Сва појачања "великих" у Енглеској: Чудно љето!

Тотенхем је постао први клуб у историји Премијер лиге који није довео никога пред старт сезоне, Ливерпул потрошио убједљиво највише, Јунајтед био неуспјешан у неколико покушаја. . . Ко је био најбољи, а ко најлошији?

Фудбал 10.08.2018 | 18:45
Сва појачања "великих" у Енглеској: Чудно љето!
Идеја о дјелимичном затварању прелазног рока за фудбалере прије почетка Премијер лиге, а знатно прије него што ће то урадити остатак Европе, у Енглеској је први пут спроведена јуче, у четвртак 9. августа и може се рећи да је донијела неколико изненађења.

Дјелимично, јер ће фудбалери имати право да напусте премијерлигаше све док не буду затворени рокови и у осталим земљама Европе и свијета, а то у највећем броју случаја и даље значи - 31. август.

До тада ће поставе клубова учесника сезоне 2018/19 вјероватно бити незнатно промијењене, углавном одласцима играча из другог плана.

Када је у четвртак у 20 часова по локалном времену истекао рок за довођење појачања одласком Данија Ингса на позајмицу из Ливерпула у Саутемптон, Тотенхем је постао први клуб у историји Премијер лиге који није довео ниједно појачање пред старт сезоне, Ливерпул остао клуб који је највише потрошио испред Челсија, Фулама, Лестера, Вест Хема и Евертона, а остаће упамћено да су од укупно 1,4 милијарде евра потрошених на новајлије најскупље плаћени голмани Кепа Аризабалага (80 милиона) и Алисон Бекер (72,5).

Најскупље појачање у пољу остао је Ријад Марез за којег је шампион Манчестер сити платио Лестеру 66 милиона евра, истом клубу који посљедњег дана није желио да разговара са својим вечерашњим ривалом о продаји штопера Харија Мегвајера (помињала се сума од 80 милиона) упркос томе што је из загребачког Динама доведен 21-годишњи штопер Филип Бенковић за 14,5 милиона.

Јунајтед је у "минут до 12" неуспјешно покушао да доведе Џерома Боатенга из Бајерн Минхена и Дијега Година из Атлетико Мадрида, након чега је менаџер Жозе Мурињо невољно морао да прихвати да су Фред и Диого Дало све од појачања за сезону великих очекивања (а, видјећемо каквих могућности).

Арсенал је посао за прву сезону од одласка Арсена Венгера обавио на вријеме и потом само дијелио сувишне играче на позајмице осталим Премијерлигашима, попут Фулама, Вест Хема или Евертона, ноћ пред "деадлине даy" Челси је уплатом "излазне клаузуле" за Кепу Аризабалагу надомјестио "бијег" Тибоа Куртое у Реал Мадрид (али и младог чувара мреже учинио најскупљим свих времена), мада је важно рећи да је нови менаџер Маурисио Сари добио два озбиљна појачања у везном реду: Жоржиња из Наполија и Матеа Ковачића из Реала.

Ливерпул је значајно изашао из модела пословања из прошлих сезона, прослављајући завршетак проширења стадиона и повратак у Лигу шампиона трошењем преко 180 милиона евра на голмана Бекера, везисте Фабиња и Набија Кеите (што су били послови договорени још прошлог љета и зиме), као и додавањем офанзивног Џердана Шаћирија из посрнулог Стоука за прелазни рок у ком није било потребно "крпити" много рупа.

Отишао је само Емре Џан од играча са важном улогом.

Манчестер сити је, као што смо рекли, испратио легендарног Јају Туреа далеко од "Етихада" и отворио се само за Мареза, након чега је настављен рад на окупљању талената са свих страна свијета од којих ће неки можда и заиграти код Гвардиоле (мада тешко ове сезоне).

Шопинг у Барси

Клуб који дуго покушава да се "прикључи" великој шесторки и умијеша у борбу за врх, Евертон, имао је необичан прелазни рок гдје је посљедњег дана довео двојицу играча Барселоне, Џерија Мину и Андреа Гомеша, након што је прије тога купио и Лукаса Диња из истог клуба. Уз Ришарлисона, Бернарда и Жоао Виржинију свакако прелазни рок вриједан пажње, тим прије што су "Гудисон" од звучнијих имена напустили само Вејн Руни и Кевин Миралас.

Фулам куповао махнито

Клуб са "Крејвен Котиџа", српског менаџера Славише Јокановића, био је веома активан у првом прелазном року по повратку у Премијер лигу. Један за другим потписивали су: Жан Мишел Сери (Ница), Максим Ле Маршон (Ница), Фабрисио Агусто Рамирез (Бешикташ), Андре Ширле (Дортмунд), Александар Митровић (Њукасл), Алфи Мосон (Свонси), Калум Чејмберс (Арсенал), Серхио Рико (Севиља), Џо Рајан (Бристол), Лусијано Вето (Атлетико Мадрид), Тимоти Фосу-Менсах (Манчестер јунајтед) и Андре-Франк Замбо Ажиса (Марсеј). "Котиџ" је напустио солидан број играча, али ниједан са важном улогом из прошле сезоне.

Послије свега, остаје нам да вас питамо: Ко се по вашем мишљењу најбоље, а ко најлошије појачао овог лета од "велике шесторке" Премијер лиге?

Сва појачања "велике шесторке", љето 2018:

Арсенал

Штефан Лихтштајнер (Јувентус)
Бернд Лено (Леверкузен)
Сократис Папастатопулос (Дортмунд)
Лукас Тореира (Сампдорија)
Матео Гендузи (Лоријан)

*напомена: отишли су ветерани, често повријеђени и мало коришћени играчи попут Пера Мертесакера, Сантија Касорле, Џека Вилшера, Калума Чејмберса, Лукаса Переза, Чубе Акпома…

Челси

Жоржињо (Наполи)
Роберт Грин (Хадерсфилд)
Матео Ковачић (Реал Мадрид)*
Кепа Аризабалага (Атлетик Билбао)

*напомена: од играча са минутажом у првом тиму отишао је само голман Тибо Куртоа.

Ливерпул

Фабињо (Монако)
Наби Кејта (Лајпциг)
Џердан Шаћири (Стоук)
Алисон Бекер (Рома)

*напомена: од играча са минутажом у првом тиму отишао је Емре Џан, док је Алекс Окслејд-Чемберлејн тешко повријеђен.

Манчестер сити

Ријад Марез (Лестер)
Клаудио Гомез (ПСЖ)
Филип Сандлер (Зволе)
Данијел Арзани (Мелбурн)

*напомена: од звучнијих имена отишли су ветерани Јаја Туре, Џо Харт...

Манчестер јунајтед

Диого Дало (Порто)
Фред (Шахтјор)
Ли Грант (Стоук)

*напомена: од играча са каквом-таквом улогом отишао је само ветеран Мајкл Карик.

Тотенхем

*напомена: "Пијевци" нису никога довели, отишли су само Кинан Бенетс и Антон Вокс, који нису имали минутажу.

Најскупљи тим прелазног рока (4-4-2): Кепа (Челси, 80) - Дало (Јунајтед, 21), Мина (Евертон, 31,5), Вестергард (Саутемптон, 25), Дињ (Евертон, 20) - Марез (Сити, 66), Жоржињо (Наполи, 59), Кеита (Ливерпул, 58,5), Андерсон (Вест Хем, 46,5) - Митровић (Фулам, 22,2), Афобе (Вулверхемптон, 13,3).

Распоред 1. кола:

петак

Манчестер јунајтед - Лестер (21.00)

субота

Њукасл - Тотенхем (13.30)
Борнмут - Кардиф (16.00)
Фулам - Кристал Палас
Хадерсфилд - Челси
Вотфорд - Брајтон
Вулверхемптон - Евертон (18.30)

недјеља

Ливерпул - Вест Хем (14.30)
Саутемптон - Барнли
Арсенал - Манчестер сити (17.00)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар