ЛШ: Салцбург је јак! Лудачки преокрет ПАОК-а!

Салцбург чека расплет у Трнави, Пријовићев ПАОК носи 3:2 у Москву! Фудбалери аустријског Салцбурга могу на миру да чекају расплет реванша између Спартака и Црвене звезде у Трнави и чекају ривала у плеј-офу за ЛШ.  У Солуну - 0:2, па 3:2, Дабур "убио" Шкендију! Невероватне сцене на "Тумби", где су Московљани имали два гола предности после 17 минута игре, али после чега је уследио невероватан одговор црно-белих. Ред Бул Салцбург практично обезбедио пласман даље.  

Фудбал 08.08.2018 | 21:20
ЛШ: Салцбург је јак! Лудачки преокрет ПАОК-а!
Салцбург је у првом мечу ИИИ кола квалификација убедљиво савладао македонску Шкендију 3:0 на свом терену, па би реванш у Скопљу требало да буде само формалност за Ред Булов тим.

Аустријанци су два поготка дали из пенала, а један после центаршута из прекида и одрадили већи део посла.

Салцбург је повео преко Дабура из пенала у 16. минуту, а исти играч је дуплирао вођство у трећем минуту надокнаде првог полувремена.

Јунузовић је центрирао из слободног ударца, а Дабур главом затреао мрежу Шкендије.

Десетак минута пре краја меча Салцбург постиже и трећи гол, други из пенала, али Дабур није добио шансу да стигне до хет-трика, већ је реализатор био Самасеку.

Сенку на убедљиву победу бацио је Златко Јунузовић који је у финишу меча добио други жути картон, па неће гостовати у Македонији у реванш мечу следеће седмице.

Салцбургов тим против Шкендије: Станковић – Улмер, Понграчић, Рамаљо, Лајнер – Шлагер (Мвепу 82'), Волф, Самасеку, Јунузовић – Јобо (Минамино 73'), Дабур (Дака 87').

Потенцијални противници Црвене звезде у плеј-оф рунди квалификација играли су свој први меч у Салцбургу, а Ред Бул је већ после 45 минута најавио убедљиву победу над шампионом Македоније, Шкендијом.

Головима израелског фудбалера Мунаса Дабура у 16. и трећем минуту надокнаде првог дела игре на семафору је исписано 2:0, после чега је азербејџански арбитар Алијар Агајев и други пут показао на белу тачку пред голманом Костадином Заховом, а сигуран извођач био Дијадије Самасеку за коначних: Салцбург - Шкендија 3:0 (2:0).

Аустријски репрезентативац Златку Јунузовић, асистент код Дабуровог гола главом после прекида у последњим тренуцима игре првог полувремена, искључен је због приговора у наставку након што је у 19. минуту зарадио жути картон због симулирања.

Захов је три пута савладан, два пута са беле тачке, једном после гужве пред својим голом где није имао шансе да реагује и спречи Израелца да повиси на 2:0, а пре и после тога забележио је седам одбрана и био убедљиво најбољи у свом тиму.

Салцбург би био озбиљан залогај за Звезду: Систем, брза транзиција и нападач Израелац који зна да да гол! Аустријски клуб савладао Шкендију с 3:0, али уз два пенала.

Па, можемо да кажемо да је Ред Бул Салцбург практично завршио посао у двомечу са Шкендијом у оквиру трећег кола квалификација за Лигу шампиона. Тим Марка Розеа славио је у првом мечу против македонског представника с 3:0 (2:0). Овај двомеч је интересантан нашим љубитељима фудбала јер победник, готово извесно ће то бити Салцбург, чека бољег из двомеча Црвена звезда - Спартак Трнава.

И, какав је Салцбург?

Први утисак је - озбиљан тим. Тим који би представљао озбиљан залогај за Звезду уколико дође до тог судара. Видело се од првог минута да је то екипа која има реп и главу, која је изашла на терен да победи, али са јасном идејом како игра треба да уради.

Ово му је десета узастопна победа гледајући и припремне дуеле.

Салцбург има добар систем, где свако зна шта треба да ради. Оба гола која је овај тим постигао у првом полувремену, као и онај у завршници меча, били су после прекида. Први после пенала, други после слободног ударца, трећи из пенала. И оба је у првом полувремену реализовао нападач Мунас Дабур, Израелац који зна како да се нађе у право време на правом месту. И зна да постигне гол.

Код првог гола је натерао судију да свира пенал, а код другог је имао осећај да закачи лопту коју је јако добро упутио Јунузовић. Само ју је окрзнуо и она је завршила у мрежи. Инзагијевски. Трећи гол је даоСамасеку с беле тачке у 80. минуту. Иначе, овај играч је жеља Роме.

Аустријски састав је деловао врло уиграно, па можемо да кажемо да је већи део ситуација на терену решавао рутински. Посебно је везни ред био добар.

Две пчеле радилице које су искочиле у први план били су Волф и Шлагер. Обојица јако брзи, хитри, играчи који једноставним додавањима проигравају саиграче и праве вишак када се затрче. Као слабији део тима показали су се штопер Марин Погарчић као и други нападач Јабо. Јесте снажан, али није толико опасан каоДабур. Има Салцбург своје мане, а делује да би му велике проблем направио тим који би га напао и продирао по страни. Одбрана се показала као мало слабији део од везног реда и нападача Дабура. Иако је на овом мечу играо десни бек Лајнер који је био под знаком питања.

Можда је поменути Шлагер из везног реда и највеће изненађење. Он је гледајући формацију на левој страни, али је доста играо и задњег везног, трчао напред по десној страни, било га је свуда. Има само 20 година и показао се на овом мечу веома добро. Јако опасан по противника, данас по Шкендију.

Транзиција од момента одузете лопте до стизања до противничког шеснаестерца се код Салцбурга одвија доста брзо и ту би, у евентуалном сусрету,  Звезда могла да има проблема. Помало све то подсећа на немачки фудбал, а наши клубови имају проблема са том брзином. То није случајно јер је тренер тима управо Немац.

Салцбург је завршио меч с играчем мање јер је Златко Јунузовић добио други жути картон у 83. минуту.

Утисак је, а то смо знали и раније, да би Звезда имала практично домаћи терен у гостима јер навијање није импресивно у Моцартовом граду, ни посета није била импресивна, али оно на терену је важније од тога.

А тај део је код Салцбурга ове вечери деловао прилично добро. Види се по резултату. Иако су сва три гола пала после прекида, а од тога су била два пенала.

САЛЦБУРГ – ШКЕНДИЈА 3:0 (2:0)
/Дабур 16пен, 45+3, Самасеку 80пен/

Судија: Агајев (Азербејџан)
Стадион: Ред Бул Арена

Салцбург: Станковић - Лајнер, Андре Рамаљо, Понграчић, Улмер - Јунузовић, Самасеку, Волф, Шлагер (од 82. Мвепу) - Дабур (од 84. Дака), Џабо (од 73. Минамино). Тренер: Розе.

Шкендија: Захов - Бејтулаи, Муслију, Адили, Мурати (од 76. Мићи) - Алими, Тотре - Селмани (од 62. Емини), Нафију, Жуниор - Ибраими. Тренер: Османи.



Спектакуларан меч одигран је у Солуну где је домаћи ПАОК савладао московски Спартак 3:2, после фантастичног преокрета у првом полувремену.

Московљани су из два шута повели 2:0 (Попов, Промес) већ у 17. минуту, али су се прерано почели радовати тријумфу на Тумби.

У 29. минуту српски репрезентативац Александар Пријовић реализује пенал који подиже ПАОК "из мртвих", да би домаћин до полувремена преокренуо на 3:2 погоцима Лимниоса и Пелкаса.

Фантастичну шансу имао је ПАОК да повећа предност у 65. минуту. Пријовић је сервирао зицер Пелкасу, овај је истрчао сам испред голмана Спартака, преварио га је, али је промашио цео гол са ивице казненог простора.

Спартак је имао идеалну прилуку да пет минута касније казни домаћина. Хачериди обара Луиса Адријана у свом казненом простору, али је голман ПАОК Пасхалакис одбранио шут Квинсију Премесу са беле тачке.

У трећем мечу дана од 20.45х у Глазгову играју Селтик и атински АЕК.

Знали смо одмах после жреба за 3. коло квалификација за Лигу шампиона да ће бити врело у овом двомечу, али се то односило углавном на потенцијални хаос који би могли да изазову навијачи грчког и руског клуба.

Међутим, када је прва утакмица на распродатом "Тумба" стадиону у Солуну почела, хаос се догађао на терену!

После 90 минута игре остао је резултат са полувремена: ПАОК - Спартак 3:2 (3:2), након што су Московљани головима Попова у 7. и Промеса у 17. минуту стигли до шокантних 0:2 и најавили катастрофу вицешампиона Грчке!

Навијачи солунског клуба у тим тренуцима, уместо звиждука и увреда, почели су да навијају само још гласније, а екипа да напада у таласима, све док израелски судија Гренфелд у 29. минуту није показао на белу тачку. Репрезентативац Србије и љубимац домаћих навијача, Пријовић, тукао је снажно и прецизно најављујући оно што ће се догодити у последњих седам-осам минута првог полувремена.

Фудбалери Спартака панично су бранили свој гол препуштајући пуну контролу игре домаћину, а то је значило само још два поготка у њиховој мрежи: Лимниос је изједначио у 37, а Пелкас донео вођство црно-белима у 44. минуту за ерупцију одушевљења навијача.

Прокључао вулкан у Солуну! ПАОК од 0:2 до победе, Пријовић немилосрдан, Спартаку не помаже ни пенал! Солунски црно-бели направили корак ка плеј-офу Лиге шампиона.

Какав фудбал у Солуну! Свега је било у дуелу ПАОК-а и московског Спартака – голова, међу њима иАлександра Пријовића пенала, одбрана, картона, неколико ситуација на ивици туче, пакла на трибинама и епилог свега – солунски клуб носи победу од 3:2 у Русију на реванш трећег кола квалификација за Лигу шампиона.

Деловало је да ће ово бити тужно европско вече за навијаче солунског клуба, али је ПАОК дефинитивно показао да има квалитет и да би ове сезоне можда стварно могао да направи историјски резултат и пласира се у Лигу шампиона.

Црно-бели су са пред крцатим трибинама стадиона Тумба вратили из мртвих, пошто су већ после 17 минута губили са 2:0 и деловало је као да не знају где се налазе. Као да су их спутала велика очекивања и та атмосфера.

Али, до краја полувремена је ПАОК потпуно окренуо целу ситуацију у своју корист, а Тумба је прокључао као Вулкан и у тим тренуцима га вероватно не би охладила ни сва морска вода из Солунског залива.

Играо се седми минут када је Спартак дошао у вођство, практично после прве озбиљније акције на утакмици.Роман Зобнин је упослио Ивелина Попова на ивици казненог простора, а овај са 16 метара неометан савладао голмана Пацалакиса.

Десет минута касније Спартак је био практично у предворју плеј-офа за Лигу шампиона. Или се барем тако чинило. Квинси Промес је шутирао са 20-ак метара, лопта је закачила једног од дефанзиваца ПАОК-а и ухватила Пацалакиса на погрешној нози. Лопта се од пречке одбила иза линије, голман домаћих је избио у поље, али је судија са правом показао на центар.

Тек после овог поготка се ПАОК пробудио и није му преостало ништа друго него да крене на све или ништа. И у 28. минуту, Зобнин је направио пенал због играња руком. Сигуран извођач са беле тачке био јеПријовић. То му је трећи гол на три меча у квалификацијама за Лигу шампиона.  

И пробио је ПАОК лед. А након тога све је почело да се тресе на стадиону у Солуну. Тај притисак домаћин је искористио и у 37. минуту Лео Матос је проиграо Димитриоса Лимниоса који је помало неспретно, али ипак довољно прецизно захватио лопту.  

Али, ту није био крај узбуђењима. О не! Минут пре краја првог полувремена Матос је промешао одбрану Спартака по десном крилу и заврнуо лопту на петерац где ју је спремно дочекао Димитрис Пелкас и закуцао у мрежу за тотални преокрет и делиријум домаћих навијача.

У другом полувремену Спартак је успоставио опет равнотежу, а најбољу прилику за изједначење гости су пропустили у 71. минуту, када је Пацалакис одбранио пенал Промесу, тако што је руком закачио лопту, а она ударила у стативу и одбила се у поље. 

Претходно је прилично неинтелигентан прекршај због повлачења за дрес направио Хачериди.

ПАОК: Паскалакис - Матош, Варела, Хачериди, Креспо - Маурисио (од 84. Скахов), Кањас, Пелкас - Лимниос (од 79. Жаба), Ел Кадури (од 61. Варда), Пријовић. Тренер: Р. Луческу.

Спартак: Максименко - Ешченко, Гио, Бокети (од 94. Рашказов), Комбаров - Зобнин, Фернандо, Попов (од 65. Тимофејев) - Ломовитскиј, Промес, Луиз Адријано (од 75. Зе Луис). Тренер: Карера.



Уторак:

Астана (Каз) – Динамо Загреб (Цро) 0:2 (0:1)
Карабаг (Азе) – БАТЕ (Блр) 0:1 (0:1)
Малме (Сwе) – Видеотон (Хун) 1:1 (0:0)
Славија Праг (Цзе) – Динамо Кијев (Укр) 1:1 (0:0)
Стандард (Бел) – Ајакс (Нед) 2:2 (0:2)
Црвена звезда (Срб) – Спартак Трнава (Свк) 1:1 (1:1)
Бенфика (Порт) – Фенербахче (Тур) 1:0 (0:0)

Треће коло квалификација за ЛШ:

ПАОК (Гре) – Спартак Москва (Рус) 3:2 (3:2)
Пријовић 29п, Лимниос 37, Пелкас 44 – Попов 7, Промес 17

Салцбург (Аут) – Шкендија (Мац) 3:0 (2:0)
Дабур 16п, 45+3, Самасеку 80п

20.45 Селтик (Сцо) – АЕК Атина (Гре)

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар