Интервју - Вазура: План да покријемо стадион!

Генерални директор Партизана Милош Вазура за МОНДО о плановима и идејама за реновирање стадиона. "Хоћемо да покријемо стадион, да реновирамо источну и западну трибину и направимо нове ложе".

Фудбал 12.08.2018 | 23:00
Интервју - Вазура: План да покријемо стадион!
Стадиони у Србији су оронули и готово више ниједан не испуњава услове за одигравање европских, међународних утакмица а да неко из УЕФА не стави неку примедбу.

Српски клубови се сналазе како знају и умеју, најчешће долазе у Београд да играју као домаћини, попут суботичког Спартака у новије време. Стадиони Партизана и Црвене звезде још и испуњавају минималне услове, али када погледате како изгледају изнутра...

Године пролазе а стадиони се само "шминкају", тек толико да се каже да се нешто радило. Европска кућа фудбала стално шаље своје представнике, упозорава наше клубове, али новца се има само за пуко преживљавање, крпљење рупа, дугова (који су исти или расту).

Председник Србије Александар Вучић недавно је рекао да је држава обезбедила новац за реновирање стадиона Партизана и Црвене звезде и да је сада на та два клуба да заврше пројекте. 

Причали смо са генералним директором Партизана Милошем Вазуром о овој теми и о томе да ли је идејни пројекат за реновирање стадиона у Хумској готов.

"Ми смо већ завршили први састанак, који је био на нивоу Града Београда. Сређујемо 'папирологију' која претходи свему томе. Све иде по плану како је договорено. Обавештени смо да је новац спреман да се уложи у реновирање стадиона у Србији, не само Партизана и Звезде, већ још неколико објеката". 

Да ли Партизан има пројекат? 

"Партизан има стари пројекат и има идејни, који ћемо у наредна два, три дана проследити пројектантској кући, са којом преговарамо". 

Која је идеја? 

"Партизану је најбитније да покрије стадион и отприлике знамо колико нам је новца потребно. Сведоци смо разних решења која су искоришћена на стадионима широм Европе. Добар пример је и стадион у Атини, где је цирада, али код нас су јаче зиме и тако нешто није могуће. Ми, практично, морамо да направимо бедем око стадиона, добија се и нови простор и знам да је то најскупља ставка. Када се то заврши, онда може и све остало. Наша је идеја да покријемо стадион, да реновирамо источну и западну трибину и направимо нове ложе", каже Вазура за МОНДО.

Да ли атлетска стаза остаје?

"Имали смо идеју да је склонимо, али мислим да нећемо". 

Колико је новца потребно за тај почетни пројекат? 

"Не могу паушално да причам о цифрама, али сваки динар који нам донира држава је добродошао и хвала јој на томе. Од када је изграђен стадион, нико није дао ни динара за реновирање. Ову помоћ, а све захваљујући председнику државе, који је иницијатор свега тога, Партизан не може да не похвали и да заборави. Никоме пре њега није пало на памет да то уради. А, верујте, буде нас срамота нешег стадиона када одемо на друге објекте у Европи и окружењу. Погледајте само стадионе у Македонији и Албанији. Постидимо се. Колика год да буде сума, биће много већа од свега што је неко раније дао".

Садашња управа је већ уложила новац у стадион. Постављен је видео надзор око целог стадиона, електронске капије на улазима у трибине, обновљен је помоћни терен између источне и јужне трибине (некада знан као "Блатуша"), реновирани су поједини терени у Спортском центру "Телеоптик" у Земуну... Према ранијим изјавама Вазуре, у све то је уложено око 1,3 милиона евра (само капије и њихово постављање коштало је 600.000 евра).

"Ми смо прошле године уложили новац и оно што је било најскупље, капије и камере, могуће је прилагодити у идејни пројекат покривања и ренивирања стадиона. Морали смо да уложимо, јер нисмо могли да играмо утакмице. Урадили смо неке ствари и на Телеоптику. Већ од ове сезоне не могу да се играју УЕФА утакмице у групној фази, ако стадион нема капије, које ми имамо. Једино такве капије пролазе све могуће провере", рекао је Вазура за МОНДО.

Верује да ће нове идеје бити реализоване у наредних годину дана.

"Све иде убрзаном процедуром и када се заврши 'папирологија' можемо да приступимо радовима. Колико знам, Партизан у току реновирања неће морати да као домаћин игра утакмице на другим стадионима. Око стадиона се праве четири стуба да би се покрио, поставићемо и грејање стадиона. Биће то скорз нови стадион", каже пословни директор црно-белих.

Својевремено је некадашњи дугогодишњи генерални секретар Партизана Жарко Зечевић желео да потпуно ренновира или боље речено да направи потпуно нови стадион на месту постојећег на Топчидерском брду. Тај пројекат је већ био потпуно завршен, чекала се само једна дозвола... Све је остало у некој фиоци...

Ево шта је о томе рекао Зечевић годинама касније:

"Хтели смо да урадимо стадион по моделу оног у Берну (Швајцарска). Са групом 'Мараци' направили смо чврст уговор, радили смо на регулационом плану годину, годину и по дана, прошли смо све неопходне процедуре за почетак изградње, имали смо предуговор са једном француском кућом о шопинг молу, хотелу, али када је то дошло на Скупштину града неко је то стопирао. Не знам ко. То се одузело Партизану и комплетном друштву које би имало користи и са економске и туристичке стране".

Питали смо Вазуру шта се дешава са том Зечевићевом идејом, да ли она "и даље живи"?

"Не, тај пројекат није пропао и на основу њега ћемо радити реновирање стадиона. То што је Зечевић хтео... Ко зна где би нам сада крај био. То је био много већи пројекат и тада смо били у могућности. Било је планирано да се направи комерцијални део и да стадион сам себе издржава. Тадашња власт није имала смисла за то и колико знам не да нису помогли, него су блокирали".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар