Сукоб полиције и демонстраната

Румунске власти саопштиле су да је 440 особа повређено, међу којима 24 припадника полиције, у сукобима демонстраната и полиције.

Свијет 11.08.2018 | 09:10
Сукоб полиције и демонстраната
Сукоби су избили у Букурешту током протеста хиљада Румуна који живе у иностранству, а који су незадовољни радом левичарске владе.

Служба за ванредне ситуације наводи да је њих 65, од којих девет полицајаца, задржано у болници.

Сукоби су избили синоћ када су неки од десетине хиљада учесника протеста покушали да пробију полицијски кордон око владиних објеката, преноси АП. 

Више особа је приведено, а полиција је током вечери у неколико наврата користила и водени топ. 

Како је саопштила хитна помоћ у Букурешту, међу повређенима има и демонстраната и полицајаца, од којих су неки задобили повреде главе док су се други нагутали сузавца. 

Румунски председник Клаус Јоанис, критичар владе, саопштио је да "оштро осуђује бруталну интервенцију полиције за разбијање нереда", коју је назвао непропорцијалним одговором на махом мирне протесте. 

Румуни који живе у иностранству почели су у петак протест против левичарске владе у Букурешту захтевајући њену оставку и залажући се за превремене изборе.

Припадници румунске дијаспоре који су дошли у Букурешт из европских држава да би присуствовали демонстрацијама љути су на начин на који се управља Румунијом.

Око три милиона Румуна живи у иностранству и кажу да су је напустили због корупције, малих плата и недостатка могућности, пренео је АП.









(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

11.08.2018 07:31

Посто би се наси гастарбајтери овако окренули ка својој дрзави..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фр

11.08.2018 07:41

Пуцају бране у Румунији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смолуца

11.08.2018 08:13

Код нас из иностранства додју само да гласају за корупцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

11.08.2018 12:00

Вама је битно да имате за пастету и пиву,онда се дрзите додикове прице,оцекујете све преко везе,када неко додје из иностранства само коментарисете да је мени како тамо,а нецете прстом да мрднете него та ријец среди ми-код вас обухваца појам:да ви само се појавите овдје,да вас све цека,језик нема сансе да уците,цак и диплому купите о степену неког језика,сматрате да сте ви паметнији од оних за које требате радити,оцекујете да се обогатите преко ноци,не мозе то тако.У иностранству мозете имати нормалан зивот уз мало реда,знање јесте цијењено и плацено али ниста не мозе преко ноци.Али исто тако се скупо плацају греске,нема изговора напио сам се па касним на посао(сто ви сматрате алкохол оправдањем и да је то нормално),никога не занимају васи приватни проблеми,а понајмање послодавца.... А сто се тице политике требало би да сте свјесни да не мозе једна земља,(која нема индустрију,пољопривреду,цак и сколство је катастрофално)бити и тезити лосим односима са свим земљама у околини,а са њима требас и морас сарадјивати.Јос узимас помоц од њих и донације врло радо.Али ето додик сматра да треба јавно износити погрдне ријеци о свим земљама,а те његове ријеци(које и говори да скупи себи који политицки појен)преносе медији и у тим земљама и онда се питате засто нас неволе.Умјесто да зна ста је дипломатија,да мање прица такве ствари,а висе ради он за народ ниста не ради,али зато када казе јавно једној зени"не сери"он је за вас цоол тип.