Toronto: Novak izbacio Bašića, a Cicipas Džumhura!

Novak uz manje probleme do drugog kola Rodžers kupa! Novak Đoković, najbolji srpski teniser, savladao je Mirzu Bašića u dva odigrana seta na startu Mastersa u Torontu. Srpski šampion nalazio se pred rutinskom pobedom u Torontu, nakon što je saznao da Čung neće nastupiti, ali je pri vođstvu 6:3, 4:3 počeo loše da servira i sebi zakomplikovao posao.  Đoković očekivao Čunga, pa odradio Bašića u prvom meču posle Vimbldona.  Dobar duel i pobeda u Torontu za najboljeg srpskog tenisera.

Tenis 07.08.2018 | 21:50
Toronto: Novak izbacio Bašića, a Cicipas Džumhura!
Đoković je tako ostvario pobedu u svom prvom singl meču posle osvajanja Vimbldona pobedom od 6:3, 7:6(3).

Srpski teniser je trebalo da igra protiv Korejca Hjeona Čunga, kojem je "dugovao" za poraz u četvrtfinalu Australijan Opena, ali je omaleni azijski teniser predao meč neposredno pre njegovog početka.

Bašić je tu upao kao "laki luzer" i bivšem broju jedan, koji doduše nije bio na prepoznatljivom nivou, pružio sasvim pristojan optor. 

Đoković je ušao u meč servirajući dobro, ali je pravio neke nesmotrene greške. Brejk je ipak došao brzo, u drugom servis gemu bosanskohercegovačkog tenisera. 

Nastavio je Srbin da servira u istom ritmu i, iako nije došao do ubedljivije prednosti, mirno je priveo prvi set kraju. 

U drugom je bila slična priča, a u sedmom gemu seta Novak dolazi do novog brejka. Ipak, veoma neočekivano, Bašić, posle ogromnog broja Đokovićevih grešaka, dolazi do ri-brejka i poravnava rezultat, a zatim svojim servisom dolazi do prednosti. 

Nekako je Đoković zatim uspeo da dođe do 6:5 i servisa, ali nastavio da rivalu poklanja poene. Prvu brejk loptu je u tom svom servis gemu spasao, ali je prilikom druge napravio novu duplu servis grešuku i set je otišao u taj-brejk. 

Tu ipak Novak nije imao veći problema. Odmah je poveo i tu prednost je, pre svega dobrim servisima, ali i velikim greškama Bosanca, zadržao do kraja nezvaničnog trinaestog gema seta i zasluženo prošao narednu rundu. 

Đokovićeva igra nije bila ona sa Vimbldona, ali nije bila ni mnogo loša. Tražio se dugo tokom meča, pokušavao je da dođe do nekog konstantnog ritma ali mu često to nije polazilo od ruke. Malo je imao i sreće što mu je protivnik bio "laki luzer" Mira Bašić, jer da je sa druge strane mreže bio neki spremniji i kvalitetniji teniser ovakva igra možda čak i ne bi "prošla". 

U drugom kolu srpski broj jedan sastaje se sa domaćim teniserom Piterom Polanskim, koji je prethodno bio bolji od Australijanca Metjua Ebdena. 

Srbin ne brani nijedan ATP bod na ovom turniru, s obzirom da prošle godine nije ni nastupao, a eventualnim osvajanjem trorfeja na Rodžers kupu u Torontu, uz 1.000 bodova, inkasirao bi i 1.020.425 dolara. 

Očekivao je Hjeon Čunga, na terenu se pojavio Mirza Bašić, ali to nije poremetilo četvorostrukog osvajača Kanadijan opena.

"Srećni gubitnik" iz kvalifikacija nije razočarao, ali ni naterao (9) Novaka Đokovića da priđe blizu gornje granice mogućnosti, videćemo kako će biti u sudaru vimbldonskog šampiona i dobitnika "specijalne pozivnice", Peterom Polanskim.

U prvom odmeravanju snaga sa 84. teniserom sveta, 27-godišnjim Sarajlijom snažnog forhenda, Srbin je lošim servisima dva puta lagano ispuštao brejk prednosti u finišu drugog seta i zbog toga prvu pobedu na betonu posle vimbldonskog trijumfa morao da traži u taj-brejku.

Oko toga nije bilo drame - 6:3, 7:6 (7:3).

Đoković je, posle rutinski obavljenog posla u prvom setu i brejka pri vođstvu od 3:2, a potom i potvrde brejka bez izgubljenog poena za 5:2, pratio Bašića do sredine drugog seta do kada je publika mogla da uživa u nekoliko efektnih poena, mada bez nagoveštaja brejk lopti i brejkova.

Prvi put kada je osetio da se rivalu stegla ruka, Novak je "produžio" ritern udarce do same osnovne linije i naterao rivala na neiznuđene greške za brejk i 4:3, ali ga je u isto vreme napustio i servis pa je duplim greškama pomogao Bašiću da se vrati već u narednom gemu i potom povede 4:5.

Šta znači igrati pod pritiskom protiv 13-ostrukog gren slem šampiona, teniser iz BiH osetio je servirajući za vođstvo 5:6 kada nije osvojio ni poen, ali se potom nije ni predao, pa je još jedan Đokovićev servis gem za zaborav uspeo da pretvori u novi brejk i odloži kraj meča bar na još deset minuta.

I manje od toga trajao je taj-brejk u kom je deseti teniser sveta poveo 3:1, 5:2 i 7:3.

Sarajlija je od starta igrao "na sve ili ništa", svestan prilike kakva mu se ukazala, ali je bio bez brejka sve dok je Novaka služio servis, odnosno do druge polovine drugog seta.

Bašić je ostao je dovoljno dugo u Torontu posle eliminacije u kvalifikacijama tako da je mogao danas u toku dana da prihvati "hitan" poziv da se pripremi za meč i odmeni Čunga, nakon što je južnokorejski takmičar dva sata pred početak duela sa Srbinom saopštio organizatorima da nije u stanju da igra zbog povrede leđa.

Bila je to prilika da Đoković odmeri snage sa rivalom koji ga je zimus pobedio 6:7, 5:7, 6:7 u osmini finala Australijan opena, nakon čega je bivši "Broj 1" odlučio da obavi hirurški zahvat na povređenom laktu i obezbedio sebi novi početak i povratak među gren slem osvajače već ovog leta na Vimbldonu. Čung se tada u punoj meri revanširao idolu iz juniorskih dana za poraz takođe iz Melburna, ali iz 2016, kada je bilo 6:3, 6:2, 6:4.

Na njihov treći okršaj ćemo sačekati...

Novakov rival u 2. kolu biće 112. igrač sveta, Polanski, koji je kao dobitnik "vajld karda" rezultatom 7:6 (7:3), 6:4 savladao australijskog tenisera Metjua Ebdena i zakazao drugi meč sa Đokovićem u karijeri. Prethodni put sastali su se takođe na Kanadijan openu, ali u Melburnu 2009, kada je bilo 2:0 za Srbina.

Drugi srpski predstavnik u glavnom žrebu Rodžers kupa, Filip Krajinović (30. ATP), izgubio je ranije u utorak od ruskog tenisera Karena Hačanova rezultatom 3:6, 2:6.

Kanadijan open igra se za ukupan nagradni fond od 5.939.970 dolara, od kojih pobedniku pripada 1.020.340. Ovaj turnir poslednjih nekoliko sezona zvanično se zove Rodžers kup i održava se u dva grada: ATP konkurencija parnim godinama igra u Torontu, a neparnim u Montrealu, sve suprotno WTA turu.

Prve dve titule na 130 godina starom turniru, Đoković je osvojio u Montrealu (2007 - Rodžer Federer, 2011 - Mardi Fiš), a naredne dve u Torontu (2012 - Rišar Gaske, 2016 - Kei Nišikori).

Tutulu brani (2) Aleksander Zverev, koji je pre godinu dana u Montrealu pobedio Federera.

Kirjos šepao do poraza od Vavrinke, Hase iznenadio Nišikorija! 

Švajcarski teniser Sten Vavrinka savladao je vidno povređenog Australijanca Nika Kirjosa posle preokreta u prvom kolu Mastersa u Torontu.

Vavrinka je zabeležio veoma važan trijumf pobedom od 1:6, 7:5, 7:5 posle dva časa i pet minuta.

Kirjos i Vavrinka su u meč ušli vidno nespremni, Švajcarac jer dugo vremena pokušava da pronađe formu posle operacije, a Australijanac koji se povukao sa poslednja dva turnira na kojima je učestvovao.

Kirjos, koji je krenuo da šepa od prvog gema u meču, nekako je uspeo da nadigra Vavrinku igrajući sa puno rizika i da ga "razbije" sa 6:1. Ipak, u naredna dva seta, videlo se da ne može adekvatno da se suprotstavi rivalu i da je tražio pobedu na neku sreću. 

Vavrinka je čekao, gledao asove i iz drugog servisa, ali ostao miran i skoncentrisan pa se plasirao u drugo kolo, gde će igrati sa Mađarem Martonom Fučovićem. 

Kei NIšikori je protiv Holanđanina Robina Hasea poveo sa 3:0 u prvom setu, kao što su svi i očekivali, ali je zatim neočekivano "potonuo". 

Hase je osvojio devet od narednih 11 gemova i, uz lako načinjene brejkove i zadržate servise, došao do plasmana u drugu rundu. U narednom kolu sastaje se sa trećim nosiocem Huanom Martinom del Potrom, koji je bio slobodan u prvom kolu. 

Stefanos Cicipas iz Grčke bio je preveliki "zalogaj" za bosanskohercegovačkog tenisera Damira Džumhura. Taj meč, koji je trajao jedan čas i pola sata igre, Cicipas je rešio u svoju korist rezultatom 6:3, 7:6(3).. 

Drugi najbolji srpski teniser Filip Krajinović poražen je od Karena Hačanova, Sem Kveri je u dva seta eliminisao Adrijana Manarina, a pobede su još ostvarili i Rajan Harison i Frensis Tijafo.

Cicipas zaustavio Džumhura! Najbolji bh. teniser završio nastup na Rodžers kupu već u prvom kolu.

Damir Džumhur poražen je na startu turnira u Torontu. Grk Stefanos Cicipas slavio je sa 2:0, po setovima 6:3, 7:6(3).

Jedna brejk bio je dovoljan Grku da osvoji prvi set, a u drugom ni Džumhur ni Cicipas nisu gubili svoj servis gem.

Uslijedio je zaj-brejk koji je počeo mini brejkom Cicipasa, da bi novim mini brejkom Grk stigao do 6:3 u taj brejku i meč lopte.

Prvu je Džumhur spasio, ali ne i drugu i porazom 6:3, 7:6 završio nastup u Torontu.

Izvor: B92/mondo.rs/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar