EP do 18: DOMINACIJA! Srbija je šampion Evrope!

Srbija je zemlja košarke – 'Orlići' su prvaci Evrope! Bravo 'Orlići'! Košarkaši Srbije do 18 godina novi su prvaci Evrope, pošto su u finalu u Liepaji savladali domaćina Letoniju – 99:90! BRAVO, MAJSTORI: Srbija (opet) prvak Evrope! Nema im ravnih! Orlići odbranili tron na Starom kontinentu, u finalu EP pala je Letonija!

Košarka 05.08.2018 | 21:50
EP do 18: DOMINACIJA! Srbija je šampion Evrope!
Naši mladi košarkaši su odigrali fantastičan turnir u Letoniji, u završnici pobedili u utakmici sa dosta oscilacija i još jednom potvrdili da je Srbija zemlja košarke!

Prvaci Evrope postali su: Pavle Kuzmanović, Altin Islamović, Luka Cerovina, Bogdan Nedeljković, Marko Pecarski, Bogdan Rutešić, Zoran Paunović, Arijan Lakić, Toma Vasiljević, Dalibor Ilić, Uroš Trifunović i Filip Petrušev, sa trenerom Aleksandrom Bućanom. 

Mladi srpski igrači odlično su otvorili utakmicu i već u prvih nekoliko minuta stigli do dvocifrene prednosti. 

Od samog starta dominirali su Marko Pecarski i Filip Petrušev (obojica dvocifreni već u prvih 20 minuta), dok je očigledna namera našeg tima bila da se što više lopti gura pod obruč. 

Letonci nisu imali rešenja za srpski dvojac u reketu koji je konstantno iznuđivao prekršaje, a kada se probudio i Zoran Paunović, naglo je počela da raste prednost Srbije. 

Ekipa Aleksandra Bućana je u jednom trenutku vodila i 17 razlike, na poluvremenu imala plus od 13 poena, ali se po povratku iz svlačionice desio veliki pad. 

Nisu naši momci uspevali da sačuvaju protivničke igrače, "škripalo" je u odbrani, što se automatski odrazilo na napad. Bilo je mnogo praznih minuta, protivnik se približio na pet razlike, ali se onda ponovo probudio Pecarski. 

Igrač Partizana uspevao je da dođe do povoljnih pozicija ispod obruča i vrati dvocifrenu razliku, posle čega se otvorilo mnogo više prostora i za Petruševa. 

Letonci su odlično šutirali sa distance tokom čitavog drugog poluvremena, trojkama hvatali priključak kada god bi 'Orlići' bežali, ali je razlika bila prevelika i Srbija je ostvarila još jedan veliki košarkaški uspeh. 

Upravo je trojac Pecarski-Petrušev-Paunović doneo Srbiji zlato sa 80 ubačenih poena od 99 našeg tima. Pecarski je meč završio sa 34 (11-16 za dva, 1-4 za tri, 10-12 penali) i 13 skokova, Petrušev je imao 29 poena (10-17 za dva, 9-10 penali) i 8 uhvaćenih lopti, dok je Paunović završio sa 17 (11-15 penali), 7 skokova i 4 asistencije. Dalibor Ilić je imao odličnu rolu sa 9 poena i 8 skokova, dok je Uroš Trifunović dodao 5 poena, uhvatio 6 lopti i podelio 5 uspešnih dodavanja. 

Sa druge strane, najbolji je bio Arturs Žagars sa 26 poena (5-11 za tri) i 11 asistencija, a najbolje ga je pratio Valters Veveris sa 20, dok je Arturs Kuruc dodao 14. 

Srbija je porazom otvorila Evropsko prvenstvo, bolja je bila Litvanija (92:87), zatim je razmontirana Velika Britanija (102:71), da bi usledio dramatičan meč sa Crnogorcima i pobeda nakon produžetka (97:95). 

Na ove dva trijumfa, nadovezala su se još tri u nokaut fazi – u osmini finala uništena je Ukrajina 121:49), zatim u neizvesnoj završnici četvrtfinala pobeđena Nemačka (92:86), a u polufinalu i Francuska (78:67).

Juniori su (opet) prvaci Evrope u košarci!

Naši sjajni "orlići", momci rođeni 2000. i kasnije, odbranili su zlato osvojeno prošlog leta u Bratislavi tako što su pred oko 10.000 navijača domaćeg tima, u sred Rige, savladali organizatora turnira, Letoniju.

Uz novu MVP partiju Marka Pecarskog, koji je ubacio 34 poena uz 13 skokova, ali i fantastičnu rolu Filipa Petruševa sa 29 poena i osam skokova, Srbija je u napetom finišu odbila napad neumornih Letonaca koji su "minus 14" sa starta poslednje deonice pretvorili u neprijatnih 90:94 na ulasku u poslednji minut.

Tu su ih naši momci zaustavili školskom akcijom koja je "otvorila" rivalom presing preko celog terena, a koju je "alej-ap" zakucavanjem završio nezaustavljivi Pecarski, momak koji je 12 od 20 šuteva iz igre u finalu. "Flouter" Uroša Trifunovića u narednom napadu došao je samo kao "tačka na i": Letonija - Srbija 90:99 (20:32, 21:22, 24:25, 25:20)!

Nepravedno bi bilo u uvodnim rečenicama ne pomenuti i Zorana Paunovića, ne toliko zbog učinka od 17 poena (3/9 iz igre, 11/15 sa linije penala), sedam skokova i četiri asistencije, koliko zbog tereta koji je kao organizator igre izneo u drugom poluvremenu u kom su domaći košarkaši uporno pokušavali da se vrate u meč agresivnim presingom preko celog terena i na kraju u tome umalo uspeli.

Iako će prvi selektor Aleksandar Bućan reći da je pobeda mogla da se ostvari i ubedljivije, uz manje nervoze i više mirnoće u završnici, ostaće upisano da je ovaj 45-godišnji stručnjak iz Beograda nasledio podmlađenu generaciju od kolege Vladimira Jovanovića i poveo je do četvrtog zlata pod imenom Srbija, a jubilarnog desetog računajući i ona osvojena pod imenima SFRJ (5) i SCG (1).

Srbija je u prvoj utakmici na turniru izgubila od Litvanije, a potom u nezaustavljivom jurišu ka tronu rušila redom Veliku Britaniju i Crnu Goru u grupi, Ukrajinu u osmini, Nemačku u četvrtfinalu, Francusku u polufinalu i, kao poslasticu, Letoniju u finalu, u kom je domaća selekcija imala 11 poena zaostatka u prvoj, 17 u drugoj četvrtini, zapretila u trećoj i onda zaigrala na sve ili ništa u četvrtoj kreirajući haotične situacije na parketu u kojima se, ruku na srce, naši momci nisu najbolje snalazili.

Ali, nakon što je za kratko vreme iskoristio i drugi minut odmora, Bućan je na ulasku u poslednji minut kod svega četiri razlike uspeo da "uđe u glave" svojih pulena i podseti ih na to kako se na treningu postavljao napad protiv agresivne odbrane. Samo jedna akcija bila je dovoljna "orlićima" da praktično bez driblinga stignu do TV "kucanja" za 90:96, a to je već bio udarac od kog se ni Artus Žagars, ni Valters Veveris, nisu oporavili.

Šuteri Letonije reagovali su panično na efektnu akciju našeg tima, bacili po "ciglu" sa velike udaljenosti, pozvali Trifunovića da i sam poentira na efektan način i podvuče crtu ispod koje je Žagars ostao sa 26 poena (4/13 za tri) i 11 asistencija, a Veveris sa 20 poena (5/11 za tri) i četiri skoka.

Zlato je naše, a vi ostali se poređajte kako vam je volja! Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije odbranila je titulu Evropskog prvaka, pošto je u Rigi u finalu savladala domaću Letoniju sa 99:90.

Na sjajan način su izabranici Aleksandra Bućana završili takmičenje na kojem su pružili blistave partije u svim fazama i potvrdili da je Srbija ipak zemlja košarke.

Bila je ovo utakmica u kojoj su Orlići dominirali bukvalno od prvog sudijskoj podbacivanja, a ponovo je prevagu odneo trio u sastavu Marko Pecarski, Filip Petrušev i Zoran Paunović.

Već u prvoj četvrtini Srbija je stekla dvocifrenu prednost, pošto su Orlići zatrpavalio letonski koš sa svih strana. Nije domaćinu pomogla ni puna hala, kao ni činjenica da su ih u publici bodrili NBA igrači poput Kristapsa Porzingisa i Davisa Bertansa.

Pecarski je samo u prvoj četvrtini spakovao devet poena, a Srbija je imala plus 12 (32:20). Tamo gde je stao Pecarski, nastavio je Petrušev u drugoj deonici, pa su Orlići veoma brzo došli i do 17 poena viška (48:31).

U tom period su srpski košarkaši potpuno kontrolisali situaciju i dominirali na terenu, pa je ruku na srce bilo za očekivati da u trećem kvartalu Letonija proba da se vrati u utakmicu.

Predvođeni Artursom Zagarsom domaća reprezentacija je prišla na pet poena zaostataka (70:65), ali je Srbija odbila taj napad, razigrao se i Paunović i do kraja perioda otišla na dvocifrenu razliku.

Ipak, moglo se pretpostaviti da tu nije kraj. Stisli su Letonci odbranu u poslednjoj deonici, minut pre kraja prišli su na minus četiri (92:88), ali je Pecarski zakucavanjem vratio Srbiju na put velikog trijumfa i trofeja.

LETONIJA - SRBIJA 90:99
/20:32, 21:22, 24:25, 25:20/

SRBIJA: Petrušev 29, Islamović, Nedeljković, Rutešić, Paunović 17, Trifunović 5, Vasiljević, Pecarski 34 (13 skokova), Lakić 2, Cerovina, Ilić 9, Kuzmanović 3.

LETONIJA: Viksne 7, Žagras 26, Kilps 6, Kuruks 14, Veveris 20, Mezulis, Snipke 8, Šteinbergs, Berkis 2, Bezins 2, Miska 5.

U meču za bronzu reprezentacije Rusije prokockala je 12 poena prednosti sa poluvremena i na kraju doživela skoro pa ubedljiv poraz od Francuske, koja je poslednju deonicu na meču dobila 15 razlike - 70:79 (14:11, 24:15, 22:28, 10:25). Najbolji igrač "petlića" Žoel Adžaji, impresivan tokom turnira do sudara sa "orlićima" kojima je ubacio šest poena, vratio se na svoje proseke i bio najbolji strelac meča sa 22 poena (8/20 iz igre), dok je jedan manje uz šut 6/11 postigao Matis Dosu Jovo, uz deset skokova. Žak Ejum postigao je devet poena, sakupio devet skokova i promašio samo jednom (4/5). U timu Rusije, koji je naglo pao i protiv Letonaca, najefikasniji je bio Nikita Mihailovskij sa 16 poena (7/16), osam skokova i četiri izgubljene lopte. Inače, Rusija je pobedila Francusku dva razlike u meču 1. kola u okviru Grupe A.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Foto: FIBA

Komentari / 0

Ostavite komentar