Почињу и Французи! Првак је већ познат?!

Стартује и Лига талената: Шампион већ познат? Француски шампионат добио нови назив. . .

Фудбал 10.08.2018 | 17:15
Почињу и Французи! Првак је већ познат?!
Француски шампионат ће ове сезоне носити назив "Лига талената", како би се под исту крошњу ставило све оно што краси ово фантастично такмичење. Челници тамошњег шампиона на тај начин желе да искористе невероватан талас који је са собом донело освајање Светског првенства у Русији и са стране привуку још више младих фудбалера који Лигу 1 виде као идеално место за развој каријере.

Да је француско првенство право место за то доказ је и број од 50 учесника недавног Мундијала који су прошли кроз француску омладинску школу. Чак 21 од укупно 23 играча који су на крају постали владари планете играло је у Лиги 1, а осморица светских шампиона ће ове сезоне наступати у француском првенству.

Млади фудбалери представљу основну снагу француског фудбала, али стабилно и здраво окружење, односно озбиљне инвестиције у најважнију фудбалску ствар на свету, у овој земљи омогућују клубовима и да тај таленат и квалитет у доброј мери задрже у својим редовима. Томе у прилог иде и чињеница да нико, осим Монака коме је овог лета легао и новац од продаје Мбапеа, није превише распродавао тим, а самим тим није било потребе ни за неку велику потрошњу новца на нова појачања.

КО МОЖЕ ДА УГРОЗИ ПСЖ?

Главно питање пред почетак 81. сезоне Лиге 1 могло би да гласи - да ли је неко у стању да угрози Пари Сен Жермен?

Свеци су поново велики фаворити за освајање титуле. Али Томас Тухел такође мора да буде свестан да му резултат у домаћем првенству неће бити довољан да остане на својој позицији. Све то могло би да му створи додатни притисак и закомпликује живот, па и борбу за шампионски трофеј.

Важан фактор за првака француске представља и то што је окосница екипе, барем засад, остала на окупу. Килијан Мбапе се са Мундијала враћа са додатним самопоуздањем, док је на Нејмару да своју игру и фантастичан учинак додатно подреди резултатима екипе. Наравно, ту је Единсон Кавани, који се тренизима вратио с повредом, па ће му требати нешто времена да буде у оптималној форми. У једном тренутку је деловало да би могао да се врати у Напуљ, али се чини да ће остати у Паризу.

Одлазак Тијага Моте у пензију додатно ће активирати Ђованија ло Селса. Аргентинац сада мора да покаже да је спреман за знатно већу улогу. Битан фактор у борби за све трофеје у овој сезони могао би да представља и долазак легендарног Ђанлуђија Буфона, који би могао да буде од кључне важности за одбрану клуба из главног града Француске.

Монако је од продаје своје шампионске генерације за само две године остварио невероватан приход од 550.000.000 евра, али га и сада многи сматрају за једног од најозбиљнијих кандидата за рушење ПСЖ-а. Лемар и Фабињо су отишли у Атлетко Мадрид и Ливерпул, а Мутињо и Гезал у Вулверхемптон и Лестер.

Остао је стари "предатор" Радамел Фалкао, а стигли бројни суперталентовани играчи. Међу њима и Лионово чудо од детета 16-годишњи нападач Вилем Жебел за обештећење од 20.000.000 евра. Наравно, мора се истаћи и долазак сјајног Александра Головина из московског ЦСКА.

Лион је остао без Жебела, али се очекује да буде још опаснији него прошле сезоне, јер су остали главни носиоци игре. Депај, Дијаз и Траоре су још ту, а једини који би могао да оде је сјајни Набил Фекир. Ако буду сви остали ПСЖ ће имати озбиљног противника овог лета. Екипа Бруна Женесија је играла одличан, динамичан фудбал прошле сезоне, па ће бити подједнако узбудљиво гледати их и ове.

Руди Гарсија је у потпуности удахнуо живот Олимпику из Марсеља у прошлој сезони, а праву потврду за то представљао је пласман у финале Лиге Европе. Димитри Паје и Флоријан Тован су били клучни фактор снаге овог тима. Уколико тим остане на окупу, од ње се може очекивати још конкрентнији резултат у првенству ове сезоне.

Да ли ће неко искочити из већ предвиђеног шаблона остаје да се види. Свакако треба држати на оку Ницу коју предводи Патрик Вијера, затим Бордо под Густавом Појетом. Не сме се потценити ни Рен, који је био сјајан у другом делу прошле сезоне. Јасне одговоре добићемо у мају наредне године.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар