А сад нешто сасвим другачије...

Јединствен случај Покетиновог Тотенхема – никог купили, никог продали! Дешава се и то. . .  Поћетино: Нисмо могли да појачамо тим! Менаџер Тотенхема Маурисио Поћетино нашалио се са медијима по питању спремности фудбалера после Светског првенства.  Тотенхем урадио што нико није 15 година! Прелазни рок је одмицао, навијачи су чекали и чекали, али нису дочекали појачање.

Фудбал 10.08.2018 | 23:20
А сад нешто сасвим другачије...
Поћетино, који је изјавио да је задовољан што његова екипа није продала ниједног играча, али ни купила, спреман је за нову сезону, а можда не само као човек са клупе.

Уколико Спарсима затреба неко појачање, или једноставно неко није довољно спреман за почетак Премијер лиге, аргентински стручњак можда "ускочи" на терен.

"Пун сам енергије. Спремнији сам него прошле сезоне јер сам размишљао нешто... шта ако неко од играча који су наступали на Светском првенству не буде довољно спреман, онда ћу можда ја морати да играм...", изјавио је Поћетино.

Тотенхем није довео ниједно једино појачање овог лета.

"Срећан сам што сам задржао целу екипу, било је спекулација током лета да ће неки играчи отићи. Клуб је учинио велики напор да продужи уговор са Харијем Кејном, то је само један пример. Клуб покушавам да заврши стадион што је пре могуће. Тешко је многим људима да разумеју да Тотенхем није купио нити продао ниједног играча, али некада у фудбалу морате да се понашате другачије. Срећни смо тимом и нисмо могли да га побољшамо. Боље је да га задржимо на окупу јер много верујемо у наше играче".

Крај прелазног рока протекао је без превише бучних "бомби".

Матео Ковачићдошао је у Челси, заједно са Кепом Аризабалагом, новим најскупљим голманом на свету, док је у међувремену Тибо Куртоа отишао у Реал и већ на промоцији пољубио грб уз извињење.

Последње дане прелазног рока обележио је и Фулам Славише Јокановића, који је потрошио више од Манчестер ситија и Манчестер јунајтеда, док је Жозе Мурињо и у четвртак ујутро знао да му неће бити остварене жеље.

Прелазни рок тако је протекао уз мање-више очекиване вести, међу којима се истакла и једна каква скоро нисмо чули.

Тотенхем је постао први клуб у Премијер лиги који није довео НИЈЕДНОГ играча од када је успостављен овакав систем прелазних рокова. А то се догодило 2003. године!

Менаџер "певаца" Маурисио Покетино одлучио је да не појачава екипу новим фудбалерима, али је клуб сигурно био изузетно пажљив и због изградње новог стадиона, који ће коштати од 350 до 400 милиона евра!

Навијачима није по вољи таква одлука, али ће са њом морати да се помире.

"Знамо да је људима тешко да схтаве зашто Тотенхем није продавао или куповао играче, али некада у фудбалу морате да се понашате другачије. Ми смо задовољни нашим тимом и ако не можемо да га поправимо активношћу на тржишту - боље је да задржимо исте играче на окупу", поручио је Покетино и тако бар на трен умирио фанове клуба.

Ливерпул се отворио за 182.200.000 евра, Челси је, пре свега на куповини Кепи Аризабалаге спискао 137.000.000, Манчестер јунајтед је био скроман са 82.700.000, градски ривал Сити је добацио свега до 70.300.000, Арсенал се умувао између њих са трошком од 79.000.000, Вест Хем ће пребацити стотку, на тој граници ће се кретати и Лестер, Евертон, па и нови премијерлигаши Вулверхемптон и Фулам.

А Тотенхем?

Тотенхем на нули. Никог довео – мада се Винсент Јансен вратио са позајмице из Фенербахчеа – никог ни продао. У ери модерног фудбала у коме се и за сасвим просечне играче у Енглеској даје и по 20.000.000 до 30.000.000 евра.

Просто невероватно. Ако рачунамо само клубове који се боре за трофеје и из једначине избацимо оне који нису могли да доводе због суспензија – мада су и тада барем продавали или уговарали за наредни прелазно рок – чини нам се јединствен случај. Или бар ми нисмо успели да се сетимо ниједног великог клуба, оног који се пита кад се говори о пехарима, а да је у нову сезону ушао са апсолутно истим саставом. Било их је и-ха пута да су чували костур, евентуално поправљали клуб, уводили неке мање корекције, али апсолутно нико није урадио ово што је учинио Маурисио Покетино.

Није наравно само до њега, да су му Данијел Леви и остали људи у оделима из канцеларија лондског клуба обезбедили астрономски буџет довољан да доведе Лионела Месија рецимо вероватно би то и урадио. Али кад већ није тако, а за већину је живот једноставно такав, онда је Покетино размишљао рационално.

Зашто би доводио играче који не могу да донесу квалитативан искорак? Зашт би продавао оне који могу да му заврше посао и који су то већ више пута показали када му новац није егзистенцијално неопходан?

Није да Покетино није имао своје идеје. Цело лето је покушавао да убеди Џека Грилиша да дође, али је овај остао веран Астон Вили. Помињао се и Селтин Станислав Лоботка, али само у случају да неко оде. Јуче је кренула прича и о интересовању за Левина Курзаву из Пари Сен Жермена, али деловала је више као гласина него као егзактна чињеница.

Тобија Алдерејрелда је нишанио Манчестер јунајтед, Дани Роуз је могао – и још може – у Шалке, Муса Дембела је довођен у вези са Интером, Ромом, Наполијем... И неко од њих ће можда и отићи, јер они јесу играчи које су Певци били ради да продају. Не по сваку цену.

И тако, Покетину је остао тим из прошле сезоне. И он је срећам због тога.

“Знам да је људима тешко да разумеју да Тотенхем није довео ниједног играча, али некад у фудбалу једноставно мораш да се понашаш другачије“, миран је Аргентинац.

“Ако смо већ задовољни играчима које имамо и ако не можемо да унапредимо тим, онда је боље да чувамо ово што имамо. А имамо врло добар састав, са врло добрим играчима и врло је тешко довести играче који би ту нешто могли да поправе. Нисмо никог продали, дакле имамо 25 играча и зашто бисмо онда гомилали? Хајде да то не радимо само зато што је у моди”, додаје Покетино.

Нема ту шта да се дода и одузме.

Тотенхем се у првом колу ПЛ састаје са Њукаслом, којем ће гостовати у суботу од 13.30.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар