LŠ: Salcburg je jak! Ludački preokret PAOK-a!

Salcburg čeka rasplet u Trnavi, Prijovićev PAOK nosi 3:2 u Moskvu! Fudbaleri austrijskog Salcburga mogu na miru da čekaju rasplet revanša između Spartaka i Crvene zvezde u Trnavi i čekaju rivala u plej-ofu za LŠ.  U Solunu - 0:2, pa 3:2, Dabur "ubio" Škendiju! Neverovatne scene na "Tumbi", gde su Moskovljani imali dva gola prednosti posle 17 minuta igre, ali posle čega je usledio neverovatan odgovor crno-belih. Red Bul Salcburg praktično obezbedio plasman dalje.  

Fudbal 08.08.2018 | 21:20
LŠ: Salcburg je jak! Ludački preokret PAOK-a!
Salcburg je u prvom meču III kola kvalifikacija ubedljivo savladao makedonsku Škendiju 3:0 na svom terenu, pa bi revanš u Skoplju trebalo da bude samo formalnost za Red Bulov tim.

Austrijanci su dva pogotka dali iz penala, a jedan posle centaršuta iz prekida i odradili veći deo posla.

Salcburg je poveo preko Dabura iz penala u 16. minutu, a isti igrač je duplirao vođstvo u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena.

Junuzović je centrirao iz slobodnog udarca, a Dabur glavom zatreao mrežu Škendije.

Desetak minuta pre kraja meča Salcburg postiže i treći gol, drugi iz penala, ali Dabur nije dobio šansu da stigne do het-trika, već je realizator bio Samaseku.

Senku na ubedljivu pobedu bacio je Zlatko Junuzović koji je u finišu meča dobio drugi žuti karton, pa neće gostovati u Makedoniji u revanš meču sledeće sedmice.

Salcburgov tim protiv Škendije: Stanković – Ulmer, Pongračić, Ramaljo, Lajner – Šlager (Mvepu 82'), Volf, Samaseku, Junuzović – Jobo (Minamino 73'), Dabur (Daka 87').

Potencijalni protivnici Crvene zvezde u plej-of rundi kvalifikacija igrali su svoj prvi meč u Salcburgu, a Red Bul je već posle 45 minuta najavio ubedljivu pobedu nad šampionom Makedonije, Škendijom.

Golovima izraelskog fudbalera Munasa Dabura u 16. i trećem minutu nadoknade prvog dela igre na semaforu je ispisano 2:0, posle čega je azerbejdžanski arbitar Alijar Agajev i drugi put pokazao na belu tačku pred golmanom Kostadinom Zahovom, a siguran izvođač bio Dijadije Samaseku za konačnih: Salcburg - Škendija 3:0 (2:0).

Austrijski reprezentativac Zlatku Junuzović, asistent kod Daburovog gola glavom posle prekida u poslednjim trenucima igre prvog poluvremena, isključen je zbog prigovora u nastavku nakon što je u 19. minutu zaradio žuti karton zbog simuliranja.

Zahov je tri puta savladan, dva puta sa bele tačke, jednom posle gužve pred svojim golom gde nije imao šanse da reaguje i spreči Izraelca da povisi na 2:0, a pre i posle toga zabeležio je sedam odbrana i bio ubedljivo najbolji u svom timu.

Salcburg bi bio ozbiljan zalogaj za Zvezdu: Sistem, brza tranzicija i napadač Izraelac koji zna da da gol! Austrijski klub savladao Škendiju s 3:0, ali uz dva penala.

Pa, možemo da kažemo da je Red Bul Salcburg praktično završio posao u dvomeču sa Škendijom u okviru trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Tim Marka Rozea slavio je u prvom meču protiv makedonskog predstavnika s 3:0 (2:0). Ovaj dvomeč je interesantan našim ljubiteljima fudbala jer pobednik, gotovo izvesno će to biti Salcburg, čeka boljeg iz dvomeča Crvena zvezda - Spartak Trnava.

I, kakav je Salcburg?

Prvi utisak je - ozbiljan tim. Tim koji bi predstavljao ozbiljan zalogaj za Zvezdu ukoliko dođe do tog sudara. Videlo se od prvog minuta da je to ekipa koja ima rep i glavu, koja je izašla na teren da pobedi, ali sa jasnom idejom kako igra treba da uradi.

Ovo mu je deseta uzastopna pobeda gledajući i pripremne duele.

Salcburg ima dobar sistem, gde svako zna šta treba da radi. Oba gola koja je ovaj tim postigao u prvom poluvremenu, kao i onaj u završnici meča, bili su posle prekida. Prvi posle penala, drugi posle slobodnog udarca, treći iz penala. I oba je u prvom poluvremenu realizovao napadač Munas Dabur, Izraelac koji zna kako da se nađe u pravo vreme na pravom mestu. I zna da postigne gol.

Kod prvog gola je naterao sudiju da svira penal, a kod drugog je imao osećaj da zakači loptu koju je jako dobro uputio Junuzović. Samo ju je okrznuo i ona je završila u mreži. Inzagijevski. Treći gol je daoSamaseku s bele tačke u 80. minutu. Inače, ovaj igrač je želja Rome.

Austrijski sastav je delovao vrlo uigrano, pa možemo da kažemo da je veći deo situacija na terenu rešavao rutinski. Posebno je vezni red bio dobar.

Dve pčele radilice koje su iskočile u prvi plan bili su Volf i Šlager. Obojica jako brzi, hitri, igrači koji jednostavnim dodavanjima proigravaju saigrače i prave višak kada se zatrče. Kao slabiji deo tima pokazali su se štoper Marin Pogarčić kao i drugi napadač Jabo. Jeste snažan, ali nije toliko opasan kaoDabur. Ima Salcburg svoje mane, a deluje da bi mu velike problem napravio tim koji bi ga napao i prodirao po strani. Odbrana se pokazala kao malo slabiji deo od veznog reda i napadača Dabura. Iako je na ovom meču igrao desni bek Lajner koji je bio pod znakom pitanja.

Možda je pomenuti Šlager iz veznog reda i najveće iznenađenje. On je gledajući formaciju na levoj strani, ali je dosta igrao i zadnjeg veznog, trčao napred po desnoj strani, bilo ga je svuda. Ima samo 20 godina i pokazao se na ovom meču veoma dobro. Jako opasan po protivnika, danas po Škendiju.

Tranzicija od momenta oduzete lopte do stizanja do protivničkog šesnaesterca se kod Salcburga odvija dosta brzo i tu bi, u eventualnom susretu,  Zvezda mogla da ima problema. Pomalo sve to podseća na nemački fudbal, a naši klubovi imaju problema sa tom brzinom. To nije slučajno jer je trener tima upravo Nemac.

Salcburg je završio meč s igračem manje jer je Zlatko Junuzović dobio drugi žuti karton u 83. minutu.

Utisak je, a to smo znali i ranije, da bi Zvezda imala praktično domaći teren u gostima jer navijanje nije impresivno u Mocartovom gradu, ni poseta nije bila impresivna, ali ono na terenu je važnije od toga.

A taj deo je kod Salcburga ove večeri delovao prilično dobro. Vidi se po rezultatu. Iako su sva tri gola pala posle prekida, a od toga su bila dva penala.

SALCBURG – ŠKENDIJA 3:0 (2:0)
/Dabur 16pen, 45+3, Samaseku 80pen/

Sudija: Agajev (Azerbejdžan)
Stadion: Red Bul Arena

Salcburg: Stanković - Lajner, Andre Ramaljo, Pongračić, Ulmer - Junuzović, Samaseku, Volf, Šlager (od 82. Mvepu) - Dabur (od 84. Daka), Džabo (od 73. Minamino). Trener: Roze.

Škendija: Zahov - Bejtulai, Musliju, Adili, Murati (od 76. Mići) - Alimi, Totre - Selmani (od 62. Emini), Nafiju, Žunior - Ibraimi. Trener: Osmani.



Spektakularan meč odigran je u Solunu gde je domaći PAOK savladao moskovski Spartak 3:2, posle fantastičnog preokreta u prvom poluvremenu.

Moskovljani su iz dva šuta poveli 2:0 (Popov, Promes) već u 17. minutu, ali su se prerano počeli radovati trijumfu na Tumbi.

U 29. minutu srpski reprezentativac Aleksandar Prijović realizuje penal koji podiže PAOK "iz mrtvih", da bi domaćin do poluvremena preokrenuo na 3:2 pogocima Limniosa i Pelkasa.

Fantastičnu šansu imao je PAOK da poveća prednost u 65. minutu. Prijović je servirao zicer Pelkasu, ovaj je istrčao sam ispred golmana Spartaka, prevario ga je, ali je promašio ceo gol sa ivice kaznenog prostora.

Spartak je imao idealnu priluku da pet minuta kasnije kazni domaćina. Hačeridi obara Luisa Adrijana u svom kaznenom prostoru, ali je golman PAOK Pashalakis odbranio šut Kvinsiju Premesu sa bele tačke.

U trećem meču dana od 20.45h u Glazgovu igraju Seltik i atinski AEK.

Znali smo odmah posle žreba za 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona da će biti vrelo u ovom dvomeču, ali se to odnosilo uglavnom na potencijalni haos koji bi mogli da izazovu navijači grčkog i ruskog kluba.

Međutim, kada je prva utakmica na rasprodatom "Tumba" stadionu u Solunu počela, haos se događao na terenu!

Posle 90 minuta igre ostao je rezultat sa poluvremena: PAOK - Spartak 3:2 (3:2), nakon što su Moskovljani golovima Popova u 7. i Promesa u 17. minutu stigli do šokantnih 0:2 i najavili katastrofu vicešampiona Grčke!

Navijači solunskog kluba u tim trenucima, umesto zvižduka i uvreda, počeli su da navijaju samo još glasnije, a ekipa da napada u talasima, sve dok izraelski sudija Grenfeld u 29. minutu nije pokazao na belu tačku. Reprezentativac Srbije i ljubimac domaćih navijača, Prijović, tukao je snažno i precizno najavljujući ono što će se dogoditi u poslednjih sedam-osam minuta prvog poluvremena.

Fudbaleri Spartaka panično su branili svoj gol prepuštajući punu kontrolu igre domaćinu, a to je značilo samo još dva pogotka u njihovoj mreži: Limnios je izjednačio u 37, a Pelkas doneo vođstvo crno-belima u 44. minutu za erupciju oduševljenja navijača.

Proključao vulkan u Solunu! PAOK od 0:2 do pobede, Prijović nemilosrdan, Spartaku ne pomaže ni penal! Solunski crno-beli napravili korak ka plej-ofu Lige šampiona.

Kakav fudbal u Solunu! Svega je bilo u duelu PAOK-a i moskovskog Spartaka – golova, među njima iAleksandra Prijovića penala, odbrana, kartona, nekoliko situacija na ivici tuče, pakla na tribinama i epilog svega – solunski klub nosi pobedu od 3:2 u Rusiju na revanš trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Delovalo je da će ovo biti tužno evropsko veče za navijače solunskog kluba, ali je PAOK definitivno pokazao da ima kvalitet i da bi ove sezone možda stvarno mogao da napravi istorijski rezultat i plasira se u Ligu šampiona.

Crno-beli su sa pred krcatim tribinama stadiona Tumba vratili iz mrtvih, pošto su već posle 17 minuta gubili sa 2:0 i delovalo je kao da ne znaju gde se nalaze. Kao da su ih sputala velika očekivanja i ta atmosfera.

Ali, do kraja poluvremena je PAOK potpuno okrenuo celu situaciju u svoju korist, a Tumba je proključao kao Vulkan i u tim trenucima ga verovatno ne bi ohladila ni sva morska voda iz Solunskog zaliva.

Igrao se sedmi minut kada je Spartak došao u vođstvo, praktično posle prve ozbiljnije akcije na utakmici.Roman Zobnin je uposlio Ivelina Popova na ivici kaznenog prostora, a ovaj sa 16 metara neometan savladao golmana Pacalakisa.

Deset minuta kasnije Spartak je bio praktično u predvorju plej-ofa za Ligu šampiona. Ili se barem tako činilo. Kvinsi Promes je šutirao sa 20-ak metara, lopta je zakačila jednog od defanzivaca PAOK-a i uhvatila Pacalakisa na pogrešnoj nozi. Lopta se od prečke odbila iza linije, golman domaćih je izbio u polje, ali je sudija sa pravom pokazao na centar.

Tek posle ovog pogotka se PAOK probudio i nije mu preostalo ništa drugo nego da krene na sve ili ništa. I u 28. minutu, Zobnin je napravio penal zbog igranja rukom. Siguran izvođač sa bele tačke bio jePrijović. To mu je treći gol na tri meča u kvalifikacijama za Ligu šampiona.  

I probio je PAOK led. A nakon toga sve je počelo da se trese na stadionu u Solunu. Taj pritisak domaćin je iskoristio i u 37. minutu Leo Matos je proigrao Dimitriosa Limniosa koji je pomalo nespretno, ali ipak dovoljno precizno zahvatio loptu.  

Ali, tu nije bio kraj uzbuđenjima. O ne! Minut pre kraja prvog poluvremena Matos je promešao odbranu Spartaka po desnom krilu i zavrnuo loptu na peterac gde ju je spremno dočekao Dimitris Pelkas i zakucao u mrežu za totalni preokret i delirijum domaćih navijača.

U drugom poluvremenu Spartak je uspostavio opet ravnotežu, a najbolju priliku za izjednačenje gosti su propustili u 71. minutu, kada je Pacalakis odbranio penal Promesu, tako što je rukom zakačio loptu, a ona udarila u stativu i odbila se u polje. 

Prethodno je prilično neinteligentan prekršaj zbog povlačenja za dres napravio Hačeridi.

PAOK: Paskalakis - Matoš, Varela, Hačeridi, Krespo - Maurisio (od 84. Skahov), Kanjas, Pelkas - Limnios (od 79. Žaba), El Kaduri (od 61. Varda), Prijović. Trener: R. Lučesku.

Spartak: Maksimenko - Eščenko, Gio, Boketi (od 94. Raškazov), Kombarov - Zobnin, Fernando, Popov (od 65. Timofejev) - Lomovitskij, Promes, Luiz Adrijano (od 75. Ze Luis). Trener: Karera.



Utorak:

Astana (Kaz) – Dinamo Zagreb (Cro) 0:2 (0:1)
Karabag (Aze) – BATE (Blr) 0:1 (0:1)
Malme (Swe) – Videoton (Hun) 1:1 (0:0)
Slavija Prag (Cze) – Dinamo Kijev (Ukr) 1:1 (0:0)
Standard (Bel) – Ajaks (Ned) 2:2 (0:2)
Crvena zvezda (Srb) – Spartak Trnava (Svk) 1:1 (1:1)
Benfika (Port) – Fenerbahče (Tur) 1:0 (0:0)

Treće kolo kvalifikacija za LŠ:

PAOK (Gre) – Spartak Moskva (Rus) 3:2 (3:2)
Prijović 29p, Limnios 37, Pelkas 44 – Popov 7, Promes 17

Salcburg (Aut) – Škendija (Mac) 3:0 (2:0)
Dabur 16p, 45+3, Samaseku 80p

20.45 Seltik (Sco) – AEK Atina (Gre)

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar