ЕП до 18: ДОМИНАЦИЈА! Србија је шампион Европе!

Србија је земља кошарке – 'Орлићи' су прваци Европе! Браво 'Орлићи'! Кошаркаши Србије до 18 година нови су прваци Европе, пошто су у финалу у Лиепаји савладали домаћина Летонију – 99:90! БРАВО, МАЈСТОРИ: Србија (опет) првак Европе! Нема им равних! Орлићи одбранили трон на Старом континенту, у финалу ЕП пала је Летонија!

Кошарка 05.08.2018 | 21:50
ЕП до 18: ДОМИНАЦИЈА! Србија је шампион Европе!
Наши млади кошаркаши су одиграли фантастичан турнир у Летонији, у завршници победили у утакмици са доста осцилација и још једном потврдили да је Србија земља кошарке!

Прваци Европе постали су: Павле Кузмановић, Алтин Исламовић, Лука Церовина, Богдан Недељковић, Марко Пецарски, Богдан Рутешић, Зоран Пауновић, Аријан Лакић, Тома Васиљевић, Далибор Илић, Урош Трифуновић и Филип Петрушев, са тренером Александром Бућаном. 

Млади српски играчи одлично су отворили утакмицу и већ у првих неколико минута стигли до двоцифрене предности. 

Од самог старта доминирали су Марко Пецарски и Филип Петрушев (обојица двоцифрени већ у првих 20 минута), док је очигледна намера нашег тима била да се што више лопти гура под обруч. 

Летонци нису имали решења за српски двојац у рекету који је константно изнуђивао прекршаје, а када се пробудио и Зоран Пауновић, нагло је почела да расте предност Србије. 

Екипа Александра Бућана је у једном тренутку водила и 17 разлике, на полувремену имала плус од 13 поена, али се по повратку из свлачионице десио велики пад. 

Нису наши момци успевали да сачувају противничке играче, "шкрипало" је у одбрани, што се аутоматски одразило на напад. Било је много празних минута, противник се приближио на пет разлике, али се онда поново пробудио Пецарски. 

Играч Партизана успевао је да дође до повољних позиција испод обруча и врати двоцифрену разлику, после чега се отворило много више простора и за Петрушева. 

Летонци су одлично шутирали са дистанце током читавог другог полувремена, тројкама хватали прикључак када год би 'Орлићи' бежали, али је разлика била превелика и Србија је остварила још један велики кошаркашки успех. 

Управо је тројац Пецарски-Петрушев-Пауновић донео Србији злато са 80 убачених поена од 99 нашег тима. Пецарски је меч завршио са 34 (11-16 за два, 1-4 за три, 10-12 пенали) и 13 скокова, Петрушев је имао 29 поена (10-17 за два, 9-10 пенали) и 8 ухваћених лопти, док је Пауновић завршио са 17 (11-15 пенали), 7 скокова и 4 асистенције. Далибор Илић је имао одличну ролу са 9 поена и 8 скокова, док је Урош Трифуновић додао 5 поена, ухватио 6 лопти и поделио 5 успешних додавања. 

Са друге стране, најбољи је био Артурс Жагарс са 26 поена (5-11 за три) и 11 асистенција, а најбоље га је пратио Валтерс Веверис са 20, док је Артурс Куруц додао 14. 

Србија је поразом отворила Европско првенство, боља је била Литванија (92:87), затим је размонтирана Велика Британија (102:71), да би уследио драматичан меч са Црногорцима и победа након продужетка (97:95). 

На ове два тријумфа, надовезала су се још три у нокаут фази – у осмини финала уништена је Украјина 121:49), затим у неизвесној завршници четвртфинала побеђена Немачка (92:86), а у полуфиналу и Француска (78:67).

Јуниори су (опет) прваци Европе у кошарци!

Наши сјајни "орлићи", момци рођени 2000. и касније, одбранили су злато освојено прошлог лета у Братислави тако што су пред око 10.000 навијача домаћег тима, у сред Риге, савладали организатора турнира, Летонију.

Уз нову МВП партију Марка Пецарског, који је убацио 34 поена уз 13 скокова, али и фантастичну ролу Филипа Петрушева са 29 поена и осам скокова, Србија је у напетом финишу одбила напад неуморних Летонаца који су "минус 14" са старта последње деонице претворили у непријатних 90:94 на уласку у последњи минут.

Ту су их наши момци зауставили школском акцијом која је "отворила" ривалом пресинг преко целог терена, а коју је "алеј-ап" закуцавањем завршио незаустављиви Пецарски, момак који је 12 од 20 шутева из игре у финалу. "Флоутер" Уроша Трифуновића у наредном нападу дошао је само као "тачка на и": Летонија - Србија 90:99 (20:32, 21:22, 24:25, 25:20)!

Неправедно би било у уводним реченицама не поменути и Зорана Пауновића, не толико због учинка од 17 поена (3/9 из игре, 11/15 са линије пенала), седам скокова и четири асистенције, колико због терета који је као организатор игре изнео у другом полувремену у ком су домаћи кошаркаши упорно покушавали да се врате у меч агресивним пресингом преко целог терена и на крају у томе умало успели.

Иако ће први селектор Александар Бућан рећи да је победа могла да се оствари и убедљивије, уз мање нервозе и више мирноће у завршници, остаће уписано да је овај 45-годишњи стручњак из Београда наследио подмлађену генерацију од колеге Владимира Јовановића и повео је до четвртог злата под именом Србија, а јубиларног десетог рачунајући и она освојена под именима СФРЈ (5) и СЦГ (1).

Србија је у првој утакмици на турниру изгубила од Литваније, а потом у незаустављивом јуришу ка трону рушила редом Велику Британију и Црну Гору у групи, Украјину у осмини, Немачку у четвртфиналу, Француску у полуфиналу и, као посластицу, Летонију у финалу, у ком је домаћа селекција имала 11 поена заостатка у првој, 17 у другој четвртини, запретила у трећој и онда заиграла на све или ништа у четвртој креирајући хаотичне ситуације на паркету у којима се, руку на срце, наши момци нису најбоље сналазили.

Али, након што је за кратко време искористио и други минут одмора, Бућан је на уласку у последњи минут код свега четири разлике успео да "уђе у главе" својих пулена и подсети их на то како се на тренингу постављао напад против агресивне одбране. Само једна акција била је довољна "орлићима" да практично без дриблинга стигну до ТВ "куцања" за 90:96, а то је већ био ударац од ког се ни Артус Жагарс, ни Валтерс Веверис, нису опоравили.

Шутери Летоније реаговали су панично на ефектну акцију нашег тима, бацили по "циглу" са велике удаљености, позвали Трифуновића да и сам поентира на ефектан начин и подвуче црту испод које је Жагарс остао са 26 поена (4/13 за три) и 11 асистенција, а Веверис са 20 поена (5/11 за три) и четири скока.

Злато је наше, а ви остали се поређајте како вам је воља! Јуниорска кошаркашка репрезентација Србије одбранила је титулу Европског првака, пошто је у Риги у финалу савладала домаћу Летонију са 99:90.

На сјајан начин су изабраници Александра Бућана завршили такмичење на којем су пружили блиставе партије у свим фазама и потврдили да је Србија ипак земља кошарке.

Била је ово утакмица у којој су Орлићи доминирали буквално од првог судијској подбацивања, а поново је превагу однео трио у саставу Марко Пецарски, Филип Петрушев и Зоран Пауновић.

Већ у првој четвртини Србија је стекла двоцифрену предност, пошто су Орлићи затрпавалио летонски кош са свих страна. Није домаћину помогла ни пуна хала, као ни чињеница да су их у публици бодрили НБА играчи попут Кристапса Порзингиса и Дависа Бертанса.

Пецарски је само у првој четвртини спаковао девет поена, а Србија је имала плус 12 (32:20). Тамо где је стао Пецарски, наставио је Петрушев у другој деоници, па су Орлићи веома брзо дошли и до 17 поена вишка (48:31).

У том период су српски кошаркаши потпуно контролисали ситуацију и доминирали на терену, па је руку на срце било за очекивати да у трећем кварталу Летонија проба да се врати у утакмицу.

Предвођени Артурсом Загарсом домаћа репрезентација је пришла на пет поена заостатака (70:65), али је Србија одбила тај напад, разиграо се и Пауновић и до краја периода отишла на двоцифрену разлику.

Ипак, могло се претпоставити да ту није крај. Стисли су Летонци одбрану у последњој деоници, минут пре краја пришли су на минус четири (92:88), али је Пецарски закуцавањем вратио Србију на пут великог тријумфа и трофеја.

ЛЕТОНИЈА - СРБИЈА 90:99
/20:32, 21:22, 24:25, 25:20/

СРБИЈА: Петрушев 29, Исламовић, Недељковић, Рутешић, Пауновић 17, Трифуновић 5, Васиљевић, Пецарски 34 (13 скокова), Лакић 2, Церовина, Илић 9, Кузмановић 3.

ЛЕТОНИЈА: Виксне 7, Жаграс 26, Килпс 6, Курукс 14, Веверис 20, Мезулис, Снипке 8, Штеинбергс, Беркис 2, Безинс 2, Миска 5.

У мечу за бронзу репрезентације Русије прокоцкала је 12 поена предности са полувремена и на крају доживела скоро па убедљив пораз од Француске, која је последњу деоницу на мечу добила 15 разлике - 70:79 (14:11, 24:15, 22:28, 10:25). Најбољи играч "петлића" Жоел Аџаји, импресиван током турнира до судара са "орлићима" којима је убацио шест поена, вратио се на своје просеке и био најбољи стрелац меча са 22 поена (8/20 из игре), док је један мање уз шут 6/11 постигао Матис Досу Јово, уз десет скокова. Жак Ејум постигао је девет поена, сакупио девет скокова и промашио само једном (4/5). У тиму Русије, који је нагло пао и против Летонаца, најефикаснији је био Никита Михаиловскиј са 16 поена (7/16), осам скокова и четири изгубљене лопте. Иначе, Русија је победила Француску два разлике у мечу 1. кола у оквиру Групе А.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Фото: ФИБА

Коментари / 0

Оставите коментар