LE: Partizanov pogled ka žrijebu...

Bešiktaš još jači od onih 4:0, Sevilja sa Pepovom kopijom, Ivićev Makabi za džabe ili osveta Belgijancima? Crno-beli će posle 14 časova saznati potencijalnog rivala u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope, pod uslovom da eliminišu Nordsjiland.

Fudbal 06.08.2018 | 12:00
LE: Partizanov pogled ka žrijebu...
Prevalio je tačno pola puta do cilja. Početna dva koraka bila su daleko lakša u odnosu na predstojeće, koja u naredna 24 dana očekuju Partizanove fudbalere. Iza sebe su ostavili crnogorski Rudar (dvaput po 3:0) i litvanski Trakai (1:0, 1:1), ispred je dvomeč sa Nordsjilandom, što je već zahtevniji protivnik nego prethodna dva, a ko će im biti poslednja prepreka do grupne faze Lige Evrope, pod uslovom da eliminišu Dance (9. i 16. avgust), znaće se malo posle 14 časova, kad se u Nionu završi žreb za plej-of rundu.

Nimalo lak, usled saznanja da je UEFA pre dva dana smestila ekipu novog trener Zorana Bate Mirkovića u prilično tešku podgrupu, gde u statusu nenosioca za rivala može da dobije bolje iz sledećih dvomeča:

Sevilja (Španija) – Žalgiris (Litvanija)
Bešiktaš (Turska) – LASK (Austrija)
Jagjelonija (Poljska) – Gent (Belgija)_
Pjunik (Jermenija) – Makabi Tel Aviv (Izrael)

Koliko teško društvo je zapalo crno-belima da se zaključiti na osnovu činjenice da su, iako treći na strani nepovlašćenih timova, dobili podgrupu u kojoj su prvi (Sevilja), četvrti (Bešiktaš), deveti (Gent) i 12. (Makabi) nosilac u desnoj polovini žreba. Od četiri projektovano najjača tima, dva su potencijalni rivali Parnog valjka.

Atraktivni, no opšti je utisak u Humskoj da bi Andalužane i sastav iz Istanbula trebalo izbeći, dok bi sa preostalim ekipama naš predstavnik imao šanse. Ako ništa drugo makar pola-pola. Naravno, pod uslovom da popravi igru.

SEVILJA

Jedan od sinonima ovog takmičenja. U periodu od 2006. do 2016. čak pet puta su Berberi „brijali“ sve što im padne pod mašinicu i dizali pehar Lige Evrope, pa bi bilo iznenađenje ne samo da ne eliminišu narednog rivala, Žalgiris, nego i da se – za početak – ne domognu grupne faze. U minulom kolu se nisu svojski ni preznojili, rutinski su izbacili Ujpešt: 4:0 u Andaluziji i 3:1 u Budimpešti, uz ukupno tri gola Pabla Sarabije.

Sevilja je ovog leta promenila trenera, tako što je umesto Hoakina Kaparosa – priveo kraju minulu sezonu posle rastanka sa Vinčencom Montelom – angažovan Pablo Maćin. Njega su preporučili odlični rezultati u Đironi i ofanzivan stil igre na klupi lanjskog debitanta u Primeri, pa su čelnici kluba sa „Sančez Pishuana“ rešili da dovedu stratega koji će moći da u potpunosti razvije talenat tima, koji ima po imenima odlične igrače, ali kod Montele to nije funcionisalo prema zamislima. Maćin važi za kopiju Pepa Gvardiole. Čak mu je trener Mančester Sitiija javno odao priznanje zbog načina igre Đirone, jer je katalonski sastav najpre uveo u Primeru, a onda stilom zadivio konkurenciju. Poput Pepa, Maćin insistira na trojici u poslednjoj liniji, dva brza beka, tečnim napadima, direktnom fudbalu u kome akcije teku kontinuirano, a lopta posle izgubljenog poseda brzo osvaja i tako sve dok se protivnik ne ubije u pojam, jer će lopta pre ili kasnije doći do jednog napadača ili dvojice krila. Zato ga ceni i rodonačelnik tiki-take, Vinsent del Boske, a zato je i dobio priliku u Sevilji, oduvek naklonjene ofanzivnom fudbalu.

U napadu Ben Jeder i(li)Murijel, nešto iskusniji Nolito, iza njih pomenuti Sarabija, pa Fran Vaskez, novajlija Roke Mesa, Brazilac Ganso, prvak sveta Stiven Enzonzi, koji bi do kraja prelaznog roka mogao da promeni sredinu. A to su, u odnosu na lanjski tim, već učinili: Klement Lenlge(Barselona, 36.000.000 evra), Hoakin Korea (Lacio, 15.00.000), Gvido Pizaro (meksički Tigres, 8.700.000), David Sorija (Hetafe) i Huan Munjoz (Alkorkon, bez obeštećenja). Slična su bila i ulaganja: iz Barselone je vraćen desni spoljni Aleiš Vidal (8.500.000 evra), a pre toga su dovedeni  Joris Enagnon iz Rena (15.000.000) da igra umesto Lenglena u odbrani, identičan novac izdvojen je za Ibrahima Amadua iz Lila, golman Bazela Tomas Vacklik stigao je za 7.000.000 evra, Roke Mesa iz Svonsija za 6.000.000, a milionče manje uloženo je u Seltinog štopera Serđija Gomeza.

Između dva susreta sa litvanskim Žalgirisom, Sevilja 12. avgusta igra protiv Barselone u Maroku za prvi pehar u sezoni. Na tolonu je Superkup Španije. Zgarevanje za daleko veće domete.

BEŠIKTAŠ

Posle dvogodišnje vladavine turskim fudbalom, Bešiktaš je u minuloj sezoni krunu prepustio gradskom rivalu Galatasaraju, iako je imao i te kako uigran i napadački potentan tim. No, ovog leta je, bar je takav početni utisak, slabiji nego lane. Ostao je bez špica Andersona Taliske, koji se posle pozajmice iz Benfike preselio u Guangdžou Evergrande i „odneo“ 25 golova. Njegovo odsustvo pokušaće da nadomesti Umut Najir, lane strelac 14 golova u dresu drugoligaša Ankaragučua, plaćenog svega oko 300.000 evra Osmanlisporu, s kojim je imao ugovor, a bio pozajmljen timu iz Ankare.

Što se drugih promena tiče, najuočljivije su u odbani. Španski golman Fabrisio Ramirez prešao je u Fulam, zahavljujući treneru golmana Hoseu Sampadeu, koji ga je trenirao u Deportivu i Betisu, a sad je deo stručnog štaba Slaviše Jokanovića na Kraven kotidžu. Vodafon arenu je napustio i srpski reprezentativac Duško Tošić, preselivši se, takođe, u Guangdžou, ali onaj sa „priveskom“ R&F, kod Dragana Stojkovića u transferu vrednom 5.000.000 evra. Još jednog centralnog beka, Mateja Mitrovića kupio je Briž, posle šest meseci provedenih na pozajmicu u Belgiji, a kolumbijski štoper Pedro Franko vratio se u otadžbinu, gde će nositi dres Amerike.

U međuvremenu je otkupljen ugovor holandskog krila Džermejna Lensa iz Sanderlenda za 4.000.000 evra, iako na pozajmicu uopšte nije blistao. Rupu u odbrani pokušaće da nadomesti Čileanac Enco Roko (stigao besplatno iz meksičkog Kruz Azula), angažovan je i zadnji vezni Dorukan Tokoz i 19-godišnji špic omladinskog tima Leverkuzena Guven Jalcin. Sva trojica bez obeštećenja. Dobre igre na Mundijalu mogao bi da naplati transferom Domagoj Vida, šuška će da će i iskusni špic Alvaro Negredu potražiti novu sredinu.

U odnosu na sastav koji je pre četiri godine lako savladao Partizan u Humskoj (4:0), u ekipi su i dalje golman Zengin, vezisti Hačinson, Kavlak, Ujsal, Tore i napadač Ozajkup. Još ako se zna da su od ranije tu imena poput Pepea, Adrijana, Medela, Babela, Alvara Negreda, Vagnera Lava, Pektemeka... Jasno je zbog čega su Crni orlovi lako pregazili B36 iz Toršavna u prethodnoj kvalifikacionoj rundi: 2:0 na Farskim Ostrvima i 6:0 u Istanbulu. Taman da tim trener Senola Gunesa zaplaši LASK iz Linca.

MAKABI TEL AVIV

Najtrofejnijem izraelskom klubu izgleda je dozlogrdilo da gleda u leđa provincijskoj senzaciji iz Ber Ševe, pošto tamošnji Hapoel već tri godine uzastopno uzima titulu. Da se to ne bi ponovilo, u Makabiju su rešili da se okrenu proverenom receptu. Doveli su Srbina za trenera. Prethodni put kad su verovali našem stručnjaku, Slaviša Jokanović ih je uveo u Ligu šampiona posle 11 godina čekanja (2015), a sad bi se, za početak, zadovoljili Ligom Evrope. Zato su angažovali Vladimira Ivića. Iako je prioritet povratak titule, nekadašnji vezista Partizana i trener PAOK-a ima zadatak da Makabi treću godinu uzastopno uvede u grupu Lige Evrope. Sa tog puta lako je sklonio mađarski Ferencvaroš (1:1, 1:0) i niški Radnički (2:0, 2:2), a ne bi smeo da ima problema ni sa jermenskim Pjunikom.

Ivić jeste doveden sa velikim ambicijama, međutim, čelnici kao da slede sintagmu „Izraelci su tvrdi na parama“, pa u renoviranje tima nisu uložili ni cent. Svi dovedeni igrači bili su besplatni. A stigli su portugalski štoper Žair Amador iz španske Ueske, levi bek Atletik Bilbaa Enrik Saborit,  zadnji vezni Roslan Barski iz Hapoel Haife, nigerijski krilni vezista Čiko Ofoedu iz turskog Eskišehira, iskusni napadač Itaj Šečter iz Beitara koji se odlikuje asistencijama (prošle sezone ih imao više nego golova, 9:8), sa pozajmice brazilskom Botafogu vratio se defanzivni vezni Marselo, a u razmeni igrača sa Bnej Jehudom stigao je u Tel Aviv desni bek Maor Kandil.

Zanimljivo je da su i poslovni u suprotnom smeru odrađeni bez novca, tako da Makabi ništa nije ni zaradio iako je, od poznatijih fudbalera, ostao bez dvojice štopera Egora Filipenka (BATE) i Ben TalHaima.

Srpski golman Predrag Rajković je jedan od oslonaca tima, koji je sezonu na domaćem tlu započeo osajanjen Toto kupa, pobedom nad Baitarom (1:0). Zbog renoviranja stadiona, Makabi utakmice kao domaćin igra u obližnjoj Netanji, ali nema onakvu podršku kao kad bi stvarno igrao na svom terenu, pa to može da bude prednost rivala.

GENT

Pomešana su osećanja navijačima Partizana prilikom podsećanja na okršaje sa belgijskim timovima u evrokupovima. Nikad nisu crno-beli dobili meč protiv rivala iz ovde države, ali su u Briselu 2010. napravili jedan od značajnijih rezultata u klupskoj istoriji i preko Anderlehta se plasirali u Ligu šampiona (dvaput po 2:2, pa penalima 3:2). Pre toga su gubili od Standarda (0:1) i Briža (0:2, 2:4), a posle ih je zaustavio Genk (1:2, 1:1), zbog čega je pitanje šta očekivati od eventualnog sudara sa Gentom.

Tim pre što je i ova ekipa uzdrmana na početku nove sezone. Izgubila je od Standarda u Liježu (2:3), a onda u drugom kolu, bukvalno u završnim trenucima nadoknade,izvukla remi na svom terenu sa Zulte Varegemom (1:1). Očigledno da se novajlije još traže. A dosta ih je stiglo na Gelamko arenu.

Čak osmorica. Po 3.000.000 evra izdvojeno je za ukrajinskog štopera Igora Plaštuna iz Ludogoreca i gruzijskog napadača Giorgija Kvilitaju iz bečkog Rapida. Centralni vezni Vadis Ođiđa Ofoe se posle neuspešne epizode u Olimpijakosu vratio u belgijski fudbal za oko 2.000.000 evra, iz egipatskog Petrodžeta stigao je levorkilni vezista Ahmet Mostafa, a bez obeštećenja došli su desno krilo Žan Luk Dompe iz Standarda, njegov parnjak po poziciji Stalone Limbombe iz Antverpena, dok je iz Lirsa angažovan mladi golman Žari de Buse, ali teško još može da ugrozi prvi izbor među stativama, Hrvata, Lovrea Kalinića.

Klub je zaradio na prodajama srpskog štopera Stefana Mitrovića (Strazbur, 3.000.000 evra), francuskog defanzivca Samuela Gigoa (Spartak Moskva, 8.000.000), vezistu Kevina Sajeva(Anderleht, 3.500.000) i napadača Petera Olajinke (Slavija Prag, 3.100.000), a na njegovo mesto iz Liverpula je na zajam doveden 20-godišnji Tijavo Avonidži. Dok se to sve uklopi...

JAGJELONIJA

Par Jagjelonija – Gent je možda i najnizvesniji iz podgrupe u kojoj su crno-beli. Belgijanci jesu favorite, ali… Poljaci su u uzletu, treći put uzastopno učestvuju u kvalifikacijama za Ligu Evrope, to što su u minuloj rundi izbacili Rio Ave (1:0, 4:4) je najviše što su dobacili, pošto im je dosad najveći uspeh bio plasman u drugo kolo.

Potrošili su ukupno 80.000 evra na pojačanja ovog leta, što može da bude pokazatelj ambicija, međutim, valja ih shvatkiti ozbiljno. Em Partizan ima ružna sećanja na prethodne okršaje sa Poljacima (upre dva leta ispao od Zaglebja), em napad Jagjelonije predvodi Roman Bezjak. Reč je o Slovencu koji je bio dvaput koban za srpskog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok je nosio dres Ludogoreca. Najpre je 2013. nad njim Nikola Gulan napravio penal u finišu meča iz kog su Bugari slavili 1:0, da bi godinu kasnije naterao štopera Branislava Trajkovića da dobije crveni karton i time zaustavio nalete Beograđana koji su posle 0:2 stigli do 2:2, ali su i tad eliminisani.

Na žrebu za plej-of Lige Evrope će se naći i Spartak Ždrepčeva krv. Poput Partizanha, Subotičani imaju status nepovlašćenog tima, pa će ukoliko eliminišu danski Brondbi da se suoče s pobednikom jednog od sledećih parova sa jednim od sledećih parova:

Dinamo Minsk – ZENIT
OLIMPIJAKOS – Lucern
GENK – Leh
Zarja – BRAGA
Trenčin – FAJENORD

GLAVNI ŽREB

Prva podgrupa:

Pjunik (Jermenija) – Makabi Tel Aviv (Izrael)
Bešiktaš (Turska) – LASK (Austrija)
Jagjelonija (Poljska) – Gent (Belgija)
Sevilja (Španija) – Žalgiris (Litvanija)

Sarpsborg (Norveška) – Rijeka (Hrvatska)
Nordsjiland (Danska) – Partizan (Srbija)
Marijupol (Ukrajina) – Bordo (Francuska)
Sigma (Češka) – Kairat (Kazahstan)

Druga podgrupa:

Vitese (Holandija) – Bazel (Švajcarska)
CSKA Sofija (Bugarska) – Kopenhagen (Danska)
Glazgov Rendžers (Škotska) – Maribor (Slovenija)
Hajduk Split (Hrvatska) – FSCB (Rumunija)

Apolon (Kipar) – Dinamo Brest (Belorusija)
Hapoel Haifa (Izrael) – Atalanta (Italija)
Ufa (Rusija) – Progres (Luksemburg)
Slovan (Slovačka) – Rapid (Austrija)

TREĆA PODGRUPA

Dinamo Minsk (Belorusija) – Zenit (Rusija)
Olimpijakos (Grčka) – Lucern (Švajcarska)
Genk (Belgija) – Leh (Poljska)
Zarja (Ukrajina) – Braga (Portugalija)
Trenčin (Slovačka) – Fajenord (Holandija)

RB Lajpcig (Nemačka) – Krajova (Rumunija)
Spartak (Srbija) – Brondbi (Danska)
Hibernijan (Škotska) – Molde (Norveška)
Šturm (Austrija) – AEK Larnaka (Kipar)
Istanbul Bašakšehir (Turksa) – Barnli (Engleska)

STAZA ŠAMPIONA

Prva grupa:

Salcbrug (Austrija) – Škendija (Makedonija)
Crvena zvezda (Srbija) – Spartak Trnava (Slovačka)
Astana (Kazahstan) – Dinamo Zagreb (Hrvatska)
Legija (Poljska) – Didelanž (Luksemburg)
Olimpija (Slovenija) – Helsinki (Finska)
Kork Sitri (Republika Irska) – Rozenborg (Norveška)
Hapoel Ber Ševa (Izrael) – APOEL (Kipar)

Druga grupa:

Malme (Švedska) – Videoton (Mađarska)
Seltik (Škotska) – AEK (Grčka)
Karabag (Azerbejdžan) – BATE Borisov (Belorusija)
Ludogorec (Bugarska) – Zrinjski (BiH)
Šerif (Moldavija) – Valur (Island)
Spartaks Jurmala (Letonija) – Suduva (Litvanija)
TNS (Vels) – Midtjiland (Danska)
Torpedo Kutaisi (Gruzija) – Kukeši (Albanija)

Napomena 1 : Takmičenje u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope nastavlja šest timova koji će ispasti iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona i deset timova koji su već ispali iz drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona

Napomena 2: Prvi mečevi plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope na programu su 23. avgusta, revanši su 30. avgusta.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar