ЛЕ: "Батин" Партизан почео побједом!

Мирковић покренуо "Парни ваљак" – Партизан славио у Данској! Фудбалери Партизана одиграли су најбољи меч ове сезоне и савладали Нордсјеланд 2:1 (1:0) на гостовању, у првом мечу ИИИ кола квалификација за Лигу Европе.  Црно-бели савладали Нордсјеланд у Данској (2:1), у првој утакмици под вођством клупске легенде. Одличан деби и гол Горана Закарића.  Мирковићев Партизан удара право у браду: Нокаутирани Данци! Све мирише на плеј-оф! Још један гол из прекида, као и далеко боља игра у пољу донели црно-белима тријумф над Нордсјеландом - 2:1.

Фудбал 09.08.2018 | 21:50
ЛЕ: "Батин" Партизан почео побједом!
Црно-бели су до велике победе у Данској стигли погоцима Рикарда Гомеша у десетом и дебитанта Горана Закарића у 64. минуту.

Утисак је покварио кикс одбране у 70. минуту који користи резервиса Матијас Расмусен те смањује резултат на 2:1 и довео Нордсјеланд у бољу позицију уочи реванша у Београду.

Ипак, Партизан је за разлику од претходних мечева деловао много разиграније, конкретније, смисленије у креативном делу и завршници, сигурније је деловала и одбрана, али је опет један тренутак пада концентрације био довољан да ривал стигне до битног гола.

У сваком случају, фантастичан деби Зорана Мирковића на клупи Партизана, као и Горана Закарића који је пре само шест дана стигао из сарајевског Жељезничара и одмах постигао гол у црно-белом дресу.

Реванш меч је за седам дана у Хумској 1, а бољи тим ће у плеј-офу за пласман у Лигу Европе играти са победником двомеча између турског Бешикташа и аустријског ЛАСК-а из Линца.

Истанбулски црно-бели су славили минималну победу, па их чека неизвесан реванш у Линцу за седам дана.

Од првог минута се видео другачији Партизан у односу на претходне мечеве, а посебно су расположени за игру били Јанковић, Гомеш и дебитант Закарић.

Момак из Републике Српске је већ у првих неколико минута показао да има одличан центаршут, већ у трећем је сервирао шансу Пантићу, али он са свега неколико метара лоше шутира главом, право у голмана Нордсјеланда.

Закарић је још једном угрозио Ларсена у десетом минуту, овај пут центаршутем из слободног ударца, а голман домаћина је могао само да избаци лопту у корнер како би спречио опасност по свој гол.

Међутим, тај корнер доноси вођство Партизану. Пантић центриса са леве стране на прву стативу, где експлозивно утрчава Рикардо Гомеш и сјајном реакцијом главом шаље лопту у мрежу (0:1).

Уследио је притисак Нордсјеланда, неколико конкретних акција преко Кристенсена и Бартолеца, али одбрана Партизана на челу са Стојковићем увек на време добро реагује и избацује лопту далеко од свог гола.

Данци су најопасније запретили у 30. минуту, после корнера Партизана Олсен је похитао сам ка Стојковићу, али га на време стиже Н. Р. Милетић и отклања опасност.

Партизан потом преузима контролу и стиже до добре прилике, Јанковић је одличним проигравањем отворио простор за шут Закарићу, али је леви крилни фудбалер лоше захватио лопту.

У самој завршници Стојковић добро реагује после новог покушаја Олсена, да би минут пре краја Јанковић пропустио фантастичну прилику за 2:0.

Савршен пас у празан простор Гомеша му је ипак отишао на слабију, десну ногу, па је само додао лопту до Олсена.

Иако је Нордсјеланд кренуо агресивније у другом полувремену, Данци су имали само јалову иницијативу, док се борба водила између два казнена простора.

Партизан је играо паметно, стрпљиво чекајући своју шансу и дочекао ју је 25 минута пре краја.

Јанковић је наставио у свом стилу и новим фантастичним проигравањем опет ствара прилику за Закарића, који овај пут много боље реагује у казненом простору и гура лопту поред Ларсона у мрежу (0:2).

Одмах су реаговала обојица тренера, Нордсјеландов стратег уводи двојицу офантивнијих играча, док Мирковић појачава везни ред убацивањем искусног Лоле Смиљанића уместо дебитанта Закарића.

Међутим, у најгорем могућем тренутку пада концентрација Партизановој одбрани, после сумњивог старта над Смиљанићем, Данци гурају лопту у казнени простор, а онда се одбија до резервисте Расмусена који је надмудрио немоћног Стојковића (1:2).

Уследио је жесток притисак домаћина, серија измена на обе стране, Партизан је фауловима сецкао игру и вребао шансу из контранапада, али осим добре прилике за Гомеша који непрецизно шутира главом на центаршут Милетића, није било конкретних акција исрпед голова.

То је више одговарало Партизану који стиже до важне победе која га једном ногом води у плеј-офа за Лигу Европе.

Ера Зорана "Бате" Мирковића на клупи Партизана почела је важном победом!

Црно-бели донеће у Београд предност у двомечу 3. кола квалификација за Лигу Европе, јер су у Фаруму код Копенхагена победили Нордсјеланд и направили велики корак ка пласману у бараж за Лигу Европе!

НОРДСЈЕЛАНД - ПАРТИЗАН 1:2 (0:1)

Голом Рикарда Гомеша, главом после центаршута Данила Пантића из корнера, црно-бели су у Скандинавији у 10. минуту најавили своје вече, а тријумф су потврдили почетком другог дела, поготком одличног дебитанта - Горана Закарића, за 0:2.

Новајлија међу црно-белима био је веома запажен и наговестио је да ће бити значајно појачање, а за добру партију се наградио у 64. минуту, пославши лопту у небрањену мрежу.

Пратио је добро додавање расположеног Марка Јанковића, обишао са лоптом голмана Данаца и казнио лошу реакцију одбране домаћих, за одушевљење навијача и њихов поклич "Мирковић Бата!"

Недуго потом Закарић је напустио терен, а игра је после више од сата Партизанове контроле полако почела да клизи из руку црно-белих.

Две несигурне реакције одбране Београђана биле су увод у гол Нордсјеланда. Резервиста домаћих Матијас Расмусен утрчао је у 71. минуту у петерац и прихватио "асистенцију" Немање Г. Милетића, који је у намери да реагује "из прве" нехотично послао лопту управо ка играчу домаћих.

Милан Смиљанић тражио је претходно фаул од шпанског судије Алехандра Ернандеза, али је он одмахнуо, иако је српски везиста био "на лопти" у моменту када је један дански играч налетео на њега и гурнуо је у шеснаестерац...

Офанзиве Нордсјеланда трајале су и после тог момента, Расмусен је касније шутирао близу стативе са 18 метара, његови саиграчи су кружили испред петерца, али су црно-бели знали да одбране вођство, да Рикардовим шутем главом запрете још једном и да тренеру на његовој првој утакмици на клупи подаре тријумф.

Реванш је заказан за следећи четвртак, у Београду, а победник овог двомеча играће против бољег из дуела Бешикташ - ЛАСК (1:0 у првом мечу за Турке).

Био је у нокдауну, исправио се, сад он задаје ударце! Два таква, право у браду, уздрмала су Данце, послала их на конопце, а Партизану омогућила да се после неколико седмица тетурања усправи и из квалификационог ринга за пласман у Лигу Европе пошаље поруку како има снаге. На дебију Зорана Мирковића, црно-бели су спуштеног гарда показали глад за тријумфом и из маленог Фарума у Београд носе велику предност, пошто су у директном обрачуну показали да су бољи од Нордсјеланда - 2:1.

После "првог полувремена" све слути на плеј-оф и пројектоване дуеле са Бешикташем, ка којем освајач Купа Србије гледа са далеко више самопоуздање неко после жреба, јер је већ на премијери новог тренера показао да уме. Да може. Што је најбитније, да нема страха, који се увукао у тим с краја мандата Мирослава Ђукића.

Овај нови Партизана, наравно, још је далеко од прижељкиваног, мора да се ради на одређеним детаљима у игри, али су помаци на боље уочљиви голим оком. Бржи, конкретнији и смисленији него раније, гости су ушли у дуел с јасном намером да што пре дају гол и већ на почетку су стекли предност. Применивши најјаче оружје с почетка сезоне. Прекид. Пет различитих стрелаца имао је Партизан после прекида, а од вечерас се на ту листу уписао Рикардо Гомеш, главом проследивши лопту коју му је из корнера набацио Данило Пантић у мрежу Николаја Ларсена за иницијално вођство.

Тај гол у гостима, толико важан у еврокуповима, омогућио је Мирковићевом тиму да игра лакше, при чему је још један дебитант - овога пута на терену - Горан Закарић као мачем секао одбрану Нордсјеланда, представљајући "икс" фактор какав се тражио од почетка такмичења. Све конкретно Партизан је направио преко последњег новајлије, очигледно не само инспирисаног, него и довољно квалитетног да прави разлику против Нордсјеланда. Спремио је шансу Пантићу (3. минут), натерао голмана Ларсена да после шута лопту избаци у корнер (из ког је пао гол), сам је имао зицер да више него задовољавајућу партију кринише поготком и право је чудо како у 30. минуту није погодио циљ, али се у 64. дефинитивно искупио и на феноменалан пас Марка Јанковића исписао најлепшу позивницу навијачима да наредног четвртка добро попуне трибине у Хумској 1.

Партизан је, са Мирковићем у уллози главнокомандујућег, играо једноставније, са мање додира, а више трчања. Прецизније, јер се тачно знало кад и коме иде лопта, а знао је како да обори ритам меча и уведе домаћина у мишоловку која је за циљ имала претње из контри. Наравно, то је последица нешто ангажованијег приступа састава Каспера Хјулманда после примљеног гола, међутим, у сваком од тих контраудара - многи од њих подсећали су на Ђукићев против Видеотона прошле године - био опасан. Да је Марко Јанковић био учинковит у великој прилици пред одлазак на одмор, можда би све било решено раније, међутим, што није успео тад јесте средином наставка, подсетивши на играча који је био инспирисан у походу на дуплу круну, а реприза оног паса из Ниша, у мају 2017, који "цепа" одбрану ривала донела је Закарићу шансу каква се не пропушта - 2:0.

Само, нису Данци баш тако лош тим да би се предали. Поготово не на свом терену. Било је измеђуЗакарићевих креација неколико опасних убацивања пред гол Владимира Стојковића. Карло Бартолец је правио велике проблеме по десној страни, шутеве Олсена и Јансена брани је голман Партизана, моторочки изванредна и тркачки потентна, екипа Нордсјеланда је притискала, не мењајући стил без обзира на резултат и без обзира што је штоперски тандем Марк Валијенте - Светозар Марковић деловао знатно уверљивије него у неким претходним утакмицама, поентирала непосредног после поготка Закарића, тако што је Матијас Расмунсен после акције на чијем је старту погрешио Милан Смиљанић.

Мада, има и са тим, као и још неколико не толико драстичних пропуста, има Партизан одличан резултат. Из земље аутора фантастичних бајки, Ханса Кристијана Андерсена, већ гледа ка Истанбулу, прижељкујући да, ако све буде у реду за седам дана, избаци и Бешикташ.

НОРДСЈЕЛАНД – ПАРТИЗАН 1:2
/Расмусен 70 - Рикардо 10, Закарић 64/

Стадион: Рајт ту дрим Парк у Фаруму
Капацитет: 10.300
Судија: Алехандро Ернандез (Шпанија)
Жути картони: Нелсон, Педерсен (Нордсјеланд), Јанковић (Партизан)

НОРДСЈЕЛАНД (4-3-3): Ларсен – Бартолец, Хансен (од 65. Расмусен), Сковгард, Педерсен – Кристенсен (од 79. Струнк), Нелсон, Андерсен – Олсен, Јенсен (од 65. Кудус), Дамсгард. 

ПАРТИЗАН (4-2-3-1): Стојковић - Н. Р. Милетић, Марковић, Валијенте, Н. Г. Милетић - Здјелар, Косовић (од 78. Николић) - Јанковић (од 90.Енаке), Пантић, Закарић (од 70. Смиљанић) - Гомеш.

Бешикташ победио, али није импресионирао! Очекивала се убедљивија победа Турака, али су Аустријанци оставили добар утисак...

Партизан се с одличним резултатом враћа из данског Фарума где је добио Нордсјеланд (2:1), па већ може да осматра и резултат из Истанбула...

Уколико прође Нордсјеланд, Партизан ће за улазак у групну фазу Лиге Европе играти с бољим из дуела Бешикшташа и ЛАСК-а, а тренутно им је ближи турски представник који је у трећем званичном мечу ове сезоне славио резултатом - 1:0 (1:0).

Аустријску екипу надиграо је искусни Рајан Бабел који је већ у 6. минуту на другој стативи сачекао савршен центаршут Озјакупа - и главом пласирао лопту у мрежу Шлагера.



Реванш је на програму за седам дана.

БЕШИКТАШ: Зенгин - Еркин, Ујсал, Пепе, Гонул - Озјакуп (од 78. Лав), Медел, Арслан - Бабел, Ленс (од 70. Кварежма) и Ларин (од 82. Негредо).

ЛАСК: Шлагер - Рамсебнер, Траунер, Погатец - Ранфтл, Холанд, Мичорл (од 90. Ердоган), Улман - Фрисер (од 66. Јамгин), Гојгингер и Тете (од 77. Отубанђо).

Бешикташ није баш таква сила, Олимпија долази у Београд или Трнаву! Тим из Истанбула славио против ЛАСКА – 1:0.

Није Бешикташ баш таква сила! Имаће турски клуб улогу великог фаворита у случају двомеча против Партизана у оквиру плеј-оф рунде за Лигу Европе, али да се против црно-белих из Истанбула може играти – може.

 Показао је то вечерас и аустријски ЛАСК који се није уплашио снаге Бешикташа и  атмосфере на Турк Телеком стадиону. На крају је домаћин славио са 1:0, што Аустријанцима оставља могућност да бар маштају о пролазу у наредну рунду.

Страшан тим је извео Гунеш против Аустријанаца. Били су ту Медел, Бабел, Арслан, Пепе... И чинило се да ће Бешикташ да одува екипу из Линца. Играо се шести минут када је после центаршута са дцесне стране Рајан Бабел сачекао лопту на другој стативи и спровео је у мрежу.

Остатак меча је донео инцијативу Бешикташа, али није домаћи тим оставио утисак доминантне екипе. Јесте Бешикташ имао већи посед лопте и нешто више шанси, али било је очигледно да црно-бели још нису на оптималном нивоу. Томе и прилог и податак да су имали само два шута у оквир гола.

У случају дане прође Спартак из Трнаве, Црвена звезда ће у плеј-офу за Лигу Европе играти против Олимпије из Љубљане. Слованечаки шампион је направио мало изненађење. Не због тога што је савладао Хеслинки, већ чињенице да је у првом мечу готово решио питање коначног победника – 3:0.

Очигледно је играчима Олимпије пријала шок терапија и промена тренера, пошто је Илија Столица добио отказ. Хелсники је одолевао до 38.минута када је Абас довео Олимпију вођство.

Много боље су изгледали домаћини у овом мечу. Хелсники није био конкурентан. Госте ду докрјачили Кронаветер и поново Абас.

Посао је завршио и Олимпијакос који је био бољи од Луцерна (4:0).

Четвртак
Уфа - Прогрес 2:1 (1:0)
Хапоел - Аталанта 1:4 (1:2)
Спартакс - Судува 0:1 (0:0)
Алашкерт - Клуж 0:2 (0:1)
Ред Бул Лајпциг - Универзитатеа 3:1 (1:0)
Штурм - АЕК Ларнака 0:2 (0:0) - прекинуто
Динамо Минск - Зенит 4:0 (3:0)
Лудогорац - Зрињски 1:0 (1:0)
Маријапуљ - Бордо 1:3 (1:2)
Сигма - Каират 2:0 (1:0)
Аполон - Динамо Брест 4:0 (0.)
Тренчин - Фајенорд 4:0 (3:0)
Бер Шева - Апоел 2:2 (1:2)
Торпедо - Кукеши 5:2 (4:1)
Шериф - Валур 1:0 (0:0)
Јагјелонија - Гент 0:1 (0:0)
Нордсијеланд - Партизан 1:2 (0:1)
ЦСКА Софија - Копенхаген 1:2 (0:1)
Витесе - Базел 0:1 (0:0)
Олимпија - Хелсинки 3:0 (1:0)
Генк - Лех 2:0 (1:0)
Бешикташ - ЛАСК 1:0 (1:0)
Башакшехир - Барнли 0:0 

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар