ЛЕ: Партизанов поглед ка жријебу...

Бешикташ још јачи од оних 4:0, Севиља са Пеповом копијом, Ивићев Макаби за џабе или освета Белгијанцима? Црно-бели ће после 14 часова сазнати потенцијалног ривала у плеј-офу квалификација за Лигу Европе, под условом да елиминишу Нордсјиланд.

Фудбал 06.08.2018 | 12:00
ЛЕ: Партизанов поглед ка жријебу...
Превалио је тачно пола пута до циља. Почетна два корака била су далеко лакша у односу на предстојеће, која у наредна 24 дана очекују Партизанове фудбалере. Иза себе су оставили црногорски Рудар (двапут по 3:0) и литвански Тракаи (1:0, 1:1), испред је двомеч са Нордсјиландом, што је већ захтевнији противник него претходна два, а ко ће им бити последња препрека до групне фазе Лиге Европе, под условом да елиминишу Данце (9. и 16. август), знаће се мало после 14 часова, кад се у Ниону заврши жреб за плеј-оф рунду.

Нимало лак, услед сазнања да је УЕФА пре два дана сместила екипу новог тренер Зорана Бате Мирковића у прилично тешку подгрупу, где у статусу неносиоца за ривала може да добије боље из следећих двомеча:

Севиља (Шпанија) – Жалгирис (Литванија)
Бешикташ (Турска) – ЛАСК (Аустрија)
Јагјелонија (Пољска) – Гент (Белгија)_
Пјуник (Јерменија) – Макаби Тел Авив (Израел)

Колико тешко друштво је запало црно-белима да се закључити на основу чињенице да су, иако трећи на страни неповлашћених тимова, добили подгрупу у којој су први (Севиља), четврти (Бешикташ), девети (Гент) и 12. (Макаби) носилац у десној половини жреба. Од четири пројектовано најјача тима, два су потенцијални ривали Парног ваљка.

Атрактивни, но општи је утисак у Хумској да би Андалужане и састав из Истанбула требало избећи, док би са преосталим екипама наш представник имао шансе. Ако ништа друго макар пола-пола. Наравно, под условом да поправи игру.

СЕВИЉА

Један од синонима овог такмичења. У периоду од 2006. до 2016. чак пет пута су Бербери „бријали“ све што им падне под машиницу и дизали пехар Лиге Европе, па би било изненађење не само да не елиминишу наредног ривала, Жалгирис, него и да се – за почетак – не домогну групне фазе. У минулом колу се нису својски ни презнојили, рутински су избацили Ујпешт: 4:0 у Андалузији и 3:1 у Будимпешти, уз укупно три гола Пабла Сарабије.

Севиља је овог лета променила тренера, тако што је уместо Хоакина Капароса – привео крају минулу сезону после растанка са Винченцом Монтелом – ангажован Пабло Маћин. Њега су препоручили одлични резултати у Ђирони и офанзиван стил игре на клупи лањског дебитанта у Примери, па су челници клуба са „Санчез Писхуана“ решили да доведу стратега који ће моћи да у потпуности развије таленат тима, који има по именима одличне играче, али код Монтеле то није фунционисало према замислима. Маћин важи за копију Пепа Гвардиоле. Чак му је тренер Манчестер Ситиија јавно одао признање због начина игре Ђироне, јер је каталонски састав најпре увео у Примеру, а онда стилом задивио конкуренцију. Попут Пепа, Маћин инсистира на тројици у последњој линији, два брза бека, течним нападима, директном фудбалу у коме акције теку континуирано, а лопта после изгубљеног поседа брзо осваја и тако све док се противник не убије у појам, јер ће лопта пре или касније доћи до једног нападача или двојице крила. Зато га цени и родоначелник тики-таке, Винсент дел Боске, а зато је и добио прилику у Севиљи, одувек наклоњене офанзивном фудбалу.

У нападу Бен Једер и(ли)Муријел, нешто искуснији Нолито, иза њих поменути Сарабија, па Фран Васкез, новајлија Роке Меса, Бразилац Гансо, првак света Стивен Ензонзи, који би до краја прелазног рока могао да промени средину. А то су, у односу на лањски тим, већ учинили: Клемент Ленлге(Барселона, 36.000.000 евра), Хоакин Кореа (Лацио, 15.00.000), Гвидо Пизаро (мексички Тигрес, 8.700.000), Давид Сорија (Хетафе) и Хуан Муњоз (Алкоркон, без обештећења). Слична су била и улагања: из Барселоне је враћен десни спољни Алеиш Видал (8.500.000 евра), а пре тога су доведени  Јорис Енагнон из Рена (15.000.000) да игра уместо Ленглена у одбрани, идентичан новац издвојен је за Ибрахима Амадуа из Лила, голман Базела Томас Вацклик стигао је за 7.000.000 евра, Роке Меса из Свонсија за 6.000.000, а милионче мање уложено је у Селтиног штопера Серђија Гомеза.

Између два сусрета са литванским Жалгирисом, Севиља 12. августа игра против Барселоне у Мароку за први пехар у сезони. На толону је Суперкуп Шпаније. Згаревање за далеко веће домете.

БЕШИКТАШ

После двогодишње владавине турским фудбалом, Бешикташ је у минулој сезони круну препустио градском ривалу Галатасарају, иако је имао и те како уигран и нападачки потентан тим. Но, овог лета је, бар је такав почетни утисак, слабији него лане. Остао је без шпица Андерсона Талиске, који се после позајмице из Бенфике преселио у Гуангџоу Евергранде и „однео“ 25 голова. Његово одсуство покушаће да надомести Умут Најир, лане стрелац 14 голова у дресу друголигаша Анкарагучуа, плаћеног свега око 300.000 евра Османлиспору, с којим је имао уговор, а био позајмљен тиму из Анкаре.

Што се других промена тиче, најуочљивије су у одбани. Шпански голман Фабрисио Рамирез прешао је у Фулам, захављујући тренеру голмана Хосеу Сампадеу, који га је тренирао у Депортиву и Бетису, а сад је део стручног штаба Славише Јокановића на Кравен котиџу. Водафон арену је напустио и српски репрезентативац Душко Тошић, преселивши се, такође, у Гуангџоу, али онај са „привеском“ Р&Ф, код Драгана Стојковића у трансферу вредном 5.000.000 евра. Још једног централног бека, Матеја Митровића купио је Бриж, после шест месеци проведених на позајмицу у Белгији, а колумбијски штопер Педро Франко вратио се у отаџбину, где ће носити дрес Америке.

У међувремену је откупљен уговор холандског крила Џермејна Ленса из Сандерленда за 4.000.000 евра, иако на позајмицу уопште није блистао. Рупу у одбрани покушаће да надомести Чилеанац Енцо Роко (стигао бесплатно из мексичког Круз Азула), ангажован је и задњи везни Дорукан Токоз и 19-годишњи шпиц омладинског тима Леверкузена Гувен Јалцин. Сва тројица без обештећења. Добре игре на Мундијалу могао би да наплати трансфером Домагој Вида, шушка ће да ће и искусни шпиц Алваро Негреду потражити нову средину.

У односу на састав који је пре четири године лако савладао Партизан у Хумској (4:0), у екипи су и даље голман Зенгин, везисти Хачинсон, Кавлак, Ујсал, Торе и нападач Озајкуп. Још ако се зна да су од раније ту имена попут Пепеа, Адријана, Медела, Бабела, Алвара Негреда, Вагнера Лава, Пектемека... Јасно је због чега су Црни орлови лако прегазили Б36 из Торшавна у претходној квалификационој рунди: 2:0 на Фарским Острвима и 6:0 у Истанбулу. Таман да тим тренер Сенола Гунеса заплаши ЛАСК из Линца.

МАКАБИ ТЕЛ АВИВ

Најтрофејнијем израелском клубу изгледа је дозлогрдило да гледа у леђа провинцијској сензацији из Бер Шеве, пошто тамошњи Хапоел већ три године узастопно узима титулу. Да се то не би поновило, у Макабију су решили да се окрену провереном рецепту. Довели су Србина за тренера. Претходни пут кад су веровали нашем стручњаку, Славиша Јокановић их је увео у Лигу шампиона после 11 година чекања (2015), а сад би се, за почетак, задовољили Лигом Европе. Зато су ангажовали Владимира Ивића. Иако је приоритет повратак титуле, некадашњи везиста Партизана и тренер ПАОК-а има задатак да Макаби трећу годину узастопно уведе у групу Лиге Европе. Са тог пута лако је склонио мађарски Ференцварош (1:1, 1:0) и нишки Раднички (2:0, 2:2), а не би смео да има проблема ни са јерменским Пјуником.

Ивић јесте доведен са великим амбицијама, међутим, челници као да следе синтагму „Израелци су тврди на парама“, па у реновирање тима нису уложили ни цент. Сви доведени играчи били су бесплатни. А стигли су португалски штопер Жаир Амадор из шпанске Уеске, леви бек Атлетик Билбаа Енрик Саборит,  задњи везни Рослан Барски из Хапоел Хаифе, нигеријски крилни везиста Чико Офоеду из турског Ескишехира, искусни нападач Итај Шечтер из Беитара који се одликује асистенцијама (прошле сезоне их имао више него голова, 9:8), са позајмице бразилском Ботафогу вратио се дефанзивни везни Марсело, а у размени играча са Бнеј Јехудом стигао је у Тел Авив десни бек Маор Кандил.

Занимљиво је да су и пословни у супротном смеру одрађени без новца, тако да Макаби ништа није ни зарадио иако је, од познатијих фудбалера, остао без двојице штопера Егора Филипенка (БАТЕ) и Бен ТалХаима.

Српски голман Предраг Рајковић је један од ослонаца тима, који је сезону на домаћем тлу започео осајањен Тото купа, победом над Баитаром (1:0). Због реновирања стадиона, Макаби утакмице као домаћин игра у оближњој Нетањи, али нема онакву подршку као кад би стварно играо на свом терену, па то може да буде предност ривала.

ГЕНТ

Помешана су осећања навијачима Партизана приликом подсећања на окршаје са белгијским тимовима у еврокуповима. Никад нису црно-бели добили меч против ривала из овде државе, али су у Бриселу 2010. направили један од значајнијих резултата у клупској историји и преко Андерлехта се пласирали у Лигу шампиона (двапут по 2:2, па пеналима 3:2). Пре тога су губили од Стандарда (0:1) и Брижа (0:2, 2:4), а после их је зауставио Генк (1:2, 1:1), због чега је питање шта очекивати од евентуалног судара са Гентом.

Тим пре што је и ова екипа уздрмана на почетку нове сезоне. Изгубила је од Стандарда у Лијежу (2:3), а онда у другом колу, буквално у завршним тренуцима надокнаде,извукла реми на свом терену са Зулте Варегемом (1:1). Очигледно да се новајлије још траже. А доста их је стигло на Геламко арену.

Чак осморица. По 3.000.000 евра издвојено је за украјинског штопера Игора Плаштуна из Лудогореца и грузијског нападача Гиоргија Квилитају из бечког Рапида. Централни везни Вадис Ођиђа Офое се после неуспешне епизоде у Олимпијакосу вратио у белгијски фудбал за око 2.000.000 евра, из египатског Петроџета стигао је леворкилни везиста Ахмет Мостафа, а без обештећења дошли су десно крило Жан Лук Домпе из Стандарда, његов парњак по позицији Сталоне Лимбомбе из Антверпена, док је из Лирса ангажован млади голман Жари де Бусе, али тешко још може да угрози први избор међу стативама, Хрвата, Ловреа Калинића.

Клуб је зарадио на продајама српског штопера Стефана Митровића (Стразбур, 3.000.000 евра), француског дефанзивца Самуела Гигоа (Спартак Москва, 8.000.000), везисту Кевина Сајева(Андерлехт, 3.500.000) и нападача Петера Олајинке (Славија Праг, 3.100.000), а на његово место из Ливерпула је на зајам доведен 20-годишњи Тијаво Авониџи. Док се то све уклопи...

ЈАГЈЕЛОНИЈА

Пар Јагјелонија – Гент је можда и најнизвеснији из подгрупе у којој су црно-бели. Белгијанци јесу фаворите, али… Пољаци су у узлету, трећи пут узастопно учествују у квалификацијама за Лигу Европе, то што су у минулој рунди избацили Рио Аве (1:0, 4:4) је највише што су добацили, пошто им је досад највећи успех био пласман у друго коло.

Потрошили су укупно 80.000 евра на појачања овог лета, што може да буде показатељ амбиција, међутим, ваља их схваткити озбиљно. Ем Партизан има ружна сећања на претходне окршаје са Пољацима (упре два лета испао од Заглебја), ем напад Јагјелоније предводи Роман Безјак. Реч је о Словенцу који је био двапут кобан за српског представника у квалификацијама за Лигу шампиона, док је носио дрес Лудогореца. Најпре је 2013. над њим Никола Гулан направио пенал у финишу меча из ког су Бугари славили 1:0, да би годину касније натерао штопера Бранислава Трајковића да добије црвени картон и тиме зауставио налете Београђана који су после 0:2 стигли до 2:2, али су и тад елиминисани.

На жребу за плеј-оф Лиге Европе ће се наћи и Спартак Ждрепчева крв. Попут Партизанха, Суботичани имају статус неповлашћеног тима, па ће уколико елиминишу дански Брондби да се суоче с победником једног од следећих парова са једним од следећих парова:

Динамо Минск – ЗЕНИТ
ОЛИМПИЈАКОС – Луцерн
ГЕНК – Лех
Зарја – БРАГА
Тренчин – ФАЈЕНОРД

ГЛАВНИ ЖРЕБ

Прва подгрупа:

Пјуник (Јерменија) – Макаби Тел Авив (Израел)
Бешикташ (Турска) – ЛАСК (Аустрија)
Јагјелонија (Пољска) – Гент (Белгија)
Севиља (Шпанија) – Жалгирис (Литванија)

Сарпсборг (Норвешка) – Ријека (Хрватска)
Нордсјиланд (Данска) – Партизан (Србија)
Маријупол (Украјина) – Бордо (Француска)
Сигма (Чешка) – Каират (Казахстан)

Друга подгрупа:

Витесе (Холандија) – Базел (Швајцарска)
ЦСКА Софија (Бугарска) – Копенхаген (Данска)
Глазгов Ренџерс (Шкотска) – Марибор (Словенија)
Хајдук Сплит (Хрватска) – ФСЦБ (Румунија)

Аполон (Кипар) – Динамо Брест (Белорусија)
Хапоел Хаифа (Израел) – Аталанта (Италија)
Уфа (Русија) – Прогрес (Луксембург)
Слован (Словачка) – Рапид (Аустрија)

ТРЕЋА ПОДГРУПА

Динамо Минск (Белорусија) – Зенит (Русија)
Олимпијакос (Грчка) – Луцерн (Швајцарска)
Генк (Белгија) – Лех (Пољска)
Зарја (Украјина) – Брага (Португалија)
Тренчин (Словачка) – Фајенорд (Холандија)

РБ Лајпциг (Немачка) – Крајова (Румунија)
Спартак (Србија) – Брондби (Данска)
Хибернијан (Шкотска) – Молде (Норвешка)
Штурм (Аустрија) – АЕК Ларнака (Кипар)
Истанбул Башакшехир (Туркса) – Барнли (Енглеска)

СТАЗА ШАМПИОНА

Прва група:

Салцбруг (Аустрија) – Шкендија (Македонија)
Црвена звезда (Србија) – Спартак Трнава (Словачка)
Астана (Казахстан) – Динамо Загреб (Хрватска)
Легија (Пољска) – Диделанж (Луксембург)
Олимпија (Словенија) – Хелсинки (Финска)
Корк Ситри (Република Ирска) – Розенборг (Норвешка)
Хапоел Бер Шева (Израел) – АПОЕЛ (Кипар)

Друга група:

Малме (Шведска) – Видеотон (Мађарска)
Селтик (Шкотска) – АЕК (Грчка)
Карабаг (Азербејџан) – БАТЕ Борисов (Белорусија)
Лудогорец (Бугарска) – Зрињски (БиХ)
Шериф (Молдавија) – Валур (Исланд)
Спартакс Јурмала (Летонија) – Судува (Литванија)
ТНС (Велс) – Мидтјиланд (Данска)
Торпедо Кутаиси (Грузија) – Кукеши (Албанија)

Напомена 1 : Такмичење у плеј-офу за пласман у Лигу Европе наставља шест тимова који ће испасти из трећег кола квалификација за Лигу шампиона и десет тимова који су већ испали из другог кола квалификација за Лигу шампиона

Напомена 2: Први мечеви плеј-офа квалификација за Лигу Европе на програму су 23. августа, реванши су 30. августа.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар