ЛШ: Звезда чека ривала - хоће ли Динамо коначно на "Маракану"?

У Ниону је у подне жреб парова плеј-оф фазе квалификација за Лигу шампиона, на којем ће и српски првак Црвена звезда да добије потенцијалног ривала.  Звездин поглед ка жребу: Двоструко домаћинство против Салцбурга, никад јачи Селтик и подрхтавање тла против ослабљеног Динама.  На Маракани не би имали ништа против да налете на Астану, добро се котира и АЕК, док је ПСВ за избегавање.

Фудбал 06.08.2018 | 11:45
ЛШ: Звезда чека ривала - хоће ли Динамо коначно на "Маракану"?
Црвено-бели прво морају да "прескоче" препреку звану Спартак Трнава, Словаци гостују у Београду у уторак, а реванш је седам дана касније.

Уколико Звезда оправда статус фаворита у овом двомечу, потенцијални ривали у плеј-офу су Динамо Загреб, Салцбург, ПСВ Ајндховен, Селтик.

Наравно, осим ПСВ и остали наведени клубови морају претходно да изборе пласман у последњи круг квалификација, а ривали су им Астана, Шкендија и АЕК Атина. 

У случају победе над Спартаком, Звезда би била на корак од групне фазе ЛШ, прве у историји клуба, али би у сваком случају имала обезбеђену јесен на међународној сцени у виду Лиге Европе. 

Од ове сезоне је такав систем да они клубови који буду испали у четвртој рунди квалификација, утеху наћи у другом по јачини европском такмичењу. 

Жреб последње рунде квалификација за Лигу шампиона одржаће се тачно у подне, а ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (уколико претходно елиминише словачки Спартак из Трнаве) могла би за ривала да добије ПСВ Ајндховен (Холандија) и победнике дуела Селтик (Шкотска) - АЕК (Грчка), Астана (Казахстан) - Динамо (Хрватска) или Салцбург (Аустрија) - Шкендија (Македонија).

Уколико не буде изненађења, јасно је да би црвено-бели најрадије избегли холандског и шкотског првака, а вероватно би многи волели и да мимоиђу Загрепчане, имајући у виду тензију и напете односе који трају још од времена када смо били иста држава.

Салцбург је прошле сезоне играо у полуфиналу Лиге Европе и сигурно да има квалитет за поштовање, али је чињеница да би Звезда у двомечима са Аустријанцима оба пута имала осећај као да је домаћин, због великог броја Срба који живе у Аустрији и испунили би трибине Ред Бул арене.

Као пожељни ривали могли би се окарактерисати АЕК и Астана.

Атињани су ослабљени у односу на прошлу сезону одласцима капитена, офанзивног везисте Лазароса Христодопулоса (Олимпијакос) и штопера Огњена Врањеша (Андерлехт), мада су довели велики број нових играча, међу којима се истичу крило Лукас Боје (Аргентинац који је стигао из Торина после позајмице Селти) и бразилски дефанзивни везиста Алеф, који је доведен на позајмицу из Браге. Доведен је и доскорашњи спортски директор Чукаричког, Владимир Матијашевић, који би сигурно одлично послужио Атињанима у потенцијалном скенирању црвено-белих.

Уколико Астана успе да елиминише Динамо, сигурно ће се онај ко жребом добије тај пар обрадовати. Шампион Казахстана није у форми као ранијих сезона, а овог лета је продат одлични центарфор Патрик Твумаси (Алавес). Отишао је и некадашњи нападач Звезде, Ђорђе Деспотовић, који је тренутно без клуба. Дуг пут до Казахстана није пријатан, али би повратак врло могуће био весео...

Победом над Спартаком из Трнаве, фудбалери Црвене звезде обезбедили би плеј-оф квалификација за Лигу шампиона, али и директан пласман у групу Лиге Европе. Уколико, ипак, не успеју да савладају Словаке, црвено-бели ће имати прилику да се домогну мање популарног УЕФА такмичења кроз последње коло квалификација, где су им потенцијални ривали победници двомеча Алашкерт (Јерменија) - Клуж (Румунија), Олимпија (Словенија) - Хелсинки (Финска), Корк сити (Република Ирска) - Розенборг (Норвешка) и Хапоел Бер Шева (Израел) - АПОЕЛ (Кипар).

Црвена звезда чека дуел са Спартаком из Трнаве, означен као најважнији летњи испит, али ће сигурно фудбалери, стручни штаб и руководство српског првака краичком ока гледати ка жребу за плеј-оф Лиге шампиона. Црвено-бели нису носиоци, што значи да ће моћи да се намере на ПСВ, победника дуела Салцбург - Шкендија, те бољих из двомеча Селтик – АЕК и Динамо Загреб – Астана...

Свакако ће тим Владана Милојевића, у случају да прође Словаке, имати тежак задатак, али неће бити без шанси да се коначно домогне елитног такмичења.

Јер ево шта Звезду чека у случају да оправда улогу фаворита у судару са прваком Словачке.

САЛЦБУРГ

Аустријски шампион из Моцартовог града мора прво да обави посао у судару са Шкендијом. То би морала да буде рутина за прошлогодишњег полуфиналисту Лиге Европе. Ред Бул Салцбург је прошле сезоне газио европским теренима, али има код губитника када су у питању квалификација за Лигу шампиона. Прошлог лета је испао од Ријеке, пре тога поражен од Динама...

Имају Аустријанци неколико талентованих играча који су пре две сезоне освојили Лигу шампиона младих тимова, међутим, овог лета остали су без неколико важних карика. Отишли су Дује Ћалета Цар, Валон Бериша, Валентино Лазаро и Димитри Оберлин. Могуће је да још нису укомпановани, али били би фаворити у судару са нашим прваком. Без обзира што би Црвена звезда у потенцијалном двомечу два пута била домаћин због српског живља у Аустрији и близине Салцбурга.

ПСВ

Навијачи Црвене звезде сигурно се сећају 2004. када су Филипсовци девастирали клуб са Маракане у последњем колу квалификација за Лигу шампиона. После београдске победе (3:2), црвено-бели су страдали у Ајндховену (0:5). Холандски великан и бивши шампион Европе жели да се врати на велику сцену, пошто је прошле године испао од Осијека.

На клупи седи један од најпрљавијих везиста свих времена Марк ван Бомел, играч који је својевремено имао велики утицај на партије ПСВ-а, холандске репрезентације и Барселоне. Добра ствар за Звезду је што је ПСВ овог лета остао без оба стартна бека. Аријас је продат Атлетико Мадриду за 11.000.000 евра, док се Џошуа Брене преселио у Хофенхајм. Као замена за Аријасастигао је Анхелино из другог тима Манчестер Ситија. Доведен је и нападач Мален. Филипсовци имају врло талентован тим, у коме се много тога врти око мексичког крила Ирвинга Лозана.

СЕЛТИК

Вечити пожељни ривал вечитих ривала у квалификацијама за Лигу шампиона.

Та констатација је важила свих претходних година. Овог лета Селтик је много јачи. Под вођством Брендана Роџерса оформио је снажну екипу. Од битнијих играча продат је сам Стујарт Армстронг за 8.000.000 евра у Саутемптон. Из ПСЖ-а је стигао снажни нападач Едуард, плаћен 10.500.000 евра. Тренутно је повређена прва звезда тима Муса Дембеле, али Роџерсов кадар врца од квалитета. Ту су Синклер, Скот Браун, Грифин, те Хрват Шимуновић. О њиховом домаћем терену и атмосфери на Селтик парку је много тога речено. Тамо ни Барселона није могла да пронађе шифру.

АЕК

После година стаганција АЕК се враћа у квалификације за Лигу шампиона. Прошле сезоне је имао запажено учешће у Лиги Европе, потом је у грчком првенству искористио грехе ПАОК-ових навијача и окитио се титулом.

Ако Атињани елиминишу Селтик, сигурно ће до најситнијих детаља изучити игру Црвене звезде, пошто је место спортског директора заузео Владимир Матијашевић. Велики ударац су доживели жуто-црни из на почетку прелазног рока, капитен Лазарос Христодопулос се као слободан играч преселио у редове омраженог Олимпијакоса. Остали су и без Огњена Врањеша. Рачунајући и повратнике са позајмице довели су 18 играча. Капиталци су Ливаја, затим дефанзивни бразилски везиста из Браге Алеф, као и Аргентинац из Торина Боје.

ДИНАМО ЗАГРЕБ

Да нема ванфудбалских ствари Динамо би почетком лета био проглашен за идеалног ривала. Због многобројних фактора. Први човек клуба Здравко Мамић је прогнан и крије се од државних органа, клуб је напустила и дугогодишња прва звезда тима Ал Хилал Судани. Отишли су Ребић и Соуза, као и тренер Никола Јурчевић, међутим, да у Модрима има још барута показали су мечеви против Бер Шеве.

Сад их чека далек пут у Казахстан и дуел са Астаном. Очигледно је да је нови тренер Ненад Бјелица успео да сложи коцкице за европске квалификације. Доведен је потенцијални репрезентативац Леовац, из Пољске је стигао Дилавер, а из Сент Етјена снажни штопер Теофил Кетрин.

Троугао Олмо, Гаврановић и Хајровић представља главну снагу Динама. Осетили су то на својој кожи и фудбалери Хапоела из Бер Шеве. И даље има ту великих талената, а уговор је продужио капитен Адеми. Потенцијални дуел са Црвеном звездом потресао би целу Европу. У жижи би били неке друге ствари, мада фудбалски црвено-бели могу да парирају Динаму. Чак би били благи фаворити.

АСТАНА

Пре две сезоне Лига шампиона, прошле Лига Европе. Првак Казахстана није више инцидент, него констната у европским оквирима.

Издражао је двобој против Мидтјиланда, међутим, тренер Роман Григорчук мораће да попуни кратер у нападу изазван одласком прве звезде тима Патрика Твумасија. Реч је о крилном офанзивном играчу који је продат Алавесу за 3.000.000 евра. Отишао је Србин Ђорђе Деспотовић, али је дошао други – Антонио Рукавина. Правиће друштво Ненаду Ерићу. Осим Рукавине, као важна појачања стигли су Хрват Томасов, Мађар Карло Клајхеслер, Жуниор Кабананга, а можда пре свих офанзивни везиста из Карабага Рикардо. Тај Бразилац био је на радару Црвене звезде.

Напомена: Први мечеви плеј-офа квалификација за Лигу шампиона на програму су 21. или 22. августа, реванши су 28. или 29. августа

Жреб за плеј-оф квалификација за ЛШ: 

Стаза шампиона:
Салцбург (Аут) – Шкендија (Мкд)
ПСВ Ајндховен (Нед)
Селтик (Сцо) – АЕК Атина (Гре)
Астана (Каз) – Динамо Загреб (Цро)
Карабаг (Азе) – БАТЕ Борисов (Блр)
Јанг Бојс (Суи)
Малме (Сwе) – Видеотон (Хун)
Црвена звезда (Срб) – Спартак Трнава (Свк) 

Лигашка стаза:
Бенфика (Пор) – Фенербахче (Тур)
Славија Праг (Цзе) – Динамо Кијев (Укр)
Стандард Лијеж (Бел) – Ајакс (Нед)
ПАОК (Гре) – Спартак Москва (Рус)

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар