Ogromni dugovi u zdravstvu Srpske

Već duže vrijeme zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj su na vrhu liste najvećih poreskih dužnika. Tako bolnice u Srpskoj po osnovu poreza i doprinosa državi duguju 140,3 miliona konvertibilnih maraka.

Republika Srpska 07.08.2018 | 08:01
Ogromni dugovi u zdravstvu Srpske
Javne zdravstvene ustanove su i dalje prve na “crnoj listi“ dugova za poreze i doprinose, pokazuju zvanični podaci Poreske uprave Republike Srpske.

Najveći dužnik je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske sa 48 miliona maraka. Slijedi Bolnica u Istočnom Sarajevu od koje Poreska uprava potražuje ukupno oko 37 miliona maraka. Zatim slijedi Bolnica u Doboju sa 17 miliona, Gradiška 12 i Bolnica u Trebinju sa 9,4 miliona maraka duga.

Resorni ministar priznaje da jeste bilo nekontrolisanog povećanja dugova. Dragan Bogdanić, međutim, tvrdi da je gomilanje dugova zaustavljeno i da će se Ministarstvo u narednom periodu intenzivnije baviti ovim pitanjem, ne precizirajući na koji način.

Iz opozicije smatraju da rast dugova za poreze i doprinose u zdravstvenom sektoru nije zaustavljen i da je samo u odnosu na prošlu godinu ukupan dug porastao za više od 30 miliona maraka.

Jelena Trivić iz Ekonomskog savjeta PDP-a upozorava da je ovakav zdravstveni sistem neodrživ i da su racionalizacije troškova neophodne kako bi opstalo pružanje zdravstvenih usluga pacijentima.

Negativan trend gomilanja dugova u bolnicama u Republici Srpskoj sve je prisutniji posljednjih godina. Ipak na takvo stanje Vlada ne raguje, dugovi prema državi se povećavaju, a većina direktora gubitaša ostaje u svojim foteljama.



BN TV

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Draganče

07.08.2018 06:29

Da li je Jelena planirana nova premijerka ili ministarka finansija?

ODGOVORITE
Name

Čolić

07.08.2018 09:01

To bi bio jedini logičan odgovor na ovakvo stanje finansija. Ova žena mora dovesti ekonomiju u red. Ne vidim nikoga drugog

Name

ccc

07.08.2018 06:33

Smanjiti lijecenje u inostranstvu, Beograd jednostavno isisava zdravstveni sistem R. Srspke, sto vise pacijenata slati u BL.

ODGOVORITE
Name

Prointer

07.08.2018 08:02

Iznajmljuju polovne printere zdravstvenim ustanovama...lažne patriote, ljudsko dno dna!

Name

Ма

07.08.2018 06:33

Јелена је давно упозоравала на банкрот, нађите неког ко се боље разумије у те ствари. Ниче болница у И Сарајеву, КЦ у БЛ, мора бити дугова. Болница у Невесињу, ренобвирана у Требињу, сад ће бити неког реновирања и у фочанској. Ух и Бијељина, умало је заборавих. Елем изгледа да је дошао ред и на Добој бедем тврђаву СДС. Као што видите миц по миц помиче се полако. Није лако али биће и боље кад дођу неки други нови политичари. Не Јелена већ неко много озбиљнији ко ће и да ради а не само да кмечи

ODGOVORITE
Name

Ndp Foca

07.08.2018 07:31

A sta je sa Focanskom bolnicom sto nam odlazi kadar.Kaze Krsmanovic ds smo partizanska bolnica postali.U pravu je covjek.Nema.ko da nas operise,otisli najbolji hirurzi,na internom doktora ni za lijaka,psihijatrija ljudi umiru jer kolege izmedu sebe ne pricaju,na radiologiji jedna muca druga kao zalosna sova,treca luda a niko veze nema!Pedijatrija dr Bilja jedina radi i zna zena!Sve Marici rasjerali

ODGOVORITE
Name

Re Ndp

07.08.2018 07:39

U pravu si da je covjek umro na pshijatriji jer nacelnik odeljena i njegov zamjenik nisu pricsli.Starac je imao 76 godina.A radiologija i ne radi nego salju ljude u Kasindol i na Kosevo.

Name

Па

07.08.2018 07:45

Хахаха. Па ваљда сте их ви такве одшколовали на фочанском факсу. Имате факултет медицине а немате доктора. Лаж. Пре би рекао да у Фочи нема НДП Фоча а доктора има сасвим довољно а и прилично добрих.

Name

Re Pa

07.08.2018 08:04

Svi najbolji doktori koji su odskolovani na Focanskom fakultetu rade negdje drugo.To je lako provjeriti, najbolji studenti su svi otisli iz Fove.Jer se nisu potrudili da ih zadrte.A Krsmanovic Zdravko nikada ne laze.On zna sve,i to je jedini politicar i savetu sto nema oraha u dzepu.Da nema njega ne bi bilo ni saveza za promjene!

Name

Mile

07.08.2018 08:13

Slažem se sa tobom u potpunosti. Jedino dr Bilja Milinković dole vrijedi. To je jedina svijetla tačka bolnice. Loše međuljudske odnose su napravili Marići da bi lakše vladali. Gdje ima u normalnoj državi da jednu javnu instituciju brat preda bratu. Pa da je i najbolji ljekar iz moralnih razloga to ne bi bilo prihvatljivo. Kod nas sve može, a pošto su instruisali svoje insajdere da naruše međuljudske odnose doktori nisu ni smjeli da kažu ništa protiv dovođenja brata za direktora. To govori o njima ali nažalost biće direktor Doma zdravlja jer će svesti bolnicu na primarni nivo. Unovčili su oni svoje rukovodjenje a ti narode krepaj. Žalosno.

Name

Rada

07.08.2018 08:28

Slažem se i ja za dr Bilju, odlična doktorica i uvijek dostupna. Meni je lično dobar dr Šarenac ali bojim se da i on ne ode. Sve što valja ode. Žao mi je što je otišlo dosta dobrih doktora u zadnje dvije godine. Valjda će sad smijeniti ovog crnog Marića pa će doći neko drugi poslije izbora inače smo propali. Ako oni ostanu ne trebaju samo doktori da pakuju kofere već narod Foče.

Name

Re Rada

07.08.2018 10:08

Slazem se za dr Biljanu,ali nemoj da zaboravimo i dr Dejana Bokonjica,svjetli ptimjeri nase bolnice,meni kao majci su bas pomogli mome sinu,na srecu nije bilo nista ali su me smirili.Ali onda odes na radiologiju sami uzas,em kako izgledaju,em kako nemaju pojma ni sa cim a jos uz to jako nekulturni!Licno sam dozivjela jako neprijatno iskustvo sa nekom sa radiologije sa naocalima.Iskolacila oci na mene ,radi na magnetu a ponasa se kao da je sami bog otac.I odem po drugo misljenje u Kasindol,izmalatila gluposti uzas.Ovi iz Kasindola cim su vidjeli njezino ime na nalazu rekli pogrijesila 100%!Evo majka jos ziva na racun Kasindola!

Name

Dr. u penziji

07.08.2018 10:56

E ti znas sta je neodrzivo. Dok je tvoja partija bila na vlasti niste napravili ni kiosk a ne nekoliko bolnica. Ovoliko bolnica nisu napravile ni mnogo razvijenije drzave. Dugovi u zdravstvu se vuku godinama. To je logicno, stanovnistvo nam je bolesno, lijecenje je jako skupo. To sto ima viska zaposlenih a nisu medicinski kadar se treba rijesiti postepeno.

ODGOVORITE
Name

Bili

07.08.2018 10:58

PDP ce doci na vlast 2077 g. mozda...

ODGOVORITE