Без нових граница на Балкану

Бивши Високи представник за Босну и Херцеговину и бивши премијер Шведске Царл Билдт изјавио је да се противи промјени постојећих граница на Косову оцјењујући да би то могло да угрози безбједност на Балкану.

Свијет 11.08.2018 | 17:18
Без нових граница на Балкану
Билт је у ауторском тексту објављеном у Wасхингтон посту, а који преноси Бета је  навео да би промјена границе "поново отворила дебату о будућности БиХ" и додао да је "још теже и опасније питање Македоније у којој Албанци чине значајни дио популације".

"Ако албанска подручја из ширег региона почну да се спајају процесима замјене територија, појавиће се сигурно они који ће питати зашто то не може да се примени и на Македонију. А то би било играње с ватром", навео је Билдт.

Бивши шведски премијер сматра да би "замјена територије између Србије и Косова била опасна".

"То је опасно. Вашингтон и Брисел морају да схвате ту опасност. Постепена интеграција Србије и Албаније у ЕУ и НАТО, све на бази постојећих граница и ограничења, једини је пут ка трајној стабилности у региону. Играње са границама и подјеле на Балкану било је опасно почетком деведесетих и остало је тако до данас", оцијенио је Билдт.

Према његовим ријечима, идеја о "размјени територија" на Балкану није нова и да је та идеја "циркулисала годинама у Београду, али је недавно привукла и пажњу у албанским круговима".

"Политика и Европске уније и Сједињених Америчких Држава до сада је била веома јасна - границе какве су биле у старој Југославији треба да остану на мјесту, а рјешења треба тражити у њиховом оквиру", додао је Билт у ауторском тексту под насловом "Даља балканизација Балкана је рецепт за катастрофу".

(Н1)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бивси

12.08.2018 06:36

Ако је он бивси,ста он онда има да прица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Коментар бивси

12.08.2018 16:13

НИЈЕ ЗА ТЕБЕ ПОЛИТИКА.МЛАД СИ ИЛИ ? ФАТАЈ СЕ КЊИГА И МЕДЈУНАРОДНОГ (РАТНОГ) ПРАВА.НЕ КУПУЈ ДИПЛОМУ ОД Њ ЗА 10.ГОД.НЕЦЕС ИМАТ НИСТА.БИЦЕ РЕВИЗИЈА ФАКУЛТЕ ТА ПО СТАНДАРДИМА ЕУ.ТО ТИ ЈЕ ТО.НЕМА ВИСЕ РАТОВА У БИХ ЗНАЦИ НИ ПЉАЦКИ.

Name

Цео Живот,

12.08.2018 20:17

Лаже народе , ајде мало прошртај охлади.