Sukob policije i demonstranata

Rumunske vlasti saopštile su da je 440 osoba povređeno, među kojima 24 pripadnika policije, u sukobima demonstranata i policije.

Svijet 11.08.2018 | 09:10
Sukob policije i demonstranata
Sukobi su izbili u Bukureštu tokom protesta hiljada Rumuna koji žive u inostranstvu, a koji su nezadovoljni radom levičarske vlade.

Služba za vanredne situacije navodi da je njih 65, od kojih devet policajaca, zadržano u bolnici.

Sukobi su izbili sinoć kada su neki od desetine hiljada učesnika protesta pokušali da probiju policijski kordon oko vladinih objekata, prenosi AP. 

Više osoba je privedeno, a policija je tokom večeri u nekoliko navrata koristila i vodeni top. 

Kako je saopštila hitna pomoć u Bukureštu, među povređenima ima i demonstranata i policajaca, od kojih su neki zadobili povrede glave dok su se drugi nagutali suzavca. 

Rumunski predsednik Klaus Joanis, kritičar vlade, saopštio je da "oštro osuđuje brutalnu intervenciju policije za razbijanje nereda", koju je nazvao neproporcijalnim odgovorom na mahom mirne proteste. 

Rumuni koji žive u inostranstvu počeli su u petak protest protiv levičarske vlade u Bukureštu zahtevajući njenu ostavku i zalažući se za prevremene izbore.

Pripadnici rumunske dijaspore koji su došli u Bukurešt iz evropskih država da bi prisustvovali demonstracijama ljuti su na način na koji se upravlja Rumunijom.

Oko tri miliona Rumuna živi u inostranstvu i kažu da su je napustili zbog korupcije, malih plata i nedostatka mogućnosti, preneo je AP.









(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

11.08.2018 07:31

Posto bi se nasi gastarbajteri ovako okrenuli ka svojoj drzavi..

ODGOVORITE
Name

Fr

11.08.2018 07:41

Pucaju brane u Rumuniji.

ODGOVORITE
Name

smoluca

11.08.2018 08:13

Kod nas iz inostranstva dodju samo da glasaju za korupciju.

ODGOVORITE
Name

dado

11.08.2018 12:00

Vama je bitno da imate za pastetu i pivu,onda se drzite dodikove price,ocekujete sve preko veze,kada neko dodje iz inostranstva samo komentarisete da je meni kako tamo,a necete prstom da mrdnete nego ta rijec sredi mi-kod vas obuhvaca pojam:da vi samo se pojavite ovdje,da vas sve ceka,jezik nema sanse da ucite,cak i diplomu kupite o stepenu nekog jezika,smatrate da ste vi pametniji od onih za koje trebate raditi,ocekujete da se obogatite preko noci,ne moze to tako.U inostranstvu mozete imati normalan zivot uz malo reda,znanje jeste cijenjeno i placeno ali nista ne moze preko noci.Ali isto tako se skupo placaju greske,nema izgovora napio sam se pa kasnim na posao(sto vi smatrate alkohol opravdanjem i da je to normalno),nikoga ne zanimaju vasi privatni problemi,a ponajmanje poslodavca.... A sto se tice politike trebalo bi da ste svjesni da ne moze jedna zemlja,(koja nema industriju,poljoprivredu,cak i skolstvo je katastrofalno)biti i teziti losim odnosima sa svim zemljama u okolini,a sa njima trebas i moras saradjivati.Jos uzimas pomoc od njih i donacije vrlo rado.Ali eto dodik smatra da treba javno iznositi pogrdne rijeci o svim zemljama,a te njegove rijeci(koje i govori da skupi sebi koji politicki pojen)prenose mediji i u tim zemljama i onda se pitate zasto nas nevole.Umjesto da zna sta je diplomatija,da manje prica takve stvari,a vise radi on za narod nista ne radi,ali zato kada kaze javno jednoj zeni"ne seri"on je za vas cool tip.