LE: "Batin" Partizan počeo pobjedom!

Mirković pokrenuo "Parni valjak" – Partizan slavio u Danskoj! Fudbaleri Partizana odigrali su najbolji meč ove sezone i savladali Nordsjeland 2:1 (1:0) na gostovanju, u prvom meču III kola kvalifikacija za Ligu Evrope.  Crno-beli savladali Nordsjeland u Danskoj (2:1), u prvoj utakmici pod vođstvom klupske legende. Odličan debi i gol Gorana Zakarića.  Mirkovićev Partizan udara pravo u bradu: Nokautirani Danci! Sve miriše na plej-of! Još jedan gol iz prekida, kao i daleko bolja igra u polju doneli crno-belima trijumf nad Nordsjelandom - 2:1.

Fudbal 09.08.2018 | 21:50
LE: "Batin" Partizan počeo pobjedom!
Crno-beli su do velike pobede u Danskoj stigli pogocima Rikarda Gomeša u desetom i debitanta Gorana Zakarića u 64. minutu.

Utisak je pokvario kiks odbrane u 70. minutu koji koristi rezervisa Matijas Rasmusen te smanjuje rezultat na 2:1 i doveo Nordsjeland u bolju poziciju uoči revanša u Beogradu.

Ipak, Partizan je za razliku od prethodnih mečeva delovao mnogo razigranije, konkretnije, smislenije u kreativnom delu i završnici, sigurnije je delovala i odbrana, ali je opet jedan trenutak pada koncentracije bio dovoljan da rival stigne do bitnog gola.

U svakom slučaju, fantastičan debi Zorana Mirkovića na klupi Partizana, kao i Gorana Zakarića koji je pre samo šest dana stigao iz sarajevskog Željezničara i odmah postigao gol u crno-belom dresu.

Revanš meč je za sedam dana u Humskoj 1, a bolji tim će u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope igrati sa pobednikom dvomeča između turskog Bešiktaša i austrijskog LASK-a iz Linca.

Istanbulski crno-beli su slavili minimalnu pobedu, pa ih čeka neizvesan revanš u Lincu za sedam dana.

Od prvog minuta se video drugačiji Partizan u odnosu na prethodne mečeve, a posebno su raspoloženi za igru bili Janković, Gomeš i debitant Zakarić.

Momak iz Republike Srpske je već u prvih nekoliko minuta pokazao da ima odličan centaršut, već u trećem je servirao šansu Pantiću, ali on sa svega nekoliko metara loše šutira glavom, pravo u golmana Nordsjelanda.

Zakarić je još jednom ugrozio Larsena u desetom minutu, ovaj put centaršutem iz slobodnog udarca, a golman domaćina je mogao samo da izbaci loptu u korner kako bi sprečio opasnost po svoj gol.

Međutim, taj korner donosi vođstvo Partizanu. Pantić centrisa sa leve strane na prvu stativu, gde eksplozivno utrčava Rikardo Gomeš i sjajnom reakcijom glavom šalje loptu u mrežu (0:1).

Usledio je pritisak Nordsjelanda, nekoliko konkretnih akcija preko Kristensena i Bartoleca, ali odbrana Partizana na čelu sa Stojkovićem uvek na vreme dobro reaguje i izbacuje loptu daleko od svog gola.

Danci su najopasnije zapretili u 30. minutu, posle kornera Partizana Olsen je pohitao sam ka Stojkoviću, ali ga na vreme stiže N. R. Miletić i otklanja opasnost.

Partizan potom preuzima kontrolu i stiže do dobre prilike, Janković je odličnim proigravanjem otvorio prostor za šut Zakariću, ali je levi krilni fudbaler loše zahvatio loptu.

U samoj završnici Stojković dobro reaguje posle novog pokušaja Olsena, da bi minut pre kraja Janković propustio fantastičnu priliku za 2:0.

Savršen pas u prazan prostor Gomeša mu je ipak otišao na slabiju, desnu nogu, pa je samo dodao loptu do Olsena.

Iako je Nordsjeland krenuo agresivnije u drugom poluvremenu, Danci su imali samo jalovu inicijativu, dok se borba vodila između dva kaznena prostora.

Partizan je igrao pametno, strpljivo čekajući svoju šansu i dočekao ju je 25 minuta pre kraja.

Janković je nastavio u svom stilu i novim fantastičnim proigravanjem opet stvara priliku za Zakarića, koji ovaj put mnogo bolje reaguje u kaznenom prostoru i gura loptu pored Larsona u mrežu (0:2).

Odmah su reagovala obojica trenera, Nordsjelandov strateg uvodi dvojicu ofantivnijih igrača, dok Mirković pojačava vezni red ubacivanjem iskusnog Lole Smiljanića umesto debitanta Zakarića.

Međutim, u najgorem mogućem trenutku pada koncentracija Partizanovoj odbrani, posle sumnjivog starta nad Smiljanićem, Danci guraju loptu u kazneni prostor, a onda se odbija do rezerviste Rasmusena koji je nadmudrio nemoćnog Stojkovića (1:2).

Usledio je žestok pritisak domaćina, serija izmena na obe strane, Partizan je faulovima seckao igru i vrebao šansu iz kontranapada, ali osim dobre prilike za Gomeša koji neprecizno šutira glavom na centaršut Miletića, nije bilo konkretnih akcija isrped golova.

To je više odgovaralo Partizanu koji stiže do važne pobede koja ga jednom nogom vodi u plej-ofa za Ligu Evrope.

Era Zorana "Bate" Mirkovića na klupi Partizana počela je važnom pobedom!

Crno-beli doneće u Beograd prednost u dvomeču 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, jer su u Farumu kod Kopenhagena pobedili Nordsjeland i napravili veliki korak ka plasmanu u baraž za Ligu Evrope!

NORDSJELAND - PARTIZAN 1:2 (0:1)

Golom Rikarda Gomeša, glavom posle centaršuta Danila Pantića iz kornera, crno-beli su u Skandinaviji u 10. minutu najavili svoje veče, a trijumf su potvrdili početkom drugog dela, pogotkom odličnog debitanta - Gorana Zakarića, za 0:2.

Novajlija među crno-belima bio je veoma zapažen i nagovestio je da će biti značajno pojačanje, a za dobru partiju se nagradio u 64. minutu, poslavši loptu u nebranjenu mrežu.

Pratio je dobro dodavanje raspoloženog Marka Jankovića, obišao sa loptom golmana Danaca i kaznio lošu reakciju odbrane domaćih, za oduševljenje navijača i njihov poklič "Mirković Bata!"

Nedugo potom Zakarić je napustio teren, a igra je posle više od sata Partizanove kontrole polako počela da klizi iz ruku crno-belih.

Dve nesigurne reakcije odbrane Beograđana bile su uvod u gol Nordsjelanda. Rezervista domaćih Matijas Rasmusen utrčao je u 71. minutu u peterac i prihvatio "asistenciju" Nemanje G. Miletića, koji je u nameri da reaguje "iz prve" nehotično poslao loptu upravo ka igraču domaćih.

Milan Smiljanić tražio je prethodno faul od španskog sudije Alehandra Ernandeza, ali je on odmahnuo, iako je srpski vezista bio "na lopti" u momentu kada je jedan danski igrač naleteo na njega i gurnuo je u šesnaesterac...

Ofanzive Nordsjelanda trajale su i posle tog momenta, Rasmusen je kasnije šutirao blizu stative sa 18 metara, njegovi saigrači su kružili ispred peterca, ali su crno-beli znali da odbrane vođstvo, da Rikardovim šutem glavom zaprete još jednom i da treneru na njegovoj prvoj utakmici na klupi podare trijumf.

Revanš je zakazan za sledeći četvrtak, u Beogradu, a pobednik ovog dvomeča igraće protiv boljeg iz duela Bešiktaš - LASK (1:0 u prvom meču za Turke).

Bio je u nokdaunu, ispravio se, sad on zadaje udarce! Dva takva, pravo u bradu, uzdrmala su Dance, poslala ih na konopce, a Partizanu omogućila da se posle nekoliko sedmica teturanja uspravi i iz kvalifikacionog ringa za plasman u Ligu Evrope pošalje poruku kako ima snage. Na debiju Zorana Mirkovića, crno-beli su spuštenog garda pokazali glad za trijumfom i iz malenog Faruma u Beograd nose veliku prednost, pošto su u direktnom obračunu pokazali da su bolji od Nordsjelanda - 2:1.

Posle "prvog poluvremena" sve sluti na plej-of i projektovane duele sa Bešiktašem, ka kojem osvajač Kupa Srbije gleda sa daleko više samopouzdanje neko posle žreba, jer je već na premijeri novog trenera pokazao da ume. Da može. Što je najbitnije, da nema straha, koji se uvukao u tim s kraja mandata Miroslava Đukića.

Ovaj novi Partizana, naravno, još je daleko od priželjkivanog, mora da se radi na određenim detaljima u igri, ali su pomaci na bolje uočljivi golim okom. Brži, konkretniji i smisleniji nego ranije, gosti su ušli u duel s jasnom namerom da što pre daju gol i već na početku su stekli prednost. Primenivši najjače oružje s početka sezone. Prekid. Pet različitih strelaca imao je Partizan posle prekida, a od večeras se na tu listu upisao Rikardo Gomeš, glavom prosledivši loptu koju mu je iz kornera nabacio Danilo Pantić u mrežu Nikolaja Larsena za inicijalno vođstvo.

Taj gol u gostima, toliko važan u evrokupovima, omogućio je Mirkovićevom timu da igra lakše, pri čemu je još jedan debitant - ovoga puta na terenu - Goran Zakarić kao mačem sekao odbranu Nordsjelanda, predstavljajući "iks" faktor kakav se tražio od početka takmičenja. Sve konkretno Partizan je napravio preko poslednjeg novajlije, očigledno ne samo inspirisanog, nego i dovoljno kvalitetnog da pravi razliku protiv Nordsjelanda. Spremio je šansu Pantiću (3. minut), naterao golmana Larsena da posle šuta loptu izbaci u korner (iz kog je pao gol), sam je imao zicer da više nego zadovoljavajuću partiju kriniše pogotkom i pravo je čudo kako u 30. minutu nije pogodio cilj, ali se u 64. definitivno iskupio i na fenomenalan pas Marka Jankovića ispisao najlepšu pozivnicu navijačima da narednog četvrtka dobro popune tribine u Humskoj 1.

Partizan je, sa Mirkovićem u ullozi glavnokomandujućeg, igrao jednostavnije, sa manje dodira, a više trčanja. Preciznije, jer se tačno znalo kad i kome ide lopta, a znao je kako da obori ritam meča i uvede domaćina u mišolovku koja je za cilj imala pretnje iz kontri. Naravno, to je posledica nešto angažovanijeg pristupa sastava Kaspera Hjulmanda posle primljenog gola, međutim, u svakom od tih kontraudara - mnogi od njih podsećali su na Đukićev protiv Videotona prošle godine - bio opasan. Da je Marko Janković bio učinkovit u velikoj prilici pred odlazak na odmor, možda bi sve bilo rešeno ranije, međutim, što nije uspeo tad jeste sredinom nastavka, podsetivši na igrača koji je bio inspirisan u pohodu na duplu krunu, a repriza onog pasa iz Niša, u maju 2017, koji "cepa" odbranu rivala donela je Zakariću šansu kakva se ne propušta - 2:0.

Samo, nisu Danci baš tako loš tim da bi se predali. Pogotovo ne na svom terenu. Bilo je izmeđuZakarićevih kreacija nekoliko opasnih ubacivanja pred gol Vladimira Stojkovića. Karlo Bartolec je pravio velike probleme po desnoj strani, šuteve Olsena i Jansena brani je golman Partizana, motoročki izvanredna i trkački potentna, ekipa Nordsjelanda je pritiskala, ne menjajući stil bez obzira na rezultat i bez obzira što je štoperski tandem Mark Valijente - Svetozar Marković delovao znatno uverljivije nego u nekim prethodnim utakmicama, poentirala neposrednog posle pogotka Zakarića, tako što je Matijas Rasmunsen posle akcije na čijem je startu pogrešio Milan Smiljanić.

Mada, ima i sa tim, kao i još nekoliko ne toliko drastičnih propusta, ima Partizan odličan rezultat. Iz zemlje autora fantastičnih bajki, Hansa Kristijana Andersena, već gleda ka Istanbulu, priželjkujući da, ako sve bude u redu za sedam dana, izbaci i Bešiktaš.

NORDSJELAND – PARTIZAN 1:2
/Rasmusen 70 - Rikardo 10, Zakarić 64/

Stadion: Rajt tu drim Park u Farumu
Kapacitet: 10.300
Sudija: Alehandro Ernandez (Španija)
Žuti kartoni: Nelson, Pedersen (Nordsjeland), Janković (Partizan)

NORDSJELAND (4-3-3): Larsen – Bartolec, Hansen (od 65. Rasmusen), Skovgard, Pedersen – Kristensen (od 79. Strunk), Nelson, Andersen – Olsen, Jensen (od 65. Kudus), Damsgard. 

PARTIZAN (4-2-3-1): Stojković - N. R. Miletić, Marković, Valijente, N. G. Miletić - Zdjelar, Kosović (od 78. Nikolić) - Janković (od 90.Enake), Pantić, Zakarić (od 70. Smiljanić) - Gomeš.

Bešiktaš pobedio, ali nije impresionirao! Očekivala se ubedljivija pobeda Turaka, ali su Austrijanci ostavili dobar utisak...

Partizan se s odličnim rezultatom vraća iz danskog Faruma gde je dobio Nordsjeland (2:1), pa već može da osmatra i rezultat iz Istanbula...

Ukoliko prođe Nordsjeland, Partizan će za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope igrati s boljim iz duela Bešikštaša i LASK-a, a trenutno im je bliži turski predstavnik koji je u trećem zvaničnom meču ove sezone slavio rezultatom - 1:0 (1:0).

Austrijsku ekipu nadigrao je iskusni Rajan Babel koji je već u 6. minutu na drugoj stativi sačekao savršen centaršut Ozjakupa - i glavom plasirao loptu u mrežu Šlagera.



Revanš je na programu za sedam dana.

BEŠIKTAŠ: Zengin - Erkin, Ujsal, Pepe, Gonul - Ozjakup (od 78. Lav), Medel, Arslan - Babel, Lens (od 70. Kvarežma) i Larin (od 82. Negredo).

LASK: Šlager - Ramsebner, Trauner, Pogatec - Ranftl, Holand, Mičorl (od 90. Erdogan), Ulman - Friser (od 66. Jamgin), Gojginger i Tete (od 77. Otubanđo).

Bešiktaš nije baš takva sila, Olimpija dolazi u Beograd ili Trnavu! Tim iz Istanbula slavio protiv LASKA – 1:0.

Nije Bešiktaš baš takva sila! Imaće turski klub ulogu velikog favorita u slučaju dvomeča protiv Partizana u okviru plej-of runde za Ligu Evrope, ali da se protiv crno-belih iz Istanbula može igrati – može.

 Pokazao je to večeras i austrijski LASK koji se nije uplašio snage Bešiktaša i  atmosfere na Turk Telekom stadionu. Na kraju je domaćin slavio sa 1:0, što Austrijancima ostavlja mogućnost da bar maštaju o prolazu u narednu rundu.

Strašan tim je izveo Guneš protiv Austrijanaca. Bili su tu Medel, Babel, Arslan, Pepe... I činilo se da će Bešiktaš da oduva ekipu iz Linca. Igrao se šesti minut kada je posle centaršuta sa dcesne strane Rajan Babel sačekao loptu na drugoj stativi i sproveo je u mrežu.

Ostatak meča je doneo incijativu Bešiktaša, ali nije domaći tim ostavio utisak dominantne ekipe. Jeste Bešiktaš imao veći posed lopte i nešto više šansi, ali bilo je očigledno da crno-beli još nisu na optimalnom nivou. Tome i prilog i podatak da su imali samo dva šuta u okvir gola.

U slučaju dane prođe Spartak iz Trnave, Crvena zvezda će u plej-ofu za Ligu Evrope igrati protiv Olimpije iz Ljubljane. Slovanečaki šampion je napravio malo iznenađenje. Ne zbog toga što je savladao Heslinki, već činjenice da je u prvom meču gotovo rešio pitanje konačnog pobednika – 3:0.

Očigledno je igračima Olimpije prijala šok terapija i promena trenera, pošto je Ilija Stolica dobio otkaz. Helsniki je odolevao do 38.minuta kada je Abas doveo Olimpiju vođstvo.

Mnogo bolje su izgledali domaćini u ovom meču. Helsniki nije bio konkurentan. Goste du dokrjačili Kronaveter i ponovo Abas.

Posao je završio i Olimpijakos koji je bio bolji od Lucerna (4:0).

Četvrtak
Ufa - Progres 2:1 (1:0)
Hapoel - Atalanta 1:4 (1:2)
Spartaks - Suduva 0:1 (0:0)
Alaškert - Kluž 0:2 (0:1)
Red Bul Lajpcig - Univerzitatea 3:1 (1:0)
Šturm - AEK Larnaka 0:2 (0:0) - prekinuto
Dinamo Minsk - Zenit 4:0 (3:0)
Ludogorac - Zrinjski 1:0 (1:0)
Marijapulj - Bordo 1:3 (1:2)
Sigma - Kairat 2:0 (1:0)
Apolon - Dinamo Brest 4:0 (0.)
Trenčin - Fajenord 4:0 (3:0)
Ber Ševa - Apoel 2:2 (1:2)
Torpedo - Kukeši 5:2 (4:1)
Šerif - Valur 1:0 (0:0)
Jagjelonija - Gent 0:1 (0:0)
Nordsijeland - Partizan 1:2 (0:1)
CSKA Sofija - Kopenhagen 1:2 (0:1)
Vitese - Bazel 0:1 (0:0)
Olimpija - Helsinki 3:0 (1:0)
Genk - Leh 2:0 (1:0)
Bešiktaš - LASK 1:0 (1:0)
Bašakšehir - Barnli 0:0 

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar