Црнадак потврдио, Лавров долази

Долазак руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова у БиХ потврђен је за 16. и 17. септембар. У оквиру званичне посјете, Лавров ће боравити у Сарајеву и Бањалуци.

Босна и Херцеговина 11.08.2018 | 14:23
Црнадак потврдио, Лавров долази
Потврдио је ово за Вијести.ба министар иноостраних послова БиХ Игор Црнадак, окончавши тиме дилеме које су се јуче у јавности појавиле у вези са доласком овог руског званичника.

"У току овог мандата, министар Лавров и ја изградили смо добар, другарски однос. Већ дуго времена ми смо разговарали о његовој посјети БиХ, постојало је његово обећање да ће посјета бити реализована до краја мандата овог сазива Савјета министара БиХ и сада се оно испуњава. Драго ми је што ће посјета бити реализована у септембру, као и чињеница да ће укључивати и Бањалуку, јер сам на томе инсистирао приликом свих преговора о његовом доласку", казао је Црнадак.

Он је подсјетио да је највећа конфузија у јавности настала након јучерашњих контрадикторних изјава Душка Перовића, шефа Представништва РС у Москви.

"Он је јуче ујутро рекао да се наводно преговара са министром Лавровом о доласку у Бањалуку, а да ће резултати преговора бити познати крајем августа. Но, јуче поподне је казао како руски министар сигурно долази. Перовић је тиме унио збуњеност у јавност. Међутим, то није важно. Најважније је да колега Лавров долази", навео је министар иностраних послова БиХ у разговору за наш портал, те додао да је његов утисак како ће предстојећи период до саме посјете руског министра, власти у Бањалуци искористити да би себи привукле додатни политички поен уочи октобарских избора.

Говорећи о самом доласку Лаврова у БиХ, Црнадак је потцртао да је посјета руског министра инострних послова веома озбиљна ствар која је дуго и прецизно планира. Потврда доласка је стигла, те се већ ушло у припреме.

"Што се тиче дијела мог програма са министром Лавровом, по његовом доласку имаћемо заједничку вечеру, а наредни дан радни састанак и заједничку конференцију за новинаре. То ће бити у Сарајеву. Предвиђено је да након тога Лавров путује у Бањалуку, што је била моја сугестија. Мислиим да је то важно због традиционално пријатељског и доброг односа између руског и српског народа, те да ће то бити прилика да се и ту оснаже везе. Као што сам поводом обиљежвања 100 година прогласа предсједника Вилсона у Вашингтону рекао да јачање и побољшање америчко-српских односа иде у корст свима у БиХ, не само једном народу, тако исто мислим и за развој односа са Русијом", нагласио је Црнадак.

Како је истакао, једна од тема разговора са руским колегом биће и клириншки дуг.

"Имаћемо прилику да министра Лаврова информишемо о начину на који је искориштен новац од клириншког дуга. Подсјећам, БиХ је једина земља која је добила готов новац, а 60 милиона КМ од тога је завршило у РС. Сматрам то великим успјехом овог сазива Савјета министара БиХ. Постоји мноого традиционалних и актуелних повода да Лавров буде и у Бањалуци", сматра он.

У коначници, Црнадак је мишљења да БиХ и Русија имају веома добре односе, а у разговору за Вијести.ба открио је да ће приликом посјете министра Лаврова бити потписани одређени споразуми између двије земље, додавиши да ће детаљи о томе бити накнадно познати.

(Вијести)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Реално

11.08.2018 12:28

Нај реалније је да нам лав не треба доци у БиХ није он добро досо нигде у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тханкс фор тхе инфо

11.08.2018 13:01

... а НАЈРЕАЛНИЈЕ би било да се ти мало описмениш. Па јбм му миша, ако си неписмен немој бар то јавно показивати.

Name

Јовица

11.08.2018 13:13

Јесте, бас!! Цовјеце, па "нај реалније" не пису ни "нај неписменији"!

Name

За реално

11.08.2018 13:37

Код тебе је једино реално да си нереалан . А јел треба султан ердоган да додје

Name

Кики

11.08.2018 15:47

Не знам ста је спорно у доласку било кога?? Ови наси интернет ратници би одмах пуцали и убијали.Као несто це се промјенити посље нецијег доласка..нидје везе.

Name

израелац

11.08.2018 12:44

А можда Лавров жели србима да помогне тако што це вратити дио украденог српског народног новца који се држи и руским банкама.. а можда и неће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анђела

11.08.2018 12:45

Најбољи министар у СМ! Неко ко се бори за РС и њене грађане

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Андјелу

11.08.2018 13:38

Љубим те

Name

Мрки

11.08.2018 13:49

Реално, једини урбани политичар који зна језик и зна се понашати за разлику од других који нас брукају по свијету. Ипак је то бањалуцки гимназијалац.

Name

мица

11.08.2018 15:07

Ха ха ха води гимназијалца кући

Name

Фотограф

11.08.2018 13:04

Свака част господину Црнадку. Један од ријетких који се труди да повеже нашу дружаву са остатком свијета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгце

11.08.2018 13:04

Подрска за министра Црнадка, цовјек ради одлицан посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

11.08.2018 13:48

Ово су праве споне са свијетом, а не када Жељка тј Бисерка оде у САД па обави разговор са помоћном фризерком Меланије. Браво госп Црнадак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

11.08.2018 14:13

А ко му је то омогућио? Кога представља ? Ентитет или државу ?