ПЛ: Фулам је ''зелен'', Саријев Челси одличан! И још...

Фулам још "зелен" за Премијер лигу! Екипи Славише Јокановића потребно је још времена да се упозна и да се навикне на најјаче првенство. Против Кристал Паласа за то није било ни простора - 0:2! Челси заиграо Сарри-балл! Жоржињо дебитовао голом, Кепа спустио ролетну! Лондонски Плавци убедљиви на гостовању код Хадерсфилда, Роберто Переира одличан у победи Вотфорда.  Није то још ОНАЈ Саријев фудбал, али Челси уме! Маурицио Сари покушава да од Челсија направи далеко атрактивнију екипу него што је то радио његов сународник Конте, а иако ће за то бити потребно време - "плавци" су победом отворили сезону. И врло добром игром. . .

Фудбал 11.08.2018 | 18:15
ПЛ: Фулам је ''зелен'', Саријев Челси одличан! И још...
Премијер лига упознала је Мауриција Сарија! Италијански тренер дебитовао је у најбољој лиги света победом - Челси је у гостима савладао Хадерсфилд са 3:0, а екипа је полако почела да усваја замисли мајстора тактике.

После оног пораза од Манчестер Ситија у Комјунити Шилду било је многих који су одмах кренули са баражном паљбом и црним прогнозама. У међувремену, Плавци су довели шпанског голмана Кепу и од њега направили најскупљег голмана у историји.

Шпанац је данас дебитовао на голу Челсија и памтиће меч по томе што није примио гол, а деби у Премијер лиги забележио је и Жоржињо који ће бити још срећнији с обзиром да је био стрелац другог поготка из пенала у 45. минуту.

Сари није данас пружио прилику Матеу Ковачићу да дебитује, док је Едена Азара пустио да одмара на клупи све до 15-ак минута пре краја. Али, и то је било довољно да асистира Педру за коначних 3:0.

Кренуо је Италијан на клупи Челсија са формацијом 4-3-3 и релативно брзо, у 34. минуту, лондонски Плавци су искористили период добре игре и иницијативе. А стрелац, помало неочекивано, био је Нголо Канте који је искористио Вилијанов центаршут са леве стране.

Поред ова три гола, Челси је релативно лако контролисао игру и чувао предност, а могао је и још који пут да затресе противничку мрежу.

Пре свих, Антонио Ридигер је био опасан у 57. минуту после корнера, а само минут касније Маркос Алонсо је добрано уздрмао пречку Хадерсфилдовог гола.

Са друге стране, домаћа екипа била је прилично безопасна или ју је Саријева поставка игре направила да буде таква. Све у свему, овај меч, иако није Хадерфилд као ривал репер нечијег квалитета, добар путоказ за Челси и Сарија. Још ако се Ковачић лепо уклопи у везни ред, Плавци би могли заиста веома брзо да почну да играју прави Сарри-балл.

Револуција је почела у Лондону!

Маурицио Сари је стигао у Челси како би од овог тима направио атрактивну екипу, а ако је судити по првим мечевима - мирише да је на прагу тога...

"Плавци" су на гостовању Хадерсфилду одиграли далеко боље него у Комјунити шилду против шампиона Ситија (0:2) и славили су головима Кантеа, Жоржиња и Педра, мада је и даље приметно да недостаје брзине у њиховој игри каква је красила Саријев претходни пројекат - Наполи.

ХАДЕРСФИЛД - ЧЕЛСИ 0:3 (0:2)

И сам италијански менаџер је рекао да је потребно неколико месеци како би играчи научили да играју у новом систему, а поред нешто спорије кретње лопте - једини проблем представљало је суочавање с пресингом "теријера" који су играли високо када Челси креће из последње линије, док је свакако најквалитетнији део игре био улазак у последњу трећину ривала.

Први гол за Челси у овој сезони постигао је Канте у 34. минуту након сјајног центаршута Вилијана с леве стране, а до другог гола довео их је новајлија Жоржињо.

Натурализовани Италијан је у 45. минуту прво одлично проиграо Маркоса Алонса, овај стигао до лопте пре Шиндлера и изборио једанаестерац, а Жоржињо у свом стилу, тако што поскочи пре шута, савладао голмана Хамера.

Хадерсфилд је био солидан у првом полувремену и погодио је пречку преко Мунијеа када је најскупљи голман Кепа Аризабалага већ био савладан, да би потом узвратио и Алонсо.

Еден Азар је ушао у игру тек у последњих петнаестак минута меча, док у саставу није било новопридошлице из Реала Матеа Ковачића, који вероватно још увек није спреман да ускочи на "захтевнију ролу" на средини терена од оне голманске...

Иако је био тако кратко у игри - Азару је то било сасвим довољно да дође до конкретног учинка пошто је у контри асистирао за Педра у 80. који је решио меч.

Одличан старт сезоне забележио је Вотфорд који је на свом терену победио Брајтон са 2:0 у дуелу две екипе којима многи предвиђају тешку борбу за опстанак.

Јунак навијача Стршљенова био је бивши играч Јувентуса Роберто Переира који је постигао оба поготка. Најпре је у 35. минуту био сјајан после прекида и корнера, а коначан резултат поставио је у 54. минуту.

Фудбалери Борнмута на свом терену су као домаћини лако изашли на крај са новајлијом у елити Кардифом. Такође је било 2:0 за домаће, али могло је и више.

Рајан Фрејзер је у 24. минуту искористио додавање Вилсона и начео Кардиф. Десет минута касније управо Вилсон није успео да дуплира предност из пенала.

Ипак, за овај промашај Калум Вилсон искупио се у првом минуту судијске надокнаде и после Френсисове асистенције је поставио коначан резултат за велику редост Трешњица.

Победу у гостима уписао је и Кристал Палас против Фулама (0:2), док су домаће тријумфе остварили Борнмут и Вотфорд.

"Трешњице" су против новог премијерлигаша Кардифа остварили победу (2:0) головима Рајана Фрејзера и Калума Вилсона, мада су могли да буду и убедљивији да Вилсон није промашио пенал, док је Вотфорд на крилима Роберта Перејре надиграо Брајтон (2:0).

Створио је тим Хавија Грасије много шанси, али су једини голови дошли након комбинација Хосеа Холебаса - у улози асистента - и Перејре као егзекутора.

Фулам још "зелен" за Премијер лигу! Екипи Славише Јокановића потребно је још времена да се упозна и да се навикне на најјаче првенство. Против Кристал Паласа за то није било ни простора - 0:2!

Чувени стадион Крејвен Котиџ дочекао је Премијер лигу после четири сезоне, али ће победу још морати да чека.

Период прелаза из Чемпионшипа у Премијер лигу, екипа Славише Јокановића провела је овог лета у великим променама, у доласцима великог читавог новог тима, а новајлијама је потребно још времена да се повежу и да се упознају.

Меч против екипе Роја Хоџона није био прилика за то...

Фулам - Кристал Палас 0:2 (0:1)

Александар Митровић одиграо је цео меч у Јокановом тиму, био уобичајено борбен и упоран, али његови шутеви нису слали лопту где је хтео.

Снажни српски шпиц гађао је ногом са седам метара, после доброг пријема, покушавао је потом и главом после високих скокова, "рвао" се са ривалима, али све то није донело гол ни њему, ни његовом тиму.

Неколико пута Митар је био у дуелу са пријатељем и саиграчем из репрезентације, Луком Миливојевићем, капитеном Кристал Паласа (један њихов дуел приказан је и на слици), са којим је овог лета био и на Мундијалу и на одмору после Русије.

Заједно са саиграчима, Миливојевић је на Котиџу водио велику борбу на средини терена и славио голове Џефрија Шлупа из тешког угла у 41. минуту и Вилфреда Захе у 80, после брзог трка одличног бека Арона Ван Бисаке.

Паласови стрелци били су у првом плану, али је херој успеха гостију ипак био одлични голман Вејн Хенеси, јер је заустављао снажне (пре свега Митровићеве) ударце и деморалисао играче Фулама када су били у великим налетима.

Јокану очитана премијерлигашка лекција! Кристал Палас казнио две грешке новајлије и лагано славио...

Лоше је кренуло за српски Фулам! Славиша Јокановић и његова инвестиција од 110.000.000 евра укочене су у првом колу пред својим навијачима. Миливојевићев Кристал Палас славио је на Крејвен котиџу у малом лондонском дербију са 2:0. Први Србин на клупи неког премијерлигаша тако је кренуо с нулом у нову сезону. 

Оно што је јасно после првих 90 премијерлигашких минута за Славишу Јокановића јесте да ће највише главобоље имати због одбране. Леви бек Џо Брајан предњачио је када су лоше процене и грешке у питању. Он је на крају крајева зачинио лошу партију повредом на двадесетак минута до краја. Још једно појачање, Максим Ле Маршан, још се и најбоље држао, маду су очите биле и његове слабе маркације, док је Калум Чејмберс јако лоше испратио Џефрија Шлупа код првог гола. Јесте Шлуп тукао необрањиво из јако тешке позиције, али могао је Чејмберс јаче да уђе у дуел... Голман Фабри посебна је прича. Придошлица из Бешикташа скинуо је један зицер Вилфреду Захи на 0:1, међутим онда је направио једно сулудо истрчавање - није био кажњен, да би после другог Палас решио питање победника.  

Неко ће рећи другачије и није могло ако су од петорице задужених за чување гола, рачунајући и голмана, чак четворица новајлије у екипи. Место у стартних 11 из прошле сезоне имао је само десни бек Сајрус Кристи. Ако је за утеху навијачима Фулама у задњој линији због повреде није било највећег појачања - Алфија Мосона.    

Фулам је данас био доминантан само у поседу. Имао је лопту преко 65 одсто времена. Шкрипело у свим осталим сегментима, пре свега у организацији напада, јер домаћи једва да су три, четири пута озбиљно угрозили Хенесија. А и онда касу успели да шутирају - Велшанин је био висини задатка. Наш Александар Митровићборио се колико је могао. Мало је добио употребљивих лопти. Сесењон је укроћен, а и касније га је Јокан вратио на бека када је уместо повређеног Брајана увео Лусијана Вијета, најзвучније појачање овог лета. Жан Мишел Серији покушавао је да нешто организује, тражио лопту, али ни он није успео да упути тај завршни пас. За Андреа Ширлеа најбоље ће бити да кажемо на уобичајеном нивоу из претходне сезоне, и оне тамо, и оне тамо. Да не вређамо светског шампиона... Можда је био пенал над њим средином другог дела.   

За Роја Хоџсона и његов Палас све похвале. Тим готово исти као прошле сезоне, уложено свега десетк милиона евра... Паметна игра, чврста, експлозивна када је било потребно. Бриљирао је Ван Анхолт. Било је га на сваком делу терена. Његов пас претходнио је голу Шлупа. Све честитке иду и на рачун младог бека Ван Бисаке, момка који је режирао акцију за други гол, који ће решити питање победника. Издржао је Бисаканеколико насртаја, чак је пао, устао, наставио продор по боку и онда упослио Заху - 0:2.  

До краја је било остало још десетак минута, али Фулам је положио оружје. У наредном колу тим са Крејвен котиџа иде Тотенхему. Још један мали лондонски дерби... 

ПРЕМИЈЕР ЛИГА 1. КОЛО:

петак

Манчестер јунајтед - Лестер сити 2:1 (1:0)
/Погба 3п, Шо 83 - Варди 90+2/

субота

Њукасл - Тотенхем 1:2 (1:2)
/Хоселу 11 - Фертонген 8, Али 18/

Борнмут - Кардиф 2:0 (1:0)
/Фрејзер 24, Вилсон 90+1/

Фулам - Кристал Палас 0:2 (0:1)
/Шлуп 41, Заха 80/

Хадерсфилд - Челси 0:3 (0:2)
/Канте 34, Жоржињо 45п, Педро 80/

Вотфорд - Брајтон 2:0 (1:0)
/Перејра 35, 54/

Вулверхемптон - Евертон (18.30)

недеља

Ливерпул - Вест Хем (14.30)
Саутемптон - Барнли
Арсенал - Манчестер сити (17.00)

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар