Гласаће се и по неколико пута

БиХ није демократска земља, а предалеко смо од поштених и слободних избора, јер ће и овај изборни циклус ићи по старим правилима и добро уходаним моделима прекрајања воље бирача, рекао је члан Стратешког одбора “Коалиције под лупом” и стручњак за изборно законодавство Вехид Шехић.

Босна и Херцеговина 08.08.2018 | 18:18
Гласаће се и по неколико пута
Он је нагласио да досадашње измјене Изборног закона БиХ нису отклониле дискриминацију над грађанима, односно бирачима.

"Још нису у дјело спроведене одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру, а посебно је опасно јер је иста судбина задесила и одлуку Уставног суда БиХ по апелацији Боже Љубића која може довести у питање имплементацију изборних резултата. Времена за одговорне политичаре има још, али када живите у земљи као што је БиХ можете очекивати све, тако да и ове изборе дочекујемо са старим изборним законом, у специфичној политичкој ситуацији гдје странке не нуде ништа ново. Предизборна кампања је почела можда и лани, стварају се националне тензије које су опробани метод рада странака у БиХ. Као нека врста добитне комбинације. Бирачи морају да схвате важност избора и да су они тога дана послодавци онима који ће добити повјерење да управљају њиховим интересима те да поштују уставе и законе", каже Шехић.

Шехић сматра да је и даље на сцени систем који омогућава изборне махинације, те да треба пооштрити санкције.

"Уз све наше препоруке, које су ишле с циљем да буде заштићена изборна воља грађана, каква год била, покушаји да буду уведене модерне технологије у изборни процес су пропали. Свједоци смо да је једна особа долазила са пет, шест личних карата и гласала, у то је умијешан и дио чланова бирачких одбора, а по налогу својих политичких ментора. У идућем периоду требало би нешто предузети када је ријеч о Изборном закону и тамо гдје буде доказано да су изборне неправилности рађене по налогу странака треба и њих санкционисати, а не чланове бирачких одбора", рекао је Шехић.

(Глас Српске/БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

борац

08.08.2018 16:25

Неки би мирно сад могли прогласити побједу крадја и намјестаљке не зависи од гласаца вец од бројаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда Лујо

08.08.2018 16:29

Господин Вехид је у праву, али шта вриједи кад то неће да чују они на које се односе његове ријечи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ххх

08.08.2018 16:33

Као и досада,и овај изборни циклус биће политички циркус,ову банду могу уклонити само природни закони јел револуције више нема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРАВНО ДА НИЈЕ ДЕМОКРАТСКА ДРЗАВА

08.08.2018 16:42

НИ Д од демократије у 21.вијеку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циста глупост

08.08.2018 17:22

Кад је неком успјело два пут да гласа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кс

10.08.2018 04:36

КРИМИНАЛНИ.ИЗБОРИ.У.БХ.РС.ЈЕР.КРИМИНАЛЦИ.ТО.РАДЕ..У.ВРХУ.ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ