Ivanić: Prebilovci su sveto mjesto

Srpski član u Predsjendištvu BiH Mladen Ivanić rekao je jutros da su Prebilovci sveto mjesto i da uvijek s posebnim osjećanjem dolazi na to mjesto.

Bosna i Hercegovina 06.08.2018 | 09:24
Ivanić: Prebilovci su sveto mjesto
"Ovdje sam bio i kada su kosti prebilovačkih mučenika vađene iz jama", kazao je Ivanić, koji je jutros prisustvovao liturgiji u hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima povodom praznika Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih. 

Ivanić je kazao da su prebilovačke žrtve dva puta ubijane u prošlom vijeku i da tu dolazi s posebnim pijetom prema žrtvama, koji su stradali i u Drugom i u posljednjem ratu u BiH.

"Ovo je sveto mjesto i svi imamo obavezu da se sjećamo i da poštujemo radi nevinih žrtava a i zbog budućnosti da nam se više nikada ovako nešto ne dogodi", kazao je
Ivanić.



Srpska pravoslavna crkva kanonizovala je mučenike prebilovačke, te je 6. avgust posvećen Svetim prebilovačkim novomučenicima.



Liturgiji su prisustvovali i predsjednici SDS Vukota Govedarica i PDP Branislav Borenović.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je 8. avgusta 2015. godine Hram Vaskrsenja Hristovog koji je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici koja se nalazila na mjestu današnjeg Hrama.

Po povratku Srba u Prebilovce, nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakupljeni.

Kosti su prikupljene u sedam kovčega i 2015. sahranjene u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog koji je urađen po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu, koja je simbol Vaskrsenja i simbol života.

U prvim danima avgusta 1941. kada je od hiljadu stanovnika ubijeno 850 Prebilovčana, od kojih 600 žena i djece. Oni su, prema svjedočenjima ustaša kojima je 1957. godine suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Ovo mjesto spaljeno je i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive "Čagalj" pripadnici HOS-a i HVO-a, pod komandom generala Janka Bobetka upale u selo.a spomen kosturnica je eksplozivom dignuta u vazduh.

BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Симо

06.08.2018 07:44

не заборавити НИКАД!

ODGOVORITE
Name

Поготово

06.08.2018 08:41

Не пред Изборе.

Name

Re

06.08.2018 08:08

Novomucenici staromucenici ...idi nesto radite ...Od liturgije do liturgije od parastosa do parastosa, od paljenja svijeća ovom ili onom...ejjj Srbi u šta vam život prodje.

ODGOVORITE
Name

sdsd

06.08.2018 09:23

E, moj Mladene za izbore ti trebaju ljudi koji zive stvrnu zbilju I tu bi mogao dobiti dio koji važe I kojeg ne mogu zainteresovati tvoji,, politicki mladunci."

Name

popara

06.08.2018 08:14

Ivanic obilazi cesce mrtve i njihove kosti nego zive ljude.Valjda zivi bi ga i upitali nesto.

ODGOVORITE
Name

Re popara

06.08.2018 10:38

Pa i mrtvi glasaju i sam znaš ? Sto je sigurno sigurno. Svaki glas se broji..

Name

hmmmm

06.08.2018 08:14

Bravo Mladene,svaka čast,tako treba Srbin da se odnosi prema svetinjama,jer ako ne posjecujemo mrtve ne poštujemo ni žive..Kapa dole..

ODGOVORITE
Name

J

06.08.2018 08:54

Hahahahahaahahah tako je dupelizac botovski,tako se ophodi pravi dupelizac,pravi primer.

Name

RE J

06.08.2018 10:05

Vi sektaški botovi nemate taj osjećaj za srpske žrtve ustaškog genocida zato što ustaške potomke šizofreno podržavate.Hoćete da za predsednika Republike Srpske izglasate ženu koja je potomak onih koji su klali srpske žene,djecu, starce od Dervente do Gradiške.Da ste svjesni o genocidu nad Srbima u Pribilovcima,Stocu,Mostaru, Koritskoj jami,Starom brodu,selima oko Banjaluke,Dubici,Garavicama kod Bihaća,Šušnjaru u Petrovcu,Livnu,Jasenovcu,Staroj Gradišci,Jastrebarskom,Jadovnu i Pagu i znali njihove jezive razmjere možda bi razmislili da li bi podržavali onoga ko je Hrvatskoj predao originalnu dokumentaciju o Jasenovcu,Željku i Kasipovića koji su direktni potomci onih koji su taj genocid izvršili.Sada nekog čudi što vam je Čović najbolji prijatelj,što podržavate treći hrvatski entitet.Iništavate Republiku Srpsku ekonomski,demografski i završite program NDH tako što ste primorali srpski narod da nupusti rodna mjesta jer nemaju posao pa moraju da sele da zarade za koru hljeba.

Name

Za RE J

06.08.2018 12:26

Ostade li ko od Srba?...ti kad pođe nabrajati pomislih da nas i nema više...e moji Srbi prihvatite se kakvog posla...dosta više prebrojavanja.

Name

Uči

06.08.2018 13:18

Bilo bi nas znatno više i da se neponovi moraju svi naučiti u školi od koga su im preci stradali.Neznanje nas ubija.Ko ovo nezna,nezna ni ništa ostalo.Sa ovom vlašću ostali su samo starci i poltroni i glupi,a svi koji hoće da rade moraju otići iz ove privatne države i tražiti priliku da rade i zarade.Zbog ovog što sam nabrojao Srbi su sa 57% stanovništva BiH prije 1941 godine spali na ispod 30% i najstradalija etnička grupa na Balkanu u II svjetskom ratu.Jako ohol ti je komentar i zna se da si nepismeni režimski sluga i poltron.Nije ni čudo što takvi koji ništa neznaju i navijaju za Hrvatsku na SP u fudbalu.Oni koji ovo neznaju zaslužuju da završe isto kao i ovi na nabrojanim stratištima jer nisu naučili lekciju.Tako im se ponovilo devedesetih godina,pa opet nisu naučili lekciju.Napisao je Vladika Rade" Vuk na ovcu svoje pravo ima ka' tiranin na slaba čovjeka ".Za ljude je obaveza da ovo znaju.Jevreji znaju za svaku svoju žrtvu,a ne samo stratišta i rade i razvijaju se i razvijaju svoju državu.Mi ništa neznamo i nazadujemo svaki dan u svakom pogledu,a niko nam nije branio da izaberemo prosperitetnu vlast umjesto destruktivne koja je oličena u ludaku koji riče pod šatorima i binama,a prodaje i pljačka državnu imovinu.

Name

za Uči

06.08.2018 14:26

Ako hoćeš da saznaš je li neko obrazovan i pismen prvo ga slušaj ili čitaj njegov komentar i ako je u dvije rečenice rekao sve što treba, obrazovan je itekako. Ako ne kaže ništa a napiše gomilu teksta sa mnoštvom gramatičkih grešaka,taj ima problem u obrazovanju.Ne navijam ni za koga a kad bih navijao to bi sigurno bile komšije bilo Srbija bilo Hrvatska. Za navijanje nemam vremena jer se obrazujem za život a takvima kao ti ostavljam da se obrazuju kroz priče i mitove s nadom da će živjeti i da će mu pomoći saznanje koliko je i kad bilo Srba na ovim prostorima.Sretno ti bilo! ps. jedino se slažem sa ovim djelom gdje si ogorčen na "ludaka koji riče po šatorima i binama" Izbori su blizu.

Name

Рогатица

06.08.2018 12:22

Избори су чудо!

ODGOVORITE
Name

trebinjac

06.08.2018 16:04

Pa poslije kod petijevica u vinariju!

ODGOVORITE
Name

Јован Дучић

06.08.2018 20:19

“Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

ODGOVORITE
Name

Tasa

06.08.2018 20:57

Nema Grigorija , poslao umirovljenog Tasu. Sve narod vidi.

ODGOVORITE