Bez novih granica na Balkanu

Bivši Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i bivši premijer Švedske Carl Bildt izjavio je da se protivi promjeni postojećih granica na Kosovu ocjenjujući da bi to moglo da ugrozi bezbjednost na Balkanu.

Svijet 11.08.2018 | 17:18
Bez novih granica na Balkanu
Bilt je u autorskom tekstu objavljenom u Washington postu, a koji prenosi Beta je  naveo da bi promjena granice "ponovo otvorila debatu o budućnosti BiH" i dodao da je "još teže i opasnije pitanje Makedonije u kojoj Albanci čine značajni dio populacije".

"Ako albanska područja iz šireg regiona počnu da se spajaju procesima zamjene teritorija, pojaviće se sigurno oni koji će pitati zašto to ne može da se primeni i na Makedoniju. A to bi bilo igranje s vatrom", naveo je Bildt.

Bivši švedski premijer smatra da bi "zamjena teritorije između Srbije i Kosova bila opasna".

"To je opasno. Vašington i Brisel moraju da shvate tu opasnost. Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, sve na bazi postojećih granica i ograničenja, jedini je put ka trajnoj stabilnosti u regionu. Igranje sa granicama i podjele na Balkanu bilo je opasno početkom devedesetih i ostalo je tako do danas", ocijenio je Bildt.

Prema njegovim riječima, ideja o "razmjeni teritorija" na Balkanu nije nova i da je ta ideja "cirkulisala godinama u Beogradu, ali je nedavno privukla i pažnju u albanskim krugovima".

"Politika i Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država do sada je bila veoma jasna - granice kakve su bile u staroj Jugoslaviji treba da ostanu na mjestu, a rješenja treba tražiti u njihovom okviru", dodao je Bilt u autorskom tekstu pod naslovom "Dalja balkanizacija Balkana je recept za katastrofu".

(N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bivsi

12.08.2018 08:36

Ako je on bivsi,sta on onda ima da prica?

ODGOVORITE
Name

Za Komentar bivsi

12.08.2018 18:13

NIJE ZA TEBE POLITIKA.MLAD SI ILI ? FATAJ SE KNJIGA I MEDJUNARODNOG (RATNOG) PRAVA.NE KUPUJ DIPLOMU OD NJ ZA 10.GOD.NECES IMAT NISTA.BICE REVIZIJA FAKULTE TA PO STANDARDIMA EU.TO TI JE TO.NEMA VISE RATOVA U BIH ZNACI NI PLJACKI.

Name

Ceo Život,

12.08.2018 22:17

Laže narode , ajde malo prošrtaj ohladi.