Прича: Атлетик Билбао - умјетност непреговарања!

Људи са "Сан Мамеса" настављају да објашњавају конкуренцији у Примери како се правилно користи "излазна клаузула".

Фудбал 09.08.2018 | 23:50
Прича: Атлетик Билбао - умјетност непреговарања!
Атлетик Билбао посебан је клуб из неколико разлога, највише због инсистирања на традицији и принципу да само фудбалери баскијског порекла могу да наступају за први тим, али у последње време црвено-бели са "Нуево Сан Мамес" стадиона издвајају се од остатка Европе и по начину на који (не) преговарају о продаји својих играча.

Један од четири шпанска клуба који су одолели приватизацији, уз Реал Мадрид, Барселону и Осасуну, односно остали у власништву "сосиоса" (чланови клуба са плаћеном чланарином и правом гласа на скупштинама), мудро и пословно одговорно уноси "излазне клаузуле" у уговоре свих професионалаца у клубу што је последњих година почело да доноси резултате.

За разлику од Реал Мадрида, који кроз "излазне клаузуле" својих играча исказује моћ и недодирљивост (Кристијано Роналдо имао је клаузулу од милијарду евра, па је продат за 120 милиона), у Баскији другачије размишљају свесни да играче стварају сами, мукотрпно, из веома скромне базе од око три милиона људи насељених на северу Шпаније и југу Француске, због чега не могу да дозволе да они оду "тек тако".

Када је 2011. године са 56 одсто гласова "сосиоса" на изборима за председника изабран легендарни фудбалер клуба из 90-их, Хосу Урутија Тељерија (50), најскупље продат фудбалер Атлетика у историји био је Асијер дел Орно ког је Жозе Мурињо у свом првом "наступу" у Челсију довео за 12 милиона евра, на лето 2005.

Урутија Тељерија је почео са променама на Академији, где су ангажовани млади и школовани тренери доведени да "инсталирају" најсавременије методе у раду са младим играчима, а потом се окренуо педантној кадровској политици у намери да клубу који је годину дана пре његовог доласка ушао у 211 милиона евра скуп пројекат изградње новог "Сан Мамеса" обезбеди што више средстава за тај пројекат кроз продају играча.

И средства су почела да стижу…

Билбао је четворицу најскупљих трансфера у историји клуба "договорио" тако што су заинтересоване стране, на крају, уплатиле "излазну клаузулу" која је стајала у уговору и око које није било преговора.

Почело је на лето 2012, додуше уз негодовање играча који је инсистирајући на трансферу бојкотовао тренинге, правио проблеме у свлачионици, боловао од мистериозне повреде, али на крају морао да уплати "излазну клаузулу" од 40 милиона евра како би постао слободан играч и прешао у Бајерн Минхен. Реч је била о Хавију Мартинезу, који је у то време имао 23 године и био један од најскупље плаћених фудбалера у историји фудбала ако говоримо о дефанзивним везистима.

У то време сусретање са оваквим "преговарачима" није била честа појава, па су се челници Бајерна бунили, на разне начине покушавали да натерају Тељерију и његове сараднике да попусте и уђу у преговоре око висине обештећења, али се то није догодило баш као ни када је на лето 2014. године тадашњи менаџер Манчестер јунајтеда, Луј ван Гал, проценио да је Андер Ерера прави играч за оно што жели да постигне на "Олд Трафорду".

Тада 24-годишњи креативни везиста био је везан дугорочним уговором са клубом у који је стигао из Сарагосе свега шест месеци пре Тељерије, за суму 7.500.000 евра. И пословни директори Јунајтеда покушавали су да отворе преговоре, али су на крају морали да пребаце 36 милиона евра на Ерерин рачун, како би он могао да откупи свој уговор и донесе радну књижицу у Манчестер.

А, онда... у само шест месеци, Билбао је постао клуб који је продао најскупљег дефанзивца свих времена, па најскупљег голмана свих времена.

Још током јесени 2017. године, једини фудбалер у историји због ког је Билбао донекле одступио од принципа приликом селекције играча, Ајмерик Лапорт (23), продат је Манчестер ситију за 65 милиона евра колико је износила његова коригована "излазна клаузула".

Билбао је неколико месеци пре тога обновио уговор са све бољим и сигурнијим француским штопером, који преко бабе и деде "вуче" баскијско порекло (мада не у мери која је била потребна и записана у клупским књигама), што је клубу донело додатних 15 милиона евра прихода јер је стара "излазна клаузула" износила 50 милиона евра.

Хтео-не хтео, менаџер "грађана" Пеп Гвариола морао је да образлаже острвским медијима због чега је Лапорта учинио најскупљим свих времена, мада му је у томе помогао и колега из Ливерпула, Јирген Клоп, који је мало после тога поставио нови рекорд за штопере ангажовањем Вирџила ван Дајка.

А, онда се догодила ланчана реакција коју је Билбао спремно дочекао (иако то у њиховом случају значи једноставно одбијање било каквих преговора).

Суочен са бојкотом првог голмана, Тибоа Куртое, власник Челсија Роман Абрамович одлучио је да уплати "излазну клаузулу" од 80 милиона евра и 23-годишњег чувара мреже Кепу Аризабалагу учини најскупље плаћеним свих времена!

Када смо рекли да је Билбао био спреман за ситуацију у којој ће неки од "потрошача" на европској сцени остати без голмана пре свега мислимо на потез из јануара ове године, када је председник Урутија повукао несвакидашњи потез.

Наиме, први човек Реал Мадрида Флорентино Перез, огорчен што неуспешно покушава да доведе Давида Де Хеу из Манчестер јунајтеда, односно Куртоу из Челсија, одлучио је да упркос противљењу сада већ бившег тренера Зинедина Зидана уђе у преговоре са Билбаом око ангажовања талентованог Кепе.

Мадридски "Марка" и "Ас" већ су били представили новог чувара мреже, који је требало да буде права конкуренција Кејлору Навасу, али се Зидан толико оштро противио довођењу играча у току сезоне сматрајући да то штети атмосфери у свлачионици да је Урутија на крају прекинуо преговоре, позвао Аризабалагу у канцеларију и договорио се са њим око новог, шестогодишњег уговора у који ће бити унета "излазна клаузула" од 80 милиона евра.

Перез је, наравно, био љут, Зидан на крају сезоне поднео оставку, а Билбао управо на трансферу Куртое у Мадрид зарадио додатних 45 милиона евра! Како?

Урутија и Перез су преговарали о суми од око 35 милиона само седам месеци пре тога...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар