Полиција туче далеко од камера

Све је више сведочења о полицијском премлаћивању, пљачкању и протеривању избеглица из Хрватске, пише Дојче веле.

Регион 08.08.2018 | 10:11
Полиција туче далеко од камера
Све је више сведочења о полицијском премлаћивању, пљачкању и протеривању избеглица из Хрватске, пише Дојче веле.

Наставља се заоштравање односа хрватске полиције и медија око питања третмана избеглица затечених у нелегалном преласку државне границе.

Премда сведочанства бројних избеглица још од 2016. године потврђују ескалацију полицијског насиља, она се из МУП и даље званично негира. 

Најновији случај била је реакција синдикалних представника хрватске полиције у којој се истиче да медији стварају погрешну слику, наводи ДW. 

Реакција је одјекнула кад се Хрватско новинарско друштво (ХНД) огласило да медији не би требало да пишу „лепо", као што им сугеришу полицијски синдикалисти, него у складу с правилима струке. 

Председник Синдиката полиције Хрватске (СПХ) Дубравко Јагић се као представник највећег синдиката полиције пак ограђује од саопштења Синдиката полицијских службеника. 

"Молимо да се СПХ не меша са другим синдикатима јер је СПХ одувек имао и имаће добру сарадњу и однос с медијима, никад не сумњајући у њихову етичност и професионалност", рекао је он. 

С друге стране, озбиљне се критике редовно упућују на рачун хрватских полицајаца који су у доба највећег избегличког таласа, из Азије и Африке у Европу, према странцима поступали знатно хуманије него данас. Али последње две године низ избеглица и хуманитарних организација сведочи о бруталном третману, премлаћивању, чак пљачки избеглица у близини границе са Србијом, БиХ и Црном Гором. 

Новинари и даље приговарају јер полиција ускраћује информације и то не само њима. 

Најречитије било је искључивање Народног правобранилаштва из процеса сазнавања истине о поступању према избеглицама. 

За то је одговорна извршна власт чији су највиши представници - премијер Пленковић и министар унутрашњих послова Божиновић - ишли дотле да јавно оптуже неименоване невладине организације за организовано кријумчарење људи кроз Хрватску, или да устврде како се азил може затражити само у случају легалног преласка границе, пише ДW. 

То наравно није тачно, о чему се изјашњавало Правобранилаштво као и активисти. 

"Утапања и несреће, сведочења о све тежим и тежим облицима насиља на хрватским границама и у име тих и других граница, о пуцњима, батинањима, затварањима, понижавањима и крађама, у крајњој су линији резултат европског режима контроле миграција и деценијске политике криминализације миграција", каже о позадини Маријана Хамершак са Института за етнологију и фолклористику у Загребу те активисткиња грађанске иницијативе „Добродошли!" 

"Информације које добијамо су штуре, а најчешће нема одговора на питања која нас занимају", каже о том проблему Хрвоје Зовко, председник Хрватског новинарског друштва. 

"Полиција се налази у раскораку између лепе слике коју желе да представе јавности и случајева који нису баш тако лепи, а говоре о насиљу према мигрантима", каже он. 

Зовко подсећа да су се и медији и јавност, не тако давно, поносили хуманим односом према избеглицама, али додаје да је данас све подређено циљу уласка у Шенген при чему се "не бирају средства, често не поштују ни међународне конвенције". 

Председник ХНД објашњава да се у Хрватској на дневној бази шире неистините вести, од разних портала којима је једини циљ застрашивање људи избеглицама. 

"Они су им криви за масовне пљачке, убиства, силовања, терористичке нападе. Такве непроверене вести се свесно пласирају у јавност. Испада, као по таквој медијској хистерији, да су хрватском друштву - огрезлом у миту и корупцији - највећи проблем ти несретници. А уз све то олако се заборавља да је и Хрватска, не тако давно, и сама имала избегличко искуство", речи су Хрвоја Зовка. 

Где је и какво је онда решење за све горе односе, поготово ако опет нарасте избеглички талас? Из иницијативе „Добродошли!" поручују да су позвали МУП и државно тужилаштво да објаве детаље и резултате истрага покренутих 2017. године. 

Такође, иста је организација позвала припаднике полиције да одбију наређења које воде протеривању избјеглица, док је Влади и МУП поновила захтев да омогуће цивилни надзор рада граничне полиције у сфери миграција. 

Удружење „Аре yоу Сyриоус?" које извештава о насиљу на терену протекле је седмице објавило позив да се насиље хрватске полиције према избеглицама масовно пријављује Европској комисији. Коначно, новинар Борис Павелић из дневника "Нови лист" позвао је МУП да омогући новинарима присуство на граници, те одлазак у патроле с полицијом. 

Зовко на исто питање одговара да је решење, што се тиче односа државе и избеглица, у рукама државних институција. 

"Но, тренутно поједине организације раде оно што би требало да раде институције. Потребно је да се избеглице више не демонизују и приказују као опасност. А ако говоримо о односу полиције и медија, најпре би требало апеловати на потпуну отвореност полиције, јер новинарима би сви ти подаци свакако морали бити доступни", рекао је он.

(Тањуг/ДWВ)

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Слоган

08.08.2018 08:29

"Тако лијепа, тако чиста!", ха?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.08.2018 15:10

Па бар су искрено а нас министар Казе народ и прикрива кризу наравно уз велике премије

Name

Бј

08.08.2018 08:33

То нису криве тврдње, то се вец од самог поцетка зна. Ту навику дрзе јос од прошлог рата, гдје су избјеглице ил враћали ил слали напред опљацкане и премлацене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

08.08.2018 08:54

Ударају усташе тако одавно, само што се то крије. Погледајте само како те полицајце крију поглавник Пленковић и његова усташка свита и недају на њих. То је демокрација на усташки наћин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

08.08.2018 09:46

Да то којим слуцајем Срби раде одма би дигле следеце санкције а свима другима је све дозвољено ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако Треба

08.08.2018 09:53

Е то је права полиција а не ко ова наса. Јел требају мозда Хрвати дати да им мигранти силују дјевојцице, дјевојке и зене ко у Србији? Јел требају дати да има градови и паркови буду пуни смеца и људског измета као сто су поцели по Србији? Јел требају дати да мигранти нападају, туку и краду од њихових градјана? Јел требају дати да мигранти униставају имовину њихових градјана као сто раде по Србији? Мени је зао само сто цемо ми у РС настрадати кад Хрвати изврсе комплетно затварање своје границе за мигранте. Има Ердоган уз блахослов Руса и ЕУ да насели бар по 2 милиона арапа у БиХ и Србију. А наса полиција лади јаја умјесто да хапси љиде који су илегално усли у насу дрзаву и немају ни један идентификациони лицни документ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минус

08.08.2018 11:56

Наса полиција је најбоља ја нисам јос ни један викенд провео да ме нису устављали тразили нацин да ме казне за било сто или ето да ме пусте да их цастим.

Name

Ре

08.08.2018 12:24

Свака ти је на мјесту, ал дзаба друзе прицат, људи немају појма а знају коментарисати, и њемци су их оберуцке доцекивали, сад се ватају за главу, ста сад...

Name

Игор

08.08.2018 10:11

Па то је илегалан прелазак границе , ста треба сваког помазити и дати му сендвицх. Ето среце да свако своју границу цува неби ми Срби дозивјели ово сто смо данас. Сорос и елита русе границе и предрасуде, педери усвајају дјецу. Све је накарадно и довесце на власт диктаторске резиме у свим дрзавама, зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Л.

08.08.2018 10:15

Тако је хрвати,све су то млади беспослицари од 20 до 30 година.Нису то избјеглице којима је помоц потребна.Силују како стигну,силују и по Србији цак,само сто јајаре не смију писнути од Вуцка.Патриоте само преко фб-а вецина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не браним никога

08.08.2018 14:28

Не знам ста коме ради хрватска полиција али знам. Ко на силу удје у дрзаву, мора да рацуна на силу. Из лицног искуства тврдим,при сваком уласку (изласку) у ХР,на границном прелазу, ХР полиција и царина се увек понасала крајње коректно,љубазно и културно.

ОДГОВОРИТЕ