Огромни дугови у здравству Српске

Већ дуже вријеме здравствене установе у Републици Српској су на врху листе највећих пореских дужника. Тако болнице у Српској по основу пореза и доприноса држави дугују 140,3 милиона конвертибилних марака.

Република Српска 07.08.2018 | 08:01
Огромни дугови у здравству Српске
Јавне здравствене установе су и даље прве на “црној листи“ дугова за порезе и доприносе, показују званични подаци Пореске управе Републике Српске.

Највећи дужник је Универзитетски клинички центар Републике Српске са 48 милиона марака. Слиједи Болница у Источном Сарајеву од које Пореска управа потражује укупно око 37 милиона марака. Затим слиједи Болница у Добоју са 17 милиона, Градишка 12 и Болница у Требињу са 9,4 милиона марака дуга.

Ресорни министар признаје да јесте било неконтролисаног повећања дугова. Драган Богданић, међутим, тврди да је гомилање дугова заустављено и да ће се Министарство у наредном периоду интензивније бавити овим питањем, не прецизирајући на који начин.

Из опозиције сматрају да раст дугова за порезе и доприносе у здравственом сектору није заустављен и да је само у односу на прошлу годину укупан дуг порастао за више од 30 милиона марака.

Јелена Тривић из Економског савјета ПДП-а упозорава да је овакав здравствени систем неодржив и да су рационализације трошкова неопходне како би опстало пружање здравствених услуга пацијентима.

Негативан тренд гомилања дугова у болницама у Републици Српској све је присутнији посљедњих година. Ипак на такво стање Влада не рагује, дугови према држави се повећавају, а већина директора губиташа остаје у својим фотељама.



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Драганче

07.08.2018 06:29

Да ли је Јелена планирана нова премијерка или министарка финансија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чолић

07.08.2018 09:01

То би био једини логичан одговор на овакво стање финансија. Ова жена мора довести економију у ред. Не видим никога другог

Name

ццц

07.08.2018 06:33

Смањити лијецење у иностранству, Београд једноставно исисава здравствени систем Р. Срспке, сто висе пацијената слати у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проинтер

07.08.2018 08:02

Изнајмљују половне принтере здравственим установама...лажне патриоте, људско дно дна!

Name

Ма

07.08.2018 06:33

Јелена је давно упозоравала на банкрот, нађите неког ко се боље разумије у те ствари. Ниче болница у И Сарајеву, КЦ у БЛ, мора бити дугова. Болница у Невесињу, ренобвирана у Требињу, сад ће бити неког реновирања и у фочанској. Ух и Бијељина, умало је заборавих. Елем изгледа да је дошао ред и на Добој бедем тврђаву СДС. Као што видите миц по миц помиче се полако. Није лако али биће и боље кад дођу неки други нови политичари. Не Јелена већ неко много озбиљнији ко ће и да ради а не само да кмечи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ндп Фоца

07.08.2018 07:31

А ста је са Фоцанском болницом сто нам одлази кадар.Казе Крсмановиц дс смо партизанска болница постали.У праву је цовјек.Нема.ко да нас оперисе,отисли најбољи хирурзи,на интерном доктора ни за лијака,психијатрија људи умиру јер колеге измеду себе не прицају,на радиологији једна муца друга као залосна сова,треца луда а нико везе нема!Педијатрија др Биља једина ради и зна зена!Све Марици расјерали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ндп

07.08.2018 07:39

У праву си да је цовјек умро на псхијатрији јер нацелник одељена и његов замјеник нису прицсли.Старац је имао 76 година.А радиологија и не ради него саљу људе у Касиндол и на Косево.

Name

Па

07.08.2018 07:45

Хахаха. Па ваљда сте их ви такве одшколовали на фочанском факсу. Имате факултет медицине а немате доктора. Лаж. Пре би рекао да у Фочи нема НДП Фоча а доктора има сасвим довољно а и прилично добрих.

Name

Ре Па

07.08.2018 08:04

Сви најбољи доктори који су одсколовани на Фоцанском факултету раде негдје друго.То је лако провјерити, најбољи студенти су сви отисли из Фове.Јер се нису потрудили да их задрте.А Крсмановиц Здравко никада не лазе.Он зна све,и то је једини политицар и савету сто нема ораха у дзепу.Да нема њега не би било ни савеза за промјене!

Name

Миле

07.08.2018 08:13

Слажем се са тобом у потпуности. Једино др Биља Милинковић доле вриједи. То је једина свијетла тачка болнице. Лоше међуљудске односе су направили Марићи да би лакше владали. Гдје има у нормалној држави да једну јавну институцију брат преда брату. Па да је и најбољи љекар из моралних разлога то не би било прихватљиво. Код нас све може, а пошто су инструисали своје инсајдере да наруше међуљудске односе доктори нису ни смјели да кажу ништа против довођења брата за директора. То говори о њима али нажалост биће директор Дома здравља јер ће свести болницу на примарни ниво. Уновчили су они своје руководјење а ти народе крепај. Жалосно.

Name

Рада

07.08.2018 08:28

Слажем се и ја за др Биљу, одлична докторица и увијек доступна. Мени је лично добар др Шаренац али бојим се да и он не оде. Све што ваља оде. Жао ми је што је отишло доста добрих доктора у задње двије године. Ваљда ће сад смијенити овог црног Марића па ће доћи неко други послије избора иначе смо пропали. Ако они остану не требају само доктори да пакују кофере већ народ Фоче.

Name

Ре Рада

07.08.2018 10:08

Слазем се за др Биљану,али немој да заборавимо и др Дејана Бокоњица,свјетли птимјери насе болнице,мени као мајци су бас помогли моме сину,на срецу није било ниста али су ме смирили.Али онда одес на радиологију сами узас,ем како изгледају,ем како немају појма ни са цим а јос уз то јако некултурни!Лицно сам дозивјела јако непријатно искуство са неком са радиологије са наоцалима.Исколацила оци на мене ,ради на магнету а понаса се као да је сами бог отац.И одем по друго мисљење у Касиндол,измалатила глупости узас.Ови из Касиндола цим су видјели њезино име на налазу рекли погријесила 100%!Ево мајка јос зива на рацун Касиндола!

Name

Др. у пензији

07.08.2018 10:56

Е ти знас ста је неодрзиво. Док је твоја партија била на власти нисте направили ни киоск а не неколико болница. Оволико болница нису направиле ни много развијеније дрзаве. Дугови у здравству се вуку годинама. То је логицно, становниство нам је болесно, лијецење је јако скупо. То сто има виска запослених а нису медицински кадар се треба ријесити постепено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

07.08.2018 10:58

ПДП це доци на власт 2077 г. мозда...

ОДГОВОРИТЕ