Glasaće se i po nekoliko puta

BiH nije demokratska zemlja, a predaleko smo od poštenih i slobodnih izbora, jer će i ovaj izborni ciklus ići po starim pravilima i dobro uhodanim modelima prekrajanja volje birača, rekao je član Strateškog odbora “Koalicije pod lupom” i stručnjak za izborno zakonodavstvo Vehid Šehić.

Bosna i Hercegovina 08.08.2018 | 18:18
Glasaće se i po nekoliko puta
On je naglasio da dosadašnje izmjene Izbornog zakona BiH nisu otklonile diskriminaciju nad građanima, odnosno biračima.

"Još nisu u djelo sprovedene odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a posebno je opasno jer je ista sudbina zadesila i odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića koja može dovesti u pitanje implementaciju izbornih rezultata. Vremena za odgovorne političare ima još, ali kada živite u zemlji kao što je BiH možete očekivati sve, tako da i ove izbore dočekujemo sa starim izbornim zakonom, u specifičnoj političkoj situaciji gdje stranke ne nude ništa novo. Predizborna kampanja je počela možda i lani, stvaraju se nacionalne tenzije koje su oprobani metod rada stranaka u BiH. Kao neka vrsta dobitne kombinacije. Birači moraju da shvate važnost izbora i da su oni toga dana poslodavci onima koji će dobiti povjerenje da upravljaju njihovim interesima te da poštuju ustave i zakone", kaže Šehić.

Šehić smatra da je i dalje na sceni sistem koji omogućava izborne mahinacije, te da treba pooštriti sankcije.

"Uz sve naše preporuke, koje su išle s ciljem da bude zaštićena izborna volja građana, kakva god bila, pokušaji da budu uvedene moderne tehnologije u izborni proces su propali. Svjedoci smo da je jedna osoba dolazila sa pet, šest ličnih karata i glasala, u to je umiješan i dio članova biračkih odbora, a po nalogu svojih političkih mentora. U idućem periodu trebalo bi nešto preduzeti kada je riječ o Izbornom zakonu i tamo gdje bude dokazano da su izborne nepravilnosti rađene po nalogu stranaka treba i njih sankcionisati, a ne članove biračkih odbora", rekao je Šehić.

(Glas Srpske/BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

borac

08.08.2018 16:25

Neki bi mirno sad mogli proglasiti pobjedu kradja i namjestaljke ne zavisi od glasaca vec od brojaca.

ODGOVORITE
Name

Deda Lujo

08.08.2018 16:29

Gospodin Vehid je u pravu, ali šta vrijedi kad to neće da čuju oni na koje se odnose njegove riječi.

ODGOVORITE
Name

Ххх

08.08.2018 16:33

Као и досада,и овај изборни циклус биће политички циркус,ову банду могу уклонити само природни закони јел револуције више нема...

ODGOVORITE
Name

NARAVNO DA NIJE DEMOKRATSKA DRZAVA

08.08.2018 16:42

NI D od demokratije u 21.vijeku!

ODGOVORITE
Name

Cista glupost

08.08.2018 17:22

Kad je nekom uspjelo dva put da glasa

ODGOVORITE
Name

Ks

10.08.2018 04:36

KRIMINALNI.IZBORI.U.BH.RS.JER.KRIMINALCI.TO.RADE..U.VRHU.VLASTI.

ODGOVORITE