PL: Fulam je ''zelen'', Sarijev Čelsi odličan! I još...

Fulam još "zelen" za Premijer ligu! Ekipi Slaviše Jokanovića potrebno je još vremena da se upozna i da se navikne na najjače prvenstvo. Protiv Kristal Palasa za to nije bilo ni prostora - 0:2! Čelsi zaigrao Sarri-ball! Žoržinjo debitovao golom, Kepa spustio roletnu! Londonski Plavci ubedljivi na gostovanju kod Hadersfilda, Roberto Pereira odličan u pobedi Votforda.  Nije to još ONAJ Sarijev fudbal, ali Čelsi ume! Mauricio Sari pokušava da od Čelsija napravi daleko atraktivniju ekipu nego što je to radio njegov sunarodnik Konte, a iako će za to biti potrebno vreme - "plavci" su pobedom otvorili sezonu. I vrlo dobrom igrom. . .

Fudbal 11.08.2018 | 18:15
PL: Fulam je ''zelen'', Sarijev Čelsi odličan! I još...
Premijer liga upoznala je Mauricija Sarija! Italijanski trener debitovao je u najboljoj ligi sveta pobedom - Čelsi je u gostima savladao Hadersfild sa 3:0, a ekipa je polako počela da usvaja zamisli majstora taktike.

Posle onog poraza od Mančester Sitija u Komjuniti Šildu bilo je mnogih koji su odmah krenuli sa baražnom paljbom i crnim prognozama. U međuvremenu, Plavci su doveli španskog golmana Kepu i od njega napravili najskupljeg golmana u istoriji.

Španac je danas debitovao na golu Čelsija i pamtiće meč po tome što nije primio gol, a debi u Premijer ligi zabeležio je i Žoržinjo koji će biti još srećniji s obzirom da je bio strelac drugog pogotka iz penala u 45. minutu.

Sari nije danas pružio priliku Mateu Kovačiću da debituje, dok je Edena Azara pustio da odmara na klupi sve do 15-ak minuta pre kraja. Ali, i to je bilo dovoljno da asistira Pedru za konačnih 3:0.

Krenuo je Italijan na klupi Čelsija sa formacijom 4-3-3 i relativno brzo, u 34. minutu, londonski Plavci su iskoristili period dobre igre i inicijative. A strelac, pomalo neočekivano, bio je Ngolo Kante koji je iskoristio Vilijanov centaršut sa leve strane.

Pored ova tri gola, Čelsi je relativno lako kontrolisao igru i čuvao prednost, a mogao je i još koji put da zatrese protivničku mrežu.

Pre svih, Antonio Ridiger je bio opasan u 57. minutu posle kornera, a samo minut kasnije Markos Alonso je dobrano uzdrmao prečku Hadersfildovog gola.

Sa druge strane, domaća ekipa bila je prilično bezopasna ili ju je Sarijeva postavka igre napravila da bude takva. Sve u svemu, ovaj meč, iako nije Haderfild kao rival reper nečijeg kvaliteta, dobar putokaz za Čelsi i Sarija. Još ako se Kovačić lepo uklopi u vezni red, Plavci bi mogli zaista veoma brzo da počnu da igraju pravi Sarri-ball.

Revolucija je počela u Londonu!

Mauricio Sari je stigao u Čelsi kako bi od ovog tima napravio atraktivnu ekipu, a ako je suditi po prvim mečevima - miriše da je na pragu toga...

"Plavci" su na gostovanju Hadersfildu odigrali daleko bolje nego u Komjuniti šildu protiv šampiona Sitija (0:2) i slavili su golovima Kantea, Žoržinja i Pedra, mada je i dalje primetno da nedostaje brzine u njihovoj igri kakva je krasila Sarijev prethodni projekat - Napoli.

HADERSFILD - ČELSI 0:3 (0:2)

I sam italijanski menadžer je rekao da je potrebno nekoliko meseci kako bi igrači naučili da igraju u novom sistemu, a pored nešto sporije kretnje lopte - jedini problem predstavljalo je suočavanje s presingom "terijera" koji su igrali visoko kada Čelsi kreće iz poslednje linije, dok je svakako najkvalitetniji deo igre bio ulazak u poslednju trećinu rivala.

Prvi gol za Čelsi u ovoj sezoni postigao je Kante u 34. minutu nakon sjajnog centaršuta Vilijana s leve strane, a do drugog gola doveo ih je novajlija Žoržinjo.

Naturalizovani Italijan je u 45. minutu prvo odlično proigrao Markosa Alonsa, ovaj stigao do lopte pre Šindlera i izborio jedanaesterac, a Žoržinjo u svom stilu, tako što poskoči pre šuta, savladao golmana Hamera.

Hadersfild je bio solidan u prvom poluvremenu i pogodio je prečku preko Munijea kada je najskuplji golman Kepa Arizabalaga već bio savladan, da bi potom uzvratio i Alonso.

Eden Azar je ušao u igru tek u poslednjih petnaestak minuta meča, dok u sastavu nije bilo novopridošlice iz Reala Matea Kovačića, koji verovatno još uvek nije spreman da uskoči na "zahtevniju rolu" na sredini terena od one golmanske...

Iako je bio tako kratko u igri - Azaru je to bilo sasvim dovoljno da dođe do konkretnog učinka pošto je u kontri asistirao za Pedra u 80. koji je rešio meč.

Odličan start sezone zabeležio je Votford koji je na svom terenu pobedio Brajton sa 2:0 u duelu dve ekipe kojima mnogi predviđaju tešku borbu za opstanak.

Junak navijača Stršljenova bio je bivši igrač Juventusa Roberto Pereira koji je postigao oba pogotka. Najpre je u 35. minutu bio sjajan posle prekida i kornera, a konačan rezultat postavio je u 54. minutu.

Fudbaleri Bornmuta na svom terenu su kao domaćini lako izašli na kraj sa novajlijom u eliti Kardifom. Takođe je bilo 2:0 za domaće, ali moglo je i više.

Rajan Frejzer je u 24. minutu iskoristio dodavanje Vilsona i načeo Kardif. Deset minuta kasnije upravo Vilson nije uspeo da duplira prednost iz penala.

Ipak, za ovaj promašaj Kalum Vilson iskupio se u prvom minutu sudijske nadoknade i posle Frensisove asistencije je postavio konačan rezultat za veliku redost Trešnjica.

Pobedu u gostima upisao je i Kristal Palas protiv Fulama (0:2), dok su domaće trijumfe ostvarili Bornmut i Votford.

"Trešnjice" su protiv novog premijerligaša Kardifa ostvarili pobedu (2:0) golovima Rajana Frejzera i Kaluma Vilsona, mada su mogli da budu i ubedljiviji da Vilson nije promašio penal, dok je Votford na krilima Roberta Perejre nadigrao Brajton (2:0).

Stvorio je tim Havija Grasije mnogo šansi, ali su jedini golovi došli nakon kombinacija Hosea Holebasa - u ulozi asistenta - i Perejre kao egzekutora.

Fulam još "zelen" za Premijer ligu! Ekipi Slaviše Jokanovića potrebno je još vremena da se upozna i da se navikne na najjače prvenstvo. Protiv Kristal Palasa za to nije bilo ni prostora - 0:2!

Čuveni stadion Krejven Kotidž dočekao je Premijer ligu posle četiri sezone, ali će pobedu još morati da čeka.

Period prelaza iz Čempionšipa u Premijer ligu, ekipa Slaviše Jokanovića provela je ovog leta u velikim promenama, u dolascima velikog čitavog novog tima, a novajlijama je potrebno još vremena da se povežu i da se upoznaju.

Meč protiv ekipe Roja Hodžona nije bio prilika za to...

Fulam - Kristal Palas 0:2 (0:1)

Aleksandar Mitrović odigrao je ceo meč u Jokanovom timu, bio uobičajeno borben i uporan, ali njegovi šutevi nisu slali loptu gde je hteo.

Snažni srpski špic gađao je nogom sa sedam metara, posle dobrog prijema, pokušavao je potom i glavom posle visokih skokova, "rvao" se sa rivalima, ali sve to nije donelo gol ni njemu, ni njegovom timu.

Nekoliko puta Mitar je bio u duelu sa prijateljem i saigračem iz reprezentacije, Lukom Milivojevićem, kapitenom Kristal Palasa (jedan njihov duel prikazan je i na slici), sa kojim je ovog leta bio i na Mundijalu i na odmoru posle Rusije.

Zajedno sa saigračima, Milivojević je na Kotidžu vodio veliku borbu na sredini terena i slavio golove Džefrija Šlupa iz teškog ugla u 41. minutu i Vilfreda Zahe u 80, posle brzog trka odličnog beka Arona Van Bisake.

Palasovi strelci bili su u prvom planu, ali je heroj uspeha gostiju ipak bio odlični golman Vejn Henesi, jer je zaustavljao snažne (pre svega Mitrovićeve) udarce i demoralisao igrače Fulama kada su bili u velikim naletima.

Jokanu očitana premijerligaška lekcija! Kristal Palas kaznio dve greške novajlije i lagano slavio...

Loše je krenulo za srpski Fulam! Slaviša Jokanović i njegova investicija od 110.000.000 evra ukočene su u prvom kolu pred svojim navijačima. Milivojevićev Kristal Palas slavio je na Krejven kotidžu u malom londonskom derbiju sa 2:0. Prvi Srbin na klupi nekog premijerligaša tako je krenuo s nulom u novu sezonu. 

Ono što je jasno posle prvih 90 premijerligaških minuta za Slavišu Jokanovića jeste da će najviše glavobolje imati zbog odbrane. Levi bek Džo Brajan prednjačio je kada su loše procene i greške u pitanju. On je na kraju krajeva začinio lošu partiju povredom na dvadesetak minuta do kraja. Još jedno pojačanje, Maksim Le Maršan, još se i najbolje držao, madu su očite bile i njegove slabe markacije, dok je Kalum Čejmbers jako loše ispratio Džefrija Šlupa kod prvog gola. Jeste Šlup tukao neobranjivo iz jako teške pozicije, ali mogao je Čejmbers jače da uđe u duel... Golman Fabri posebna je priča. Pridošlica iz Bešiktaša skinuo je jedan zicer Vilfredu Zahi na 0:1, međutim onda je napravio jedno suludo istrčavanje - nije bio kažnjen, da bi posle drugog Palas rešio pitanje pobednika.  

Neko će reći drugačije i nije moglo ako su od petorice zaduženih za čuvanje gola, računajući i golmana, čak četvorica novajlije u ekipi. Mesto u startnih 11 iz prošle sezone imao je samo desni bek Sajrus Kristi. Ako je za utehu navijačima Fulama u zadnjoj liniji zbog povrede nije bilo najvećeg pojačanja - Alfija Mosona.    

Fulam je danas bio dominantan samo u posedu. Imao je loptu preko 65 odsto vremena. Škripelo u svim ostalim segmentima, pre svega u organizaciji napada, jer domaći jedva da su tri, četiri puta ozbiljno ugrozili Henesija. A i onda kasu uspeli da šutiraju - Velšanin je bio visini zadatka. Naš Aleksandar Mitrovićborio se koliko je mogao. Malo je dobio upotrebljivih lopti. Sesenjon je ukroćen, a i kasnije ga je Jokan vratio na beka kada je umesto povređenog Brajana uveo Lusijana Vijeta, najzvučnije pojačanje ovog leta. Žan Mišel Seriji pokušavao je da nešto organizuje, tražio loptu, ali ni on nije uspeo da uputi taj završni pas. Za Andrea Širlea najbolje će biti da kažemo na uobičajenom nivou iz prethodne sezone, i one tamo, i one tamo. Da ne vređamo svetskog šampiona... Možda je bio penal nad njim sredinom drugog dela.   

Za Roja Hodžsona i njegov Palas sve pohvale. Tim gotovo isti kao prošle sezone, uloženo svega desetk miliona evra... Pametna igra, čvrsta, eksplozivna kada je bilo potrebno. Briljirao je Van Anholt. Bilo je ga na svakom delu terena. Njegov pas prethodnio je golu Šlupa. Sve čestitke idu i na račun mladog beka Van Bisake, momka koji je režirao akciju za drugi gol, koji će rešiti pitanje pobednika. Izdržao je Bisakanekoliko nasrtaja, čak je pao, ustao, nastavio prodor po boku i onda uposlio Zahu - 0:2.  

Do kraja je bilo ostalo još desetak minuta, ali Fulam je položio oružje. U narednom kolu tim sa Krejven kotidža ide Totenhemu. Još jedan mali londonski derbi... 

PREMIJER LIGA 1. KOLO:

petak

Mančester junajted - Lester siti 2:1 (1:0)
/Pogba 3p, Šo 83 - Vardi 90+2/

subota

Njukasl - Totenhem 1:2 (1:2)
/Hoselu 11 - Fertongen 8, Ali 18/

Bornmut - Kardif 2:0 (1:0)
/Frejzer 24, Vilson 90+1/

Fulam - Kristal Palas 0:2 (0:1)
/Šlup 41, Zaha 80/

Hadersfild - Čelsi 0:3 (0:2)
/Kante 34, Žoržinjo 45p, Pedro 80/

Votford - Brajton 2:0 (1:0)
/Perejra 35, 54/

Vulverhempton - Everton (18.30)

nedelja

Liverpul - Vest Hem (14.30)
Sautempton - Barnli
Arsenal - Mančester siti (17.00)

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar