Čudni dani u PL - Fulam potrošio 90 miliona $, Totenhem 0!

Povratnici u Premijer ligi Fulam, Vulverhempton i Kardif Siti potrošili su 180 miliona dolara na pojačanja ovog leta.

Fudbal 08.08.2018 | 23:45
Čudni dani u PL - Fulam potrošio 90 miliona $, Totenhem 0!
To je samo pet miliona manje od Mančester junajteda, Mančester sitija i Totenhema zajedno.

Zahvaljujući nagradama za plasman u PL i bogatim sponzorskim ugovorima sve je manja razlika u transfer budžetu između premijerligaških klubova.

Dosta ulažu i još manji klubovi poput Brajtona (60 miliona za trojicu igrača), Hadersfild (53). Da li to znači da je favoritima ugrožen plasman u vrh tabele i izlazak u Evropu? 

Ovakav "remont" ekipe iz prethodne sezone je mač sa dve oštrice, primera radi sam Fulam našeg Slaviše Jokanovića je potrošio 90 miliona dolara na pojačanja, pa će na startu nove sezone imati u prvom timu bukvalno šestoricu novih igrača. 

To ne garantuje rezultate i uspeh, jer velika ulaganja u tim isplate se samo kada se pametno iskoriste, kaže se u analizi "NBC sporta".

Fulam je platio rekordnih 38 miliona dolara za Francuza Žan-Mišela Serija iz Nice koga su želeli i klubovi iz Lige šampiona, 25 miliona za našeg Aleksandra Mitrovića, ali je ujedno sačuvao talentovano jezgro tima iz prošle sezone na čelu sa "vunderkindom" Rajanom Sesenjoom, što nije lako u današnje vreme. 

Sličan poslovni program imao je i Vulverhempton, koji je "ukrao 21-godišnjeg Dioga Žotu Atletiko Madridu za 16 miliona, ali je istovremeno i produžio ugovor sa 21-godišnjim Rubenom Nevesom na šest godina. 

Međutim, nije i da su ovi klubovi drage volje trošili ovoliki novac. Štaviše. Primorani su. Premijer liga je na neki način pucala sama sebi u stopalo skraćivanjem prelaznog roka do 9. avgusta, dan uoči početka Premijer lige. 

Da, to je nateralo klubove da kompletiraju sastav još početkom avgusta, za razliku od prethodnih sezona kada su to mnogo činili bukvalno poslednjeg dana meseca. 

Međutim, to je omogućilo klubovima iz drugih zemalja da drastično povećaju cenu svojih "dobara". Svesni da Englezi moraju da kupe što ranije kako bi doveli ono što žele pre konkurencije – Italijani, Španci, Nemci, Francuzi, Portugalci i drugi naglo su povećali iznose transfera.

Naravno, nisu svi pristali na ova "pravila igre", pa je tako Barnli posle istorijskog sedmog mesta i plasmana u kvalifikacije za Ligu Evrope doveo samo jednog fudbalera ovog leta. 

Ako Barnli zbog svoje reputacije "malog" kluba i nije previše čudan primer, onda Totenhem svakako jeste. 

Klub koji je znao da tokom jednog prelaznog roka dovede bukvalno celu postavu i potroši više od 100 miliona dolara, do trenutka pisanja ovog teksta nije kupio nijednog jedinog igrača. 

Iako ima itekako dobre uslove za to. Stvar je u tome što Maurisio Poćetino ima izuzetno "dubok" sastav bez očigledno velikih "rupa" u njemu, pa mu je pripritet ovog leta bio da sačuva nosioce igre, poput kapitena i prvog strelca Mundijala Harija Kejna, ili defanzivca Tobija Aldervirelda koga želi Junajted. 

Teško je reći ko je pametnije posovao ovog leta, ali je činjenica da su povratnici u PL morali da "odreše kesu" kako bi bili konkurentni. Videćemo samo da li će im se te masivne investicije isplatiti u tako kratkom periodu. 

Premijer lige počinje 10. avgusta. Titulu brani Mančester siti.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar