Иванић: Пребиловци су свето мјесто

Српски члан у Предсјендиштву БиХ Младен Иванић рекао је јутрос да су Пребиловци свето мјесто и да увијек с посебним осјећањем долази на то мјесто.

Босна и Херцеговина 06.08.2018 | 09:24
Иванић: Пребиловци су свето мјесто
"Овдје сам био и када су кости пребиловачких мученика вађене из јама", казао је Иванић, који је јутрос присуствовао литургији у храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима поводом празника Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких. 

Иванић је казао да су пребиловачке жртве два пута убијане у прошлом вијеку и да ту долази с посебним пијетом према жртвама, који су страдали и у Другом и у посљедњем рату у БиХ.

"Ово је свето мјесто и сви имамо обавезу да се сјећамо и да поштујемо ради невиних жртава а и због будућности да нам се више никада овако нешто не догоди", казао је
Иванић.



Српска православна црква канонизовала је мученике пребиловачке, те је 6. август посвећен Светим пребиловачким новомученицима.



Литургији су присуствовали и предсједници СДС Вукота Говедарица и ПДП Бранислав Бореновић.

Његова светост патријарх српски Иринеј освештао је 8. августа 2015. године Храм Васкрсења Христовог који је саграђен у знак сјећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом свјетском рату и бачених у јаме, чије су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници која се налазила на мјесту данашњег Храма.

По повратку Срба у Пребиловце, након 2000. године, остаци костију пребиловачких новомученика су сакупљени.

Кости су прикупљене у седам ковчега и 2015. сахрањене у крипти Храма Васкрсења Христовог који је урађен по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму, која је симбол Васкрсења и симбол живота.

У првим данима августа 1941. када је од хиљаду становника убијено 850 Пребиловчана, од којих 600 жена и дјеце. Они су, према свједочењима усташа којима је 1957. године суђено за овај злочин, живи гурнути у јаму Голубинка код села Шурманци, надомак Међугорја.

Ово мјесто спаљено је и у јуну 1992. године, када су током офанзиве "Чагаљ" припадници ХОС-а и ХВО-а, под командом генерала Јанка Бобетка упале у село.а спомен костурница је експлозивом дигнута у ваздух.

БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Симо

06.08.2018 07:44

не заборавити НИКАД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поготово

06.08.2018 08:41

Не пред Изборе.

Name

Ре

06.08.2018 08:08

Новомуценици старомуценици ...иди несто радите ...Од литургије до литургије од парастоса до парастоса, од паљења свијећа овом или оном...ејјј Срби у шта вам живот продје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдсд

06.08.2018 09:23

Е, мој Младене за изборе ти требају људи који зиве стврну збиљу И ту би могао добити дио који важе И којег не могу заинтересовати твоји,, политицки младунци."

Name

попара

06.08.2018 08:14

Иваниц обилази цесце мртве и њихове кости него зиве људе.Ваљда зиви би га и упитали несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре попара

06.08.2018 10:38

Па и мртви гласају и сам знаш ? Сто је сигурно сигурно. Сваки глас се броји..

Name

хмммм

06.08.2018 08:14

Браво Младене,свака част,тако треба Србин да се односи према светињама,јер ако не посјецујемо мртве не поштујемо ни живе..Капа доле..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј

06.08.2018 08:54

Хахахахахаахахах тако је дупелизац ботовски,тако се опходи прави дупелизац,прави пример.

Name

РЕ Ј

06.08.2018 10:05

Ви секташки ботови немате тај осјећај за српске жртве усташког геноцида зато што усташке потомке шизофрено подржавате.Хоћете да за председника Републике Српске изгласате жену која је потомак оних који су клали српске жене,дјецу, старце од Дервенте до Градишке.Да сте свјесни о геноциду над Србима у Прибиловцима,Стоцу,Мостару, Коритској јами,Старом броду,селима око Бањалуке,Дубици,Гаравицама код Бихаћа,Шушњару у Петровцу,Ливну,Јасеновцу,Старој Градишци,Јастребарском,Јадовну и Пагу и знали њихове језиве размјере можда би размислили да ли би подржавали онога ко је Хрватској предао оригиналну документацију о Јасеновцу,Жељку и Касиповића који су директни потомци оних који су тај геноцид извршили.Сада неког чуди што вам је Човић најбољи пријатељ,што подржавате трећи хрватски ентитет.Иништавате Републику Српску економски,демографски и завршите програм НДХ тако што сте приморали српски народ да нупусти родна мјеста јер немају посао па морају да селе да зараде за кору хљеба.

Name

За РЕ Ј

06.08.2018 12:26

Остаде ли ко од Срба?...ти кад пође набрајати помислих да нас и нема више...е моји Срби прихватите се каквог посла...доста више пребројавања.

Name

Учи

06.08.2018 13:18

Било би нас знатно више и да се непонови морају сви научити у школи од кога су им преци страдали.Незнање нас убија.Ко ово незна,незна ни ништа остало.Са овом влашћу остали су само старци и полтрони и глупи,а сви који хоће да раде морају отићи из ове приватне државе и тражити прилику да раде и зараде.Због овог што сам набројао Срби су са 57% становништва БиХ прије 1941 године спали на испод 30% и најстрадалија етничка група на Балкану у ИИ свјетском рату.Јако охол ти је коментар и зна се да си неписмени режимски слуга и полтрон.Није ни чудо што такви који ништа незнају и навијају за Хрватску на СП у фудбалу.Они који ово незнају заслужују да заврше исто као и ови на набројаним стратиштима јер нису научили лекцију.Тако им се поновило деведесетих година,па опет нису научили лекцију.Написао је Владика Раде" Вук на овцу своје право има ка' тиранин на слаба човјека ".За људе је обавеза да ово знају.Јевреји знају за сваку своју жртву,а не само стратишта и раде и развијају се и развијају своју државу.Ми ништа незнамо и назадујемо сваки дан у сваком погледу,а нико нам није бранио да изаберемо просперитетну власт умјесто деструктивне која је оличена у лудаку који риче под шаторима и бинама,а продаје и пљачка државну имовину.

Name

за Учи

06.08.2018 14:26

Ако хоћеш да сазнаш је ли неко образован и писмен прво га слушај или читај његов коментар и ако је у двије реченице рекао све што треба, образован је итекако. Ако не каже ништа а напише гомилу текста са мноштвом граматичких грешака,тај има проблем у образовању.Не навијам ни за кога а кад бих навијао то би сигурно биле комшије било Србија било Хрватска. За навијање немам времена јер се образујем за живот а таквима као ти остављам да се образују кроз приче и митове с надом да ће живјети и да ће му помоћи сазнање колико је и кад било Срба на овим просторима.Сретно ти било! пс. једино се слажем са овим дјелом гдје си огорчен на "лудака који риче по шаторима и бинама" Избори су близу.

Name

Рогатица

06.08.2018 12:22

Избори су чудо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

требињац

06.08.2018 16:04

Па послије код петијевица у винарију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован Дучић

06.08.2018 20:19

“Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таса

06.08.2018 20:57

Нема Григорија , послао умировљеног Тасу. Све народ види.

ОДГОВОРИТЕ