Crnadak potvrdio, Lavrov dolazi

Dolazak ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova u BiH potvrđen je za 16. i 17. septembar. U okviru zvanične posjete, Lavrov će boraviti u Sarajevu i Banjaluci.

Bosna i Hercegovina 11.08.2018 | 14:23
Crnadak potvrdio, Lavrov dolazi
Potvrdio je ovo za Vijesti.ba ministar inoostranih poslova BiH Igor Crnadak, okončavši time dileme koje su se juče u javnosti pojavile u vezi sa dolaskom ovog ruskog zvaničnika.

"U toku ovog mandata, ministar Lavrov i ja izgradili smo dobar, drugarski odnos. Već dugo vremena mi smo razgovarali o njegovoj posjeti BiH, postojalo je njegovo obećanje da će posjeta biti realizovana do kraja mandata ovog saziva Savjeta ministara BiH i sada se ono ispunjava. Drago mi je što će posjeta biti realizovana u septembru, kao i činjenica da će uključivati i Banjaluku, jer sam na tome insistirao prilikom svih pregovora o njegovom dolasku", kazao je Crnadak.

On je podsjetio da je najveća konfuzija u javnosti nastala nakon jučerašnjih kontradiktornih izjava Duška Perovića, šefa Predstavništva RS u Moskvi.

"On je juče ujutro rekao da se navodno pregovara sa ministrom Lavrovom o dolasku u Banjaluku, a da će rezultati pregovora biti poznati krajem avgusta. No, juče popodne je kazao kako ruski ministar sigurno dolazi. Perović je time unio zbunjenost u javnost. Međutim, to nije važno. Najvažnije je da kolega Lavrov dolazi", naveo je ministar inostranih poslova BiH u razgovoru za naš portal, te dodao da je njegov utisak kako će predstojeći period do same posjete ruskog ministra, vlasti u Banjaluci iskoristiti da bi sebi privukle dodatni politički poen uoči oktobarskih izbora.

Govoreći o samom dolasku Lavrova u BiH, Crnadak je potcrtao da je posjeta ruskog ministra inostrnih poslova veoma ozbiljna stvar koja je dugo i precizno planira. Potvrda dolaska je stigla, te se već ušlo u pripreme.

"Što se tiče dijela mog programa sa ministrom Lavrovom, po njegovom dolasku imaćemo zajedničku večeru, a naredni dan radni sastanak i zajedničku konferenciju za novinare. To će biti u Sarajevu. Predviđeno je da nakon toga Lavrov putuje u Banjaluku, što je bila moja sugestija. Misliim da je to važno zbog tradicionalno prijateljskog i dobrog odnosa između ruskog i srpskog naroda, te da će to biti prilika da se i tu osnaže veze. Kao što sam povodom obilježvanja 100 godina proglasa predsjednika Vilsona u Vašingtonu rekao da jačanje i poboljšanje američko-srpskih odnosa ide u korst svima u BiH, ne samo jednom narodu, tako isto mislim i za razvoj odnosa sa Rusijom", naglasio je Crnadak.

Kako je istakao, jedna od tema razgovora sa ruskim kolegom biće i klirinški dug.

"Imaćemo priliku da ministra Lavrova informišemo o načinu na koji je iskorišten novac od klirinškog duga. Podsjećam, BiH je jedina zemlja koja je dobila gotov novac, a 60 miliona KM od toga je završilo u RS. Smatram to velikim uspjehom ovog saziva Savjeta ministara BiH. Postoji mnoogo tradicionalnih i aktuelnih povoda da Lavrov bude i u Banjaluci", smatra on.

U konačnici, Crnadak je mišljenja da BiH i Rusija imaju veoma dobre odnose, a u razgovoru za Vijesti.ba otkrio je da će prilikom posjete ministra Lavrova biti potpisani određeni sporazumi između dvije zemlje, dodaviši da će detalji o tome biti naknadno poznati.

(Vijesti)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Realno

11.08.2018 12:28

Naj realnije je da nam lav ne treba doci u BiH nije on dobro doso nigde u svijetu.

ODGOVORITE
Name

Thanks for the info

11.08.2018 13:01

... a NAJREALNIJE bi bilo da se ti malo opismeniš. Pa jbm mu miša, ako si nepismen nemoj bar to javno pokazivati.

Name

Jovica

11.08.2018 13:13

Jeste, bas!! Covjece, pa "naj realnije" ne pisu ni "naj nepismeniji"!

Name

Za realno

11.08.2018 13:37

Kod tebe je jedino realno da si nerealan . A jel treba sultan erdogan da dodje

Name

Kiki

11.08.2018 15:47

Ne znam sta je sporno u dolasku bilo koga?? Ovi nasi internet ratnici bi odmah pucali i ubijali.Kao nesto ce se promjeniti poslje necijeg dolaska..nidje veze.

Name

izraelac

11.08.2018 12:44

A možda Lavrov želi srbima da pomogne tako što ce vratiti dio ukradenog srpskog narodnog novca koji se drži i ruskim bankama.. a možda i neće

ODGOVORITE
Name

Анђела

11.08.2018 12:45

Најбољи министар у СМ! Неко ко се бори за РС и њене грађане

ODGOVORITE
Name

Za Andjelu

11.08.2018 13:38

Ljubim te

Name

Mrki

11.08.2018 13:49

Realno, jedini urbani političar koji zna jezik i zna se ponašati za razliku od drugih koji nas brukaju po svijetu. Ipak je to banjalucki gimnazijalac.

Name

mica

11.08.2018 15:07

Ha ha ha vodi gimnazijalca kući

Name

Fotograf

11.08.2018 13:04

Svaka čast gospodinu Crnadku. Jedan od rijetkih koji se trudi da poveže našu družavu sa ostatkom svijeta!

ODGOVORITE
Name

Dragce

11.08.2018 13:04

Podrska za ministra Crnadka, covjek radi odlican posao.

ODGOVORITE
Name

Dragana

11.08.2018 13:48

Ovo su prave spone sa svijetom, a ne kada Željka tj Biserka ode u SAD pa obavi razgovor sa pomoćnom frizerkom Melanije. Bravo gosp Crnadak

ODGOVORITE
Name

Pitanje

11.08.2018 14:13

A ko mu je to omogućio? Koga predstavlja ? Entitet ili državu ?