Чудни дани у ПЛ - Фулам потрошио 90 милиона $, Тотенхем 0!

Повратници у Премијер лиги Фулам, Вулверхемптон и Кардиф Сити потрошили су 180 милиона долара на појачања овог лета.

Фудбал 08.08.2018 | 23:45
Чудни дани у ПЛ - Фулам потрошио 90 милиона $, Тотенхем 0!
То је само пет милиона мање од Манчестер јунајтеда, Манчестер ситија и Тотенхема заједно.

Захваљујући наградама за пласман у ПЛ и богатим спонзорским уговорима све је мања разлика у трансфер буџету између премијерлигашких клубова.

Доста улажу и још мањи клубови попут Брајтона (60 милиона за тројицу играча), Хадерсфилд (53). Да ли то значи да је фаворитима угрожен пласман у врх табеле и излазак у Европу? 

Овакав "ремонт" екипе из претходне сезоне је мач са две оштрице, примера ради сам Фулам нашег Славише Јокановића је потрошио 90 милиона долара на појачања, па ће на старту нове сезоне имати у првом тиму буквално шесторицу нових играча. 

То не гарантује резултате и успех, јер велика улагања у тим исплате се само када се паметно искористе, каже се у анализи "НБЦ спорта".

Фулам је платио рекордних 38 милиона долара за Француза Жан-Мишела Серија из Нице кога су желели и клубови из Лиге шампиона, 25 милиона за нашег Александра Митровића, али је уједно сачувао талентовано језгро тима из прошле сезоне на челу са "вундеркиндом" Рајаном Сесењоом, што није лако у данашње време. 

Сличан пословни програм имао је и Вулверхемптон, који је "украо 21-годишњег Диога Жоту Атлетико Мадриду за 16 милиона, али је истовремено и продужио уговор са 21-годишњим Рубеном Невесом на шест година. 

Међутим, није и да су ови клубови драге воље трошили оволики новац. Штавише. Приморани су. Премијер лига је на неки начин пуцала сама себи у стопало скраћивањем прелазног рока до 9. августа, дан уочи почетка Премијер лиге. 

Да, то је натерало клубове да комплетирају састав још почетком августа, за разлику од претходних сезона када су то много чинили буквално последњег дана месеца. 

Међутим, то је омогућило клубовима из других земаља да драстично повећају цену својих "добара". Свесни да Енглези морају да купе што раније како би довели оно што желе пре конкуренције – Италијани, Шпанци, Немци, Французи, Португалци и други нагло су повећали износе трансфера.

Наравно, нису сви пристали на ова "правила игре", па је тако Барнли после историјског седмог места и пласмана у квалификације за Лигу Европе довео само једног фудбалера овог лета. 

Ако Барнли због своје репутације "малог" клуба и није превише чудан пример, онда Тотенхем свакако јесте. 

Клуб који је знао да током једног прелазног рока доведе буквално целу поставу и потроши више од 100 милиона долара, до тренутка писања овог текста није купио ниједног јединог играча. 

Иако има итекако добре услове за то. Ствар је у томе што Маурисио Поћетино има изузетно "дубок" састав без очигледно великих "рупа" у њему, па му је припритет овог лета био да сачува носиоце игре, попут капитена и првог стрелца Мундијала Харија Кејна, или дефанзивца Тобија Алдервирелда кога жели Јунајтед. 

Тешко је рећи ко је паметније посовао овог лета, али је чињеница да су повратници у ПЛ морали да "одреше кесу" како би били конкурентни. Видећемо само да ли ће им се те масивне инвестиције исплатити у тако кратком периоду. 

Премијер лиге почиње 10. августа. Титулу брани Манчестер сити.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар