Ima li kazne za nerad Tužilaštva?

Tužioci u BiH, pored brojnih propusta u radu, za svoje greške ne odgovaraju nikom i maksimalno su zaštićeni. Kako i na koji način kazniti takav rad, ili bolje rečeno nerad, pitali smo stručnjake.  Pitali smo i građane da li uopšte i koliko vjeruju radu našeg pravosuđa?

Republika Srpska 11.08.2018 | 19:58
Ima li kazne za nerad Tužilaštva?
Padanje optužnica, nepokretanje istraga, opstruisanje predmeta ili odlaganja istih u fioke najčešći su propusti koje u svom radu imaju tužioci u BiH. Nezvanični podaci pokazuju da u BiH među 60 tužilaca u Tužilaštvu BiH ima onih kojima duže od godinu dana nije potvrđena nijedna optužnica. Pored svega ovog, da li onda uopšte postoji povjerenje u rad pravosudnog sistema RS i BiH? Povjerenja ima i nema, kažu građani.

Da li i koliko vjerujete radu pravosuđa RS i BiH? S obzirom na to koliko ima nerazjašnjenih slučajeva, nepokrenutih optužnica, imate li neki komentar?

''Nisam još nikad imao susreta sa pravosudnim institucijama, pa mislim da bi trebale raditi svoj posao, ažurnije samo malo''.

''Uglavnom vjerujem''. Da li možda imate neki komentar u vezi ovih slučajeva koji su kasno procesuirani, kao što je slučaj pokojnog Davida Dragičevića ili slučaj Memić u Sarajevu?

''Pa ja bih samo prepustio pravosuđu nek' radi i dalje svoj posao''.

Da li i koliko vjerujete našem pravosuđu?

''Ne baš uvijek i ne mnogo''.

''Pa nimalo. Zašto? Pa sve se vidi, trenutna situacija''.

''Pravosuđe, to je lakrdija od suda. Ja znam advokati neki koji su bili, nažalost i umrli su, oni su sve profiterima zelene površine dali. Oni su amin. Ma kakvo sudstvo, sud nema. Moj đed Mijajlo rekao je ovako: Ko u sud uđe, osam ga volova ne može iščupati, samo lopovi mogu ići naprijed. E, to je sudstvo''.

Bitna činjenica je, da se tužioci i sudije na svoje funkcije biraju doživotno, što znači da su im ruke potpuno odriješene. Da li je to jedan od razloga što se tužioci ne kažnjavaju i da li se i na koji način takvom radu može stati u kraj? Iz pravne struke kažu da je za rad tužilaca odgovoran Disciplinski ured pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

„Disciplinski ured pri VSTS nadležan je između ostalog da rješavajući po pritužbama, a i samoinicijativno povremeno provjeri šta ti ljudi rade. Ako neko prema izvještajima koji se prave ima takav zaostatak u radu ili su mu stalno odluke mimo prosjeka, onda postoji disciplinski prekršaj koji se odnosi na to nezakonito postupanje, odnosno nesavjestan rad.“ kaže advokat i bivši sudija Suda BiH, Vlado Adamović.

Među problemima u radu pravosuđa, pojavljuje se i korupcija. Prema istraživanju Transparensi Internešenela koji svake godine vrše monitoring procesuiranja korupcije, vidljivo je da u poslednjih 5 godina, nema napretka kada je riječ o efikasnosti tužilaštva. Iz Transparensija kažu da se uglavnom procesuiraju slučajevi na nižim nivoima, dok kod onih visokopozicioniranih gdje se dešava i najviše korupcije, obično nema sudskog epiloga.

„Kada pogledamo sa jedne strane broj prijava koje tužilaštva sa jedne strane dobijaju, gdje se uglavnom broj kreće od nekih 1.500-2.000 vezano za korupcijska krivična djela, gotovo četvrtina njih završi nekom istragom, dok još manji broj završi podignutim odnosno potvrđenim optužnicama. Posebno je to vidljivo na nivou tužilaštva BiH“, kaže predstavnica Transparensi Internešnela, Ivana Korajlić.

Skoro je neizbježno postaviti pitanje: Koga to štiti tužilaštvo ili koga to krije tužilaštvo? Odgovor bi se mogao naći u tvrdnji Transparensija da jedan od ključnih problema u radu tužilaštva, jeste diskrecija koju imaju tužioci. Zahvaljujući diskreciji, ne zna se koje predmete će oni uzeti da rade, gdje će se pokrenuti istraga i gdje će se donijeti naredba o nepokretanju istrage. Čak i ako se pokrene istraga veliki procenat njih završava u naredbama o obustavi istraga, jasni su iz Transparensija.

„Ta generalna politika u procesurianju korupcije, šalje poruku kompletnom društvu da se korupcija isplati, da i ako počinite ozbiljno krivično djelo proći će godine i godine dok ne budete, ako uopšte i budete procesuirani, a i kada dođe do nekog postupka, velika vjerovatnoća da će on biti obustavljen ili da će završiti nekom presudom, po kojoj osoba koja je odgovorna čak i za pronevjere miliona, ne mora uopšte završiti u zatvoru“ kaže Korajlićeva.

Disciplinska politika prema nosiocima u pravosuđu je potpuno neadekvatna, ali za uvođenje bilo kakvih odgovornosti za sudije i tužioce, potrebne su sistemske izmjene zakona, počevši od Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu. Tako nešto se ne može raditi ubrzano, jer može dovesti do još većih problema i posledica – zaključuju iz Transparensija.



BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

11.08.2018 18:33

Nema za njihov nerad kazni nego nagrade.

ODGOVORITE
Name

B. Babić

11.08.2018 20:13

Za nerad Tužilaštva BiH, na žalost se ne može uticati. Ovim tužilaštvom još upravljsju stranci uz pomoć pripadnika AID(muslimanska obavještajna služba). Ne može se ni jedna optužnica podići da oni ne kontroliše. Pogotovu za ratno zločin. AID je tako u svako tužilaštvo u RS ubacio.po jednog svog pripadnika.

ODGOVORITE
Name

Upućen

11.08.2018 21:30

Postoji veliki problem u Tužilaštvu BiH, ali nažalost ono je jedno od najboljih u BiH, jer su Okružna i Kantonalna tužilaštva katastrofalna (osim Kantonalnog Sarajevo, koje je najbolje u BiH) i svi se oni kriju iza Tužilaštva BiH koje tripi najveće pritiske!!!

Name

re

11.08.2018 21:58

I Dodik je postavijo Galijasevica,tzv branioci Srpstva??? Svega ima samo nigdje pravog Srbina,

Name

Tomi

11.08.2018 22:08

Ro Ti je Dodik u mozak ugradio.

Name

Re Babic

12.08.2018 06:11

A zasto i mi nismo ubacili po jednog “našeg” da kontrolise ratne zlocine, vec su ubaceni oni koji stite “nase” tajkune. Eee, moja drzavo srpska.

Name

OjO

11.08.2018 21:16

Taj sud i to tužilaštvo postoji samo sa jednim ciljem - da uništi Srbe u BiH. Nažalost, Srbi kao da to ne vide. Jednog dana biće kasno.

ODGOVORITE
Name

Wodolija

12.08.2018 05:40

Tužilaštvo ima samo jednu ulogu, a to je da se prekršaji i krivična djela političara i kumova formalno legalizuju. Njihovi slučajevi se obrađuju beskonačno.... A za običan narod koji se protiv nepravde bori , tu se i nedeljom izdaju nalozi za provođenje i kažnjavanje. To se stručno naziva organizovani kriminal, jer to je isto jedan dio poduhvata da se krivično djelo ne okvalifikuje kao takvo. Osobe koje su krivično gonjene ne mogu obavljati te poslove, ali u rs je to uslov da se postane tužilac.

ODGOVORITE
Name

Re Wodolija

12.08.2018 07:17

Tacno tako. Ko obustavi isttagu protiv visokopozicioniranih politicara umjesto smjene sleduje mu rukovodece mjesto!!! Politika je siroke ruke prema svojim odanim slugama. VSTV to samo lagano aminuje.

Name

Doktor

12.08.2018 07:25

Nemojte pricat gluposti pa kome treba jos ,posteni, sudija ,tuzilac ili policajac u Bosni I Hercegovini.Pa nosioci vlasti vladajuce politike ih biraju i postavljaju.A narod glasa jednostavno objasnjeno.

ODGOVORITE
Name

Suma sumari

12.08.2018 09:51

Nazalost I ustavni sud BiH krsi ustavna prava gradjana I ljudska prava ,potvrdi samo ono sto sud BiH potvrdi sve ukupno je pravosudna mafia.

Name

Jok more

12.08.2018 18:23

Nema kazne za međede. U narodu se kaže zaštićen kao međed. Eto to je to. Dobro nije niti će biti. Nisu izgledi.

ODGOVORITE