LŠ: Zvezda čeka rivala - hoće li Dinamo konačno na "Marakanu"?

U Nionu je u podne žreb parova plej-of faze kvalifikacija za Ligu šampiona, na kojem će i srpski prvak Crvena zvezda da dobije potencijalnog rivala.  Zvezdin pogled ka žrebu: Dvostruko domaćinstvo protiv Salcburga, nikad jači Seltik i podrhtavanje tla protiv oslabljenog Dinama.  Na Marakani ne bi imali ništa protiv da nalete na Astanu, dobro se kotira i AEK, dok je PSV za izbegavanje.

Fudbal 06.08.2018 | 11:45
LŠ: Zvezda čeka rivala - hoće li Dinamo konačno na "Marakanu"?
Crveno-beli prvo moraju da "preskoče" prepreku zvanu Spartak Trnava, Slovaci gostuju u Beogradu u utorak, a revanš je sedam dana kasnije.

Ukoliko Zvezda opravda status favorita u ovom dvomeču, potencijalni rivali u plej-ofu su Dinamo Zagreb, Salcburg, PSV Ajndhoven, Seltik.

Naravno, osim PSV i ostali navedeni klubovi moraju prethodno da izbore plasman u poslednji krug kvalifikacija, a rivali su im Astana, Škendija i AEK Atina. 

U slučaju pobede nad Spartakom, Zvezda bi bila na korak od grupne faze LŠ, prve u istoriji kluba, ali bi u svakom slučaju imala obezbeđenu jesen na međunarodnoj sceni u vidu Lige Evrope. 

Od ove sezone je takav sistem da oni klubovi koji budu ispali u četvrtoj rundi kvalifikacija, utehu naći u drugom po jačini evropskom takmičenju. 

Žreb poslednje runde kvalifikacija za Ligu šampiona održaće se tačno u podne, a CRVENA ZVEZDA (ukoliko prethodno eliminiše slovački Spartak iz Trnave) mogla bi za rivala da dobije PSV Ajndhoven (Holandija) i pobednike duela Seltik (Škotska) - AEK (Grčka), Astana (Kazahstan) - Dinamo (Hrvatska) ili Salcburg (Austrija) - Škendija (Makedonija).

Ukoliko ne bude iznenađenja, jasno je da bi crveno-beli najradije izbegli holandskog i škotskog prvaka, a verovatno bi mnogi voleli i da mimoiđu Zagrepčane, imajući u vidu tenziju i napete odnose koji traju još od vremena kada smo bili ista država.

Salcburg je prošle sezone igrao u polufinalu Lige Evrope i sigurno da ima kvalitet za poštovanje, ali je činjenica da bi Zvezda u dvomečima sa Austrijancima oba puta imala osećaj kao da je domaćin, zbog velikog broja Srba koji žive u Austriji i ispunili bi tribine Red Bul arene.

Kao poželjni rivali mogli bi se okarakterisati AEK i Astana.

Atinjani su oslabljeni u odnosu na prošlu sezonu odlascima kapitena, ofanzivnog veziste Lazarosa Hristodopulosa (Olimpijakos) i štopera Ognjena Vranješa (Anderleht), mada su doveli veliki broj novih igrača, među kojima se ističu krilo Lukas Boje (Argentinac koji je stigao iz Torina posle pozajmice Selti) i brazilski defanzivni vezista Alef, koji je doveden na pozajmicu iz Brage. Doveden je i doskorašnji sportski direktor Čukaričkog, Vladimir Matijašević, koji bi sigurno odlično poslužio Atinjanima u potencijalnom skeniranju crveno-belih.

Ukoliko Astana uspe da eliminiše Dinamo, sigurno će se onaj ko žrebom dobije taj par obradovati. Šampion Kazahstana nije u formi kao ranijih sezona, a ovog leta je prodat odlični centarfor Patrik Tvumasi (Alaves). Otišao je i nekadašnji napadač Zvezde, Đorđe Despotović, koji je trenutno bez kluba. Dug put do Kazahstana nije prijatan, ali bi povratak vrlo moguće bio veseo...

Pobedom nad Spartakom iz Trnave, fudbaleri Crvene zvezde obezbedili bi plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona, ali i direktan plasman u grupu Lige Evrope. Ukoliko, ipak, ne uspeju da savladaju Slovake, crveno-beli će imati priliku da se domognu manje popularnog UEFA takmičenja kroz poslednje kolo kvalifikacija, gde su im potencijalni rivali pobednici dvomeča Alaškert (Jermenija) - Kluž (Rumunija), Olimpija (Slovenija) - Helsinki (Finska), Kork siti (Republika Irska) - Rozenborg (Norveška) i Hapoel Ber Ševa (Izrael) - APOEL (Kipar).

Crvena zvezda čeka duel sa Spartakom iz Trnave, označen kao najvažniji letnji ispit, ali će sigurno fudbaleri, stručni štab i rukovodstvo srpskog prvaka kraičkom oka gledati ka žrebu za plej-of Lige šampiona. Crveno-beli nisu nosioci, što znači da će moći da se namere na PSV, pobednika duela Salcburg - Škendija, te boljih iz dvomeča Seltik – AEK i Dinamo Zagreb – Astana...

Svakako će tim Vladana Milojevića, u slučaju da prođe Slovake, imati težak zadatak, ali neće biti bez šansi da se konačno domogne elitnog takmičenja.

Jer evo šta Zvezdu čeka u slučaju da opravda ulogu favorita u sudaru sa prvakom Slovačke.

SALCBURG

Austrijski šampion iz Mocartovog grada mora prvo da obavi posao u sudaru sa Škendijom. To bi morala da bude rutina za prošlogodišnjeg polufinalistu Lige Evrope. Red Bul Salcburg je prošle sezone gazio evropskim terenima, ali ima kod gubitnika kada su u pitanju kvalifikacija za Ligu šampiona. Prošlog leta je ispao od Rijeke, pre toga poražen od Dinama...

Imaju Austrijanci nekoliko talentovanih igrača koji su pre dve sezone osvojili Ligu šampiona mladih timova, međutim, ovog leta ostali su bez nekoliko važnih karika. Otišli su Duje Ćaleta Car, Valon Beriša, Valentino Lazaro i Dimitri Oberlin. Moguće je da još nisu ukompanovani, ali bili bi favoriti u sudaru sa našim prvakom. Bez obzira što bi Crvena zvezda u potencijalnom dvomeču dva puta bila domaćin zbog srpskog življa u Austriji i blizine Salcburga.

PSV

Navijači Crvene zvezde sigurno se sećaju 2004. kada su Filipsovci devastirali klub sa Marakane u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Posle beogradske pobede (3:2), crveno-beli su stradali u Ajndhovenu (0:5). Holandski velikan i bivši šampion Evrope želi da se vrati na veliku scenu, pošto je prošle godine ispao od Osijeka.

Na klupi sedi jedan od najprljavijih vezista svih vremena Mark van Bomel, igrač koji je svojevremeno imao veliki uticaj na partije PSV-a, holandske reprezentacije i Barselone. Dobra stvar za Zvezdu je što je PSV ovog leta ostao bez oba startna beka. Arijas je prodat Atletiko Madridu za 11.000.000 evra, dok se Džošua Brene preselio u Hofenhajm. Kao zamena za Arijasastigao je Anhelino iz drugog tima Mančester Sitija. Doveden je i napadač Malen. Filipsovci imaju vrlo talentovan tim, u kome se mnogo toga vrti oko meksičkog krila Irvinga Lozana.

SELTIK

Večiti poželjni rival večitih rivala u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ta konstatacija je važila svih prethodnih godina. Ovog leta Seltik je mnogo jači. Pod vođstvom Brendana Rodžersa oformio je snažnu ekipu. Od bitnijih igrača prodat je sam Stujart Armstrong za 8.000.000 evra u Sautempton. Iz PSŽ-a je stigao snažni napadač Eduard, plaćen 10.500.000 evra. Trenutno je povređena prva zvezda tima Musa Dembele, ali Rodžersov kadar vrca od kvaliteta. Tu su Sinkler, Skot Braun, Grifin, te Hrvat Šimunović. O njihovom domaćem terenu i atmosferi na Seltik parku je mnogo toga rečeno. Tamo ni Barselona nije mogla da pronađe šifru.

AEK

Posle godina stagancija AEK se vraća u kvalifikacije za Ligu šampiona. Prošle sezone je imao zapaženo učešće u Ligi Evrope, potom je u grčkom prvenstvu iskoristio grehe PAOK-ovih navijača i okitio se titulom.

Ako Atinjani eliminišu Seltik, sigurno će do najsitnijih detalja izučiti igru Crvene zvezde, pošto je mesto sportskog direktora zauzeo Vladimir Matijašević. Veliki udarac su doživeli žuto-crni iz na početku prelaznog roka, kapiten Lazaros Hristodopulos se kao slobodan igrač preselio u redove omraženog Olimpijakosa. Ostali su i bez Ognjena Vranješa. Računajući i povratnike sa pozajmice doveli su 18 igrača. Kapitalci su Livaja, zatim defanzivni brazilski vezista iz Brage Alef, kao i Argentinac iz Torina Boje.

DINAMO ZAGREB

Da nema vanfudbalskih stvari Dinamo bi početkom leta bio proglašen za idealnog rivala. Zbog mnogobrojnih faktora. Prvi čovek kluba Zdravko Mamić je prognan i krije se od državnih organa, klub je napustila i dugogodišnja prva zvezda tima Al Hilal Sudani. Otišli su Rebić i Souza, kao i trener Nikola Jurčević, međutim, da u Modrima ima još baruta pokazali su mečevi protiv Ber Ševe.

Sad ih čeka dalek put u Kazahstan i duel sa Astanom. Očigledno je da je novi trener Nenad Bjelica uspeo da složi kockice za evropske kvalifikacije. Doveden je potencijalni reprezentativac Leovac, iz Poljske je stigao Dilaver, a iz Sent Etjena snažni štoper Teofil Ketrin.

Trougao Olmo, Gavranović i Hajrović predstavlja glavnu snagu Dinama. Osetili su to na svojoj koži i fudbaleri Hapoela iz Ber Ševe. I dalje ima tu velikih talenata, a ugovor je produžio kapiten Ademi. Potencijalni duel sa Crvenom zvezdom potresao bi celu Evropu. U žiži bi bili neke druge stvari, mada fudbalski crveno-beli mogu da pariraju Dinamu. Čak bi bili blagi favoriti.

ASTANA

Pre dve sezone Liga šampiona, prošle Liga Evrope. Prvak Kazahstana nije više incident, nego konstnata u evropskim okvirima.

Izdražao je dvoboj protiv Midtjilanda, međutim, trener Roman Grigorčuk moraće da popuni krater u napadu izazvan odlaskom prve zvezde tima Patrika Tvumasija. Reč je o krilnom ofanzivnom igraču koji je prodat Alavesu za 3.000.000 evra. Otišao je Srbin Đorđe Despotović, ali je došao drugi – Antonio Rukavina. Praviće društvo Nenadu Eriću. Osim Rukavine, kao važna pojačanja stigli su Hrvat Tomasov, Mađar Karlo Klajhesler, Žunior Kabananga, a možda pre svih ofanzivni vezista iz Karabaga Rikardo. Taj Brazilac bio je na radaru Crvene zvezde.

Napomena: Prvi mečevi plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona na programu su 21. ili 22. avgusta, revanši su 28. ili 29. avgusta

Žreb za plej-of kvalifikacija za LŠ: 

Staza šampiona:
Salcburg (Aut) – Škendija (Mkd)
PSV Ajndhoven (Ned)
Seltik (Sco) – AEK Atina (Gre)
Astana (Kaz) – Dinamo Zagreb (Cro)
Karabag (Aze) – BATE Borisov (Blr)
Jang Bojs (Sui)
Malme (Swe) – Videoton (Hun)
Crvena zvezda (Srb) – Spartak Trnava (Svk) 

Ligaška staza:
Benfika (Por) – Fenerbahče (Tur)
Slavija Prag (Cze) – Dinamo Kijev (Ukr)
Standard Lijež (Bel) – Ajaks (Ned)
PAOK (Gre) – Spartak Moskva (Rus)

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar