A sad nešto sasvim drugačije...

Jedinstven slučaj Poketinovog Totenhema – nikog kupili, nikog prodali! Dešava se i to. . .  Poćetino: Nismo mogli da pojačamo tim! Menadžer Totenhema Maurisio Poćetino našalio se sa medijima po pitanju spremnosti fudbalera posle Svetskog prvenstva.  Totenhem uradio što niko nije 15 godina! Prelazni rok je odmicao, navijači su čekali i čekali, ali nisu dočekali pojačanje.

Fudbal 10.08.2018 | 23:20
A sad nešto sasvim drugačije...
Poćetino, koji je izjavio da je zadovoljan što njegova ekipa nije prodala nijednog igrača, ali ni kupila, spreman je za novu sezonu, a možda ne samo kao čovek sa klupe.

Ukoliko Sparsima zatreba neko pojačanje, ili jednostavno neko nije dovoljno spreman za početak Premijer lige, argentinski stručnjak možda "uskoči" na teren.

"Pun sam energije. Spremniji sam nego prošle sezone jer sam razmišljao nešto... šta ako neko od igrača koji su nastupali na Svetskom prvenstvu ne bude dovoljno spreman, onda ću možda ja morati da igram...", izjavio je Poćetino.

Totenhem nije doveo nijedno jedino pojačanje ovog leta.

"Srećan sam što sam zadržao celu ekipu, bilo je spekulacija tokom leta da će neki igrači otići. Klub je učinio veliki napor da produži ugovor sa Harijem Kejnom, to je samo jedan primer. Klub pokušavam da završi stadion što je pre moguće. Teško je mnogim ljudima da razumeju da Totenhem nije kupio niti prodao nijednog igrača, ali nekada u fudbalu morate da se ponašate drugačije. Srećni smo timom i nismo mogli da ga poboljšamo. Bolje je da ga zadržimo na okupu jer mnogo verujemo u naše igrače".

Kraj prelaznog roka protekao je bez previše bučnih "bombi".

Mateo Kovačićdošao je u Čelsi, zajedno sa Kepom Arizabalagom, novim najskupljim golmanom na svetu, dok je u međuvremenu Tibo Kurtoa otišao u Real i već na promociji poljubio grb uz izvinjenje.

Poslednje dane prelaznog roka obeležio je i Fulam Slaviše Jokanovića, koji je potrošio više od Mančester sitija i Mančester junajteda, dok je Žoze Murinjo i u četvrtak ujutro znao da mu neće biti ostvarene želje.

Prelazni rok tako je protekao uz manje-više očekivane vesti, među kojima se istakla i jedna kakva skoro nismo čuli.

Totenhem je postao prvi klub u Premijer ligi koji nije doveo NIJEDNOG igrača od kada je uspostavljen ovakav sistem prelaznih rokova. A to se dogodilo 2003. godine!

Menadžer "pevaca" Maurisio Poketino odlučio je da ne pojačava ekipu novim fudbalerima, ali je klub sigurno bio izuzetno pažljiv i zbog izgradnje novog stadiona, koji će koštati od 350 do 400 miliona evra!

Navijačima nije po volji takva odluka, ali će sa njom morati da se pomire.

"Znamo da je ljudima teško da shtave zašto Totenhem nije prodavao ili kupovao igrače, ali nekada u fudbalu morate da se ponašate drugačije. Mi smo zadovoljni našim timom i ako ne možemo da ga popravimo aktivnošću na tržištu - bolje je da zadržimo iste igrače na okupu", poručio je Poketino i tako bar na tren umirio fanove kluba.

Liverpul se otvorio za 182.200.000 evra, Čelsi je, pre svega na kupovini Kepi Arizabalage spiskao 137.000.000, Mančester junajted je bio skroman sa 82.700.000, gradski rival Siti je dobacio svega do 70.300.000, Arsenal se umuvao između njih sa troškom od 79.000.000, Vest Hem će prebaciti stotku, na toj granici će se kretati i Lester, Everton, pa i novi premijerligaši Vulverhempton i Fulam.

A Totenhem?

Totenhem na nuli. Nikog doveo – mada se Vinsent Jansen vratio sa pozajmice iz Fenerbahčea – nikog ni prodao. U eri modernog fudbala u kome se i za sasvim prosečne igrače u Engleskoj daje i po 20.000.000 do 30.000.000 evra.

Prosto neverovatno. Ako računamo samo klubove koji se bore za trofeje i iz jednačine izbacimo one koji nisu mogli da dovode zbog suspenzija – mada su i tada barem prodavali ili ugovarali za naredni prelazno rok – čini nam se jedinstven slučaj. Ili bar mi nismo uspeli da se setimo nijednog velikog kluba, onog koji se pita kad se govori o peharima, a da je u novu sezonu ušao sa apsolutno istim sastavom. Bilo ih je i-ha puta da su čuvali kostur, eventualno popravljali klub, uvodili neke manje korekcije, ali apsolutno niko nije uradio ovo što je učinio Maurisio Poketino.

Nije naravno samo do njega, da su mu Danijel Levi i ostali ljudi u odelima iz kancelarija londskog kluba obezbedili astronomski budžet dovoljan da dovede Lionela Mesija recimo verovatno bi to i uradio. Ali kad već nije tako, a za većinu je život jednostavno takav, onda je Poketino razmišljao racionalno.

Zašto bi dovodio igrače koji ne mogu da donesu kvalitativan iskorak? Zašt bi prodavao one koji mogu da mu završe posao i koji su to već više puta pokazali kada mu novac nije egzistencijalno neophodan?

Nije da Poketino nije imao svoje ideje. Celo leto je pokušavao da ubedi Džeka Griliša da dođe, ali je ovaj ostao veran Aston Vili. Pominjao se i Seltin Stanislav Lobotka, ali samo u slučaju da neko ode. Juče je krenula priča i o interesovanju za Levina Kurzavu iz Pari Sen Žermena, ali delovala je više kao glasina nego kao egzaktna činjenica.

Tobija Alderejrelda je nišanio Mančester junajted, Dani Rouz je mogao – i još može – u Šalke, Musa Dembela je dovođen u vezi sa Interom, Romom, Napolijem... I neko od njih će možda i otići, jer oni jesu igrači koje su Pevci bili radi da prodaju. Ne po svaku cenu.

I tako, Poketinu je ostao tim iz prošle sezone. I on je srećam zbog toga.

“Znam da je ljudima teško da razumeju da Totenhem nije doveo nijednog igrača, ali nekad u fudbalu jednostavno moraš da se ponašaš drugačije“, miran je Argentinac.

“Ako smo već zadovoljni igračima koje imamo i ako ne možemo da unapredimo tim, onda je bolje da čuvamo ovo što imamo. A imamo vrlo dobar sastav, sa vrlo dobrim igračima i vrlo je teško dovesti igrače koji bi tu nešto mogli da poprave. Nismo nikog prodali, dakle imamo 25 igrača i zašto bismo onda gomilali? Hajde da to ne radimo samo zato što je u modi”, dodaje Poketino.

Nema tu šta da se doda i oduzme.

Totenhem se u prvom kolu PL sastaje sa Njukaslom, kojem će gostovati u subotu od 13.30.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar