Počinju i Francuzi! Prvak je već poznat?!

Startuje i Liga talenata: Šampion već poznat? Francuski šampionat dobio novi naziv. . .

Fudbal 10.08.2018 | 17:15
Počinju i Francuzi! Prvak je već poznat?!
Francuski šampionat će ove sezone nositi naziv "Liga talenata", kako bi se pod istu krošnju stavilo sve ono što krasi ovo fantastično takmičenje. Čelnici tamošnjeg šampiona na taj način žele da iskoriste neverovatan talas koji je sa sobom donelo osvajanje Svetskog prvenstva u Rusiji i sa strane privuku još više mladih fudbalera koji Ligu 1 vide kao idealno mesto za razvoj karijere.

Da je francusko prvenstvo pravo mesto za to dokaz je i broj od 50 učesnika nedavnog Mundijala koji su prošli kroz francusku omladinsku školu. Čak 21 od ukupno 23 igrača koji su na kraju postali vladari planete igralo je u Ligi 1, a osmorica svetskih šampiona će ove sezone nastupati u francuskom prvenstvu.

Mladi fudbaleri predstavlju osnovnu snagu francuskog fudbala, ali stabilno i zdravo okruženje, odnosno ozbiljne investicije u najvažniju fudbalsku stvar na svetu, u ovoj zemlji omogućuju klubovima i da taj talenat i kvalitet u dobroj meri zadrže u svojim redovima. Tome u prilog ide i činjenica da niko, osim Monaka kome je ovog leta legao i novac od prodaje Mbapea, nije previše rasprodavao tim, a samim tim nije bilo potrebe ni za neku veliku potrošnju novca na nova pojačanja.

KO MOŽE DA UGROZI PSŽ?

Glavno pitanje pred početak 81. sezone Lige 1 moglo bi da glasi - da li je neko u stanju da ugrozi Pari Sen Žermen?

Sveci su ponovo veliki favoriti za osvajanje titule. Ali Tomas Tuhel takođe mora da bude svestan da mu rezultat u domaćem prvenstvu neće biti dovoljan da ostane na svojoj poziciji. Sve to moglo bi da mu stvori dodatni pritisak i zakomplikuje život, pa i borbu za šampionski trofej.

Važan faktor za prvaka francuske predstavlja i to što je okosnica ekipe, barem zasad, ostala na okupu. Kilijan Mbape se sa Mundijala vraća sa dodatnim samopouzdanjem, dok je na Nejmaru da svoju igru i fantastičan učinak dodatno podredi rezultatima ekipe. Naravno, tu je Edinson Kavani, koji se trenizima vratio s povredom, pa će mu trebati nešto vremena da bude u optimalnoj formi. U jednom trenutku je delovalo da bi mogao da se vrati u Napulj, ali se čini da će ostati u Parizu.

Odlazak Tijaga Mote u penziju dodatno će aktivirati Đovanija lo Selsa. Argentinac sada mora da pokaže da je spreman za znatno veću ulogu. Bitan faktor u borbi za sve trofeje u ovoj sezoni mogao bi da predstavlja i dolazak legendarnog Đanluđija Bufona, koji bi mogao da bude od ključne važnosti za odbranu kluba iz glavnog grada Francuske.

Monako je od prodaje svoje šampionske generacije za samo dve godine ostvario neverovatan prihod od 550.000.000 evra, ali ga i sada mnogi smatraju za jednog od najozbiljnijih kandidata za rušenje PSŽ-a. Lemar i Fabinjo su otišli u Atletko Madrid i Liverpul, a Mutinjo i Gezal u Vulverhempton i Lester.

Ostao je stari "predator" Radamel Falkao, a stigli brojni supertalentovani igrači. Među njima i Lionovo čudo od deteta 16-godišnji napadač Vilem Žebel za obeštećenje od 20.000.000 evra. Naravno, mora se istaći i dolazak sjajnog Aleksandra Golovina iz moskovskog CSKA.

Lion je ostao bez Žebela, ali se očekuje da bude još opasniji nego prošle sezone, jer su ostali glavni nosioci igre. Depaj, Dijaz i Traore su još tu, a jedini koji bi mogao da ode je sjajni Nabil Fekir. Ako budu svi ostali PSŽ će imati ozbiljnog protivnika ovog leta. Ekipa Bruna Ženesija je igrala odličan, dinamičan fudbal prošle sezone, pa će biti podjednako uzbudljivo gledati ih i ove.

Rudi Garsija je u potpunosti udahnuo život Olimpiku iz Marselja u prošloj sezoni, a pravu potvrdu za to predstavljao je plasman u finale Lige Evrope. Dimitri Paje i Florijan Tovan su bili klučni faktor snage ovog tima. Ukoliko tim ostane na okupu, od nje se može očekivati još konkrentniji rezultat u prvenstvu ove sezone.

Da li će neko iskočiti iz već predviđenog šablona ostaje da se vidi. Svakako treba držati na oku Nicu koju predvodi Patrik Vijera, zatim Bordo pod Gustavom Pojetom. Ne sme se potceniti ni Ren, koji je bio sjajan u drugom delu prošle sezone. Jasne odgovore dobićemo u maju naredne godine.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar