би требале радити свој посао, ажурније само мало''.

''Углавном вјерујем''. Да ли можда имате неки коментар у вези ових случајева који су касно процесуирани, као што је случај покојног Давида Драгичевића или случај Мемић у Сарајеву?

''Па ја бих само препустио правосуђу нек' ради и даље свој посао''.

Да ли и колико вјерујете нашем правосуђу?

''Не баш увијек и не много''.

''Па нимало. Зашто? Па све се види, тренутна ситуација''.

''Правосуђе, то је лакрдија од суда. Ја знам адвокати неки који су били, нажалост и умрли су, они су све профитерима зелене површине дали. Они су амин. Ма какво судство, суд нема. Мој ђед Мијајло рекао је овако: Ко у суд уђе, осам га волова не може ишчупати, само лопови могу ићи напријед. Е, то је судство''.

Битна чињеница је, да се тужиоци и судије на своје функције бирају доживотно, што значи да су им руке потпуно одријешене. Да ли је то један од разлога што се тужиоци не кажњавају и да ли се и на који начин таквом раду може стати у крај? Из правне струке кажу да је за рад тужилаца одговоран Дисциплински уред при Високом судском и тужилачком вијећу.

„Дисциплински уред при ВСТС надлежан је између осталог да рјешавајући по притужбама, а и самоиницијативно повремено провјери шта ти људи раде. Ако неко према извјештајима који се праве има такав заостатак у раду или су му стално одлуке мимо просјека, онда постоји дисциплински прекршај који се односи на то незаконито поступање, односно несавјестан рад.“ каже адвокат и бивши судија Суда БиХ, Владо Адамовић.

Међу проблемима у раду правосуђа, појављује се и корупција. Према истраживању Транспаренси Интернешенела који сваке године врше мониторинг процесуирања корупције, видљиво је да у последњих 5 година, нема напретка када је ријеч о ефикасности тужилаштва. Из Транспаренсија кажу да се углавном процесуирају случајеви на нижим нивоима, док код оних високопозиционираних гдје се дешава и највише корупције, обично нема судског епилога.

„Када погледамо са једне стране број пријава које тужилаштва са једне стране добијају, гдје се углавном број креће од неких 1.500-2.000 везано за корупцијска кривична дјела, готово четвртина њих заврши неком истрагом, док још мањи број заврши подигнутим односно потврђеним оптужницама. Посебно је то видљиво на нивоу тужилаштва БиХ“, каже представница Транспаренси Интернешнела, Ивана Корајлић.

Скоро је неизбјежно поставити питање: Кога то штити тужилаштво или кога то крије тужилаштво? Одговор би се могао наћи у тврдњи Транспаренсија да један од кључних проблема у раду тужилаштва, јесте дискреција коју имају тужиоци. Захваљујући дискрецији, не зна се које предмете ће они узети да раде, гдје ће се покренути истрага и гдје ће се донијети наредба о непокретању истраге. Чак и ако се покрене истрага велики проценат њих завршава у наредбама о обустави истрага, јасни су из Транспаренсија.

„Та генерална политика у процесуриању корупције, шаље поруку комплетном друштву да се корупција исплати, да и ако почините озбиљно кривично дјело проћи ће године и године док не будете, ако уопште и будете процесуирани, а и када дође до неког поступка, велика вјероватноћа да ће он бити обустављен или да ће завршити неком пресудом, по којој особа која је одговорна чак и за проневјере милиона, не мора уопште завршити у затвору“ каже Корајлићева.

Дисциплинска политика према носиоцима у правосуђу је потпуно неадекватна, али за увођење било каквих одговорности за судије и тужиоце, потребне су системске измјене закона, почевши од Закона о Високом судском и тужилачком савјету. Тако нешто се не може радити убрзано, јер може довести до још већих проблема и последица – закључују из Транспаренсија.



БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Нострадамус

11.08.2018 18:33

Нема за њихов нерад казни него награде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Бабић

11.08.2018 20:13

За нерад Тужилаштва БиХ, на жалост се не може утицати. Овим тужилаштвом још управљсју странци уз помоћ припадника АИД(муслиманска обавјештајна служба). Не може се ни једна оптужница подићи да они не контролише. Поготову за ратно злочин. АИД је тако у свако тужилаштво у РС убацио.по једног свог припадника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упућен

11.08.2018 21:30

Постоји велики проблем у Тужилаштву БиХ, али нажалост оно је једно од најбољих у БиХ, јер су Окружна и Кантонална тужилаштва катастрофална (осим Кантоналног Сарајево, које је најбоље у БиХ) и сви се они крију иза Тужилаштва БиХ које трипи највеће притиске!!!

Name

ре

11.08.2018 21:58

И Додик је поставијо Галијасевица,тзв браниоци Српства??? Свега има само нигдје правог Србина,

Name

Томи

11.08.2018 22:08

Ро Ти је Додик у мозак уградио.

Name

Ре Бабиц

12.08.2018 06:11

А засто и ми нисмо убацили по једног “нашег” да контролисе ратне злоцине, вец су убацени они који стите “насе” тајкуне. Еее, моја дрзаво српска.

Name

ОјО

11.08.2018 21:16

Тај суд и то тужилаштво постоји само са једним циљем - да уништи Србе у БиХ. Нажалост, Срби као да то не виде. Једног дана биће касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wодолија

12.08.2018 05:40

Тужилаштво има само једну улогу, а то је да се прекршаји и кривична дјела политичара и кумова формално легализују. Њихови случајеви се обрађују бесконачно.... А за обичан народ који се против неправде бори , ту се и недељом издају налози за провођење и кажњавање. То се стручно назива организовани криминал, јер то је исто један дио подухвата да се кривично дјело не оквалификује као такво. Особе које су кривично гоњене не могу обављати те послове, али у рс је то услов да се постане тужилац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Wодолија

12.08.2018 07:17

Тацно тако. Ко обустави исттагу против високопозиционираних политицара умјесто смјене следује му руководеце мјесто!!! Политика је сироке руке према својим оданим слугама. ВСТВ то само лагано аминује.

Name

Доктор

12.08.2018 07:25

Немојте прицат глупости па коме треба јос ,постени, судија ,тузилац или полицајац у Босни И Херцеговини.Па носиоци власти владајуце политике их бирају и постављају.А народ гласа једноставно објасњено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сума сумари

12.08.2018 09:51

Назалост И уставни суд БиХ крси уставна права градјана И људска права ,потврди само оно сто суд БиХ потврди све укупно је правосудна мафиа.

Name

Јок море

12.08.2018 18:23

Нема казне за међеде. У народу се каже заштићен као међед. Ето то је то. Добро није нити ће бити. Нису изгледи.

ОДГОВОРИТЕ