Торонто: Новак избацио Башића, а Циципас Џумхура!

Новак уз мање проблеме до другог кола Роџерс купа! Новак Ђоковић, најбољи српски тенисер, савладао је Мирзу Башића у два одиграна сета на старту Мастерса у Торонту. Српски шампион налазио се пред рутинском победом у Торонту, након што је сазнао да Чунг неће наступити, али је при вођству 6:3, 4:3 почео лоше да сервира и себи закомпликовао посао.  Ђоковић очекивао Чунга, па одрадио Башића у првом мечу после Вимблдона.  Добар дуел и победа у Торонту за најбољег српског тенисера.

Тенис 07.08.2018 | 21:50
Торонто: Новак избацио Башића, а Циципас Џумхура!
Ђоковић је тако остварио победу у свом првом сингл мечу после освајања Вимблдона победом од 6:3, 7:6(3).

Српски тенисер је требало да игра против Корејца Хјеона Чунга, којем је "дуговао" за пораз у четвртфиналу Аустралијан Опена, али је омалени азијски тенисер предао меч непосредно пре његовог почетка.

Башић је ту упао као "лаки лузер" и бившем броју један, који додуше није био на препознатљивом нивоу, пружио сасвим пристојан оптор. 

Ђоковић је ушао у меч сервирајући добро, али је правио неке несмотрене грешке. Брејк је ипак дошао брзо, у другом сервис гему босанскохерцеговачког тенисера. 

Наставио је Србин да сервира у истом ритму и, иако није дошао до убедљивије предности, мирно је привео први сет крају. 

У другом је била слична прича, а у седмом гему сета Новак долази до новог брејка. Ипак, веома неочекивано, Башић, после огромног броја Ђоковићевих грешака, долази до ри-брејка и поравнава резултат, а затим својим сервисом долази до предности. 

Некако је Ђоковић затим успео да дође до 6:5 и сервиса, али наставио да ривалу поклања поене. Прву брејк лопту је у том свом сервис гему спасао, али је приликом друге направио нову дуплу сервис грешуку и сет је отишао у тај-брејк. 

Ту ипак Новак није имао већи проблема. Одмах је повео и ту предност је, пре свега добрим сервисима, али и великим грешкама Босанца, задржао до краја незваничног тринаестог гема сета и заслужено прошао наредну рунду. 

Ђоковићева игра није била она са Вимблдона, али није била ни много лоша. Тражио се дуго током меча, покушавао је да дође до неког константног ритма али му често то није полазило од руке. Мало је имао и среће што му је противник био "лаки лузер" Мира Башић, јер да је са друге стране мреже био неки спремнији и квалитетнији тенисер оваква игра можда чак и не би "прошла". 

У другом колу српски број један састаје се са домаћим тенисером Питером Поланским, који је претходно био бољи од Аустралијанца Метјуа Ебдена. 

Србин не брани ниједан АТП бод на овом турниру, с обзиром да прошле године није ни наступао, а евентуалним освајањем трорфеја на Роџерс купу у Торонту, уз 1.000 бодова, инкасирао би и 1.020.425 долара. 

Очекивао је Хјеон Чунга, на терену се појавио Мирза Башић, али то није пореметило четвороструког освајача Канадијан опена.

"Срећни губитник" из квалификација није разочарао, али ни натерао (9) Новака Ђоковића да приђе близу горње границе могућности, видећемо како ће бити у судару вимблдонског шампиона и добитника "специјалне позивнице", Петером Поланским.

У првом одмеравању снага са 84. тенисером света, 27-годишњим Сарајлијом снажног форхенда, Србин је лошим сервисима два пута лагано испуштао брејк предности у финишу другог сета и због тога прву победу на бетону после вимблдонског тријумфа морао да тражи у тај-брејку.

Око тога није било драме - 6:3, 7:6 (7:3).

Ђоковић је, после рутински обављеног посла у првом сету и брејка при вођству од 3:2, а потом и потврде брејка без изгубљеног поена за 5:2, пратио Башића до средине другог сета до када је публика могла да ужива у неколико ефектних поена, мада без наговештаја брејк лопти и брејкова.

Први пут када је осетио да се ривалу стегла рука, Новак је "продужио" ритерн ударце до саме основне линије и натерао ривала на неизнуђене грешке за брејк и 4:3, али га је у исто време напустио и сервис па је дуплим грешкама помогао Башићу да се врати већ у наредном гему и потом поведе 4:5.

Шта значи играти под притиском против 13-оструког грен слем шампиона, тенисер из БиХ осетио је сервирајући за вођство 5:6 када није освојио ни поен, али се потом није ни предао, па је још један Ђоковићев сервис гем за заборав успео да претвори у нови брејк и одложи крај меча бар на још десет минута.

И мање од тога трајао је тај-брејк у ком је десети тенисер света повео 3:1, 5:2 и 7:3.

Сарајлија је од старта играо "на све или ништа", свестан прилике каква му се указала, али је био без брејка све док је Новака служио сервис, односно до друге половине другог сета.

Башић је остао је довољно дуго у Торонту после елиминације у квалификацијама тако да је могао данас у току дана да прихвати "хитан" позив да се припреми за меч и одмени Чунга, након што је јужнокорејски такмичар два сата пред почетак дуела са Србином саопштио организаторима да није у стању да игра због повреде леђа.

Била је то прилика да Ђоковић одмери снаге са ривалом који га је зимус победио 6:7, 5:7, 6:7 у осмини финала Аустралијан опена, након чега је бивши "Број 1" одлучио да обави хируршки захват на повређеном лакту и обезбедио себи нови почетак и повратак међу грен слем освајаче већ овог лета на Вимблдону. Чунг се тада у пуној мери реванширао идолу из јуниорских дана за пораз такође из Мелбурна, али из 2016, када је било 6:3, 6:2, 6:4.

На њихов трећи окршај ћемо сачекати...

Новаков ривал у 2. колу биће 112. играч света, Полански, који је као добитник "вајлд карда" резултатом 7:6 (7:3), 6:4 савладао аустралијског тенисера Метјуа Ебдена и заказао други меч са Ђоковићем у каријери. Претходни пут састали су се такође на Канадијан опену, али у Мелбурну 2009, када је било 2:0 за Србина.

Други српски представник у главном жребу Роџерс купа, Филип Крајиновић (30. АТП), изгубио је раније у уторак од руског тенисера Карена Хачанова резултатом 3:6, 2:6.

Канадијан опен игра се за укупан наградни фонд од 5.939.970 долара, од којих победнику припада 1.020.340. Овај турнир последњих неколико сезона званично се зове Роџерс куп и одржава се у два града: АТП конкуренција парним годинама игра у Торонту, а непарним у Монтреалу, све супротно WТА туру.

Прве две титуле на 130 година старом турниру, Ђоковић је освојио у Монтреалу (2007 - Роџер Федерер, 2011 - Марди Фиш), а наредне две у Торонту (2012 - Ришар Гаске, 2016 - Кеи Нишикори).

Тутулу брани (2) Александер Зверев, који је пре годину дана у Монтреалу победио Федерера.

Кирјос шепао до пораза од Вавринке, Хасе изненадио Нишикорија! 

Швајцарски тенисер Стен Вавринка савладао је видно повређеног Аустралијанца Ника Кирјоса после преокрета у првом колу Мастерса у Торонту.

Вавринка је забележио веома важан тријумф победом од 1:6, 7:5, 7:5 после два часа и пет минута.

Кирјос и Вавринка су у меч ушли видно неспремни, Швајцарац јер дуго времена покушава да пронађе форму после операције, а Аустралијанац који се повукао са последња два турнира на којима је учествовао.

Кирјос, који је кренуо да шепа од првог гема у мечу, некако је успео да надигра Вавринку играјући са пуно ризика и да га "разбије" са 6:1. Ипак, у наредна два сета, видело се да не може адекватно да се супротстави ривалу и да је тражио победу на неку срећу. 

Вавринка је чекао, гледао асове и из другог сервиса, али остао миран и сконцентрисан па се пласирао у друго коло, где ће играти са Мађарем Мартоном Фучовићем. 

Кеи НИшикори је против Холанђанина Робина Хасеа повео са 3:0 у првом сету, као што су сви и очекивали, али је затим неочекивано "потонуо". 

Хасе је освојио девет од наредних 11 гемова и, уз лако начињене брејкове и задржате сервисе, дошао до пласмана у другу рунду. У наредном колу састаје се са трећим носиоцем Хуаном Мартином дел Потром, који је био слободан у првом колу. 

Стефанос Циципас из Грчке био је превелики "залогај" за босанскохерцеговачког тенисера Дамира Џумхура. Тај меч, који је трајао један час и пола сата игре, Циципас је решио у своју корист резултатом 6:3, 7:6(3).. 

Други најбољи српски тенисер Филип Крајиновић поражен је од Карена Хачанова, Сем Квери је у два сета елиминисао Адријана Манарина, а победе су још остварили и Рајан Харисон и Френсис Тијафо.

Циципас зауставио Џумхура! Најбољи бх. тенисер завршио наступ на Роџерс купу већ у првом колу.

Дамир Џумхур поражен је на старту турнира у Торонту. Грк Стефанос Циципас славио је са 2:0, по сетовима 6:3, 7:6(3).

Једна брејк био је довољан Грку да освоји први сет, а у другом ни Џумхур ни Циципас нису губили свој сервис гем.

Услиједио је зај-брејк који је почео мини брејком Циципаса, да би новим мини брејком Грк стигао до 6:3 у тај брејку и меч лопте.

Прву је Џумхур спасио, али не и другу и поразом 6:3, 7:6 завршио наступ у Торонту.

Извор: Б92/мондо.рс/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар