“Велики брат“ на аутопуту?!

Аутопут Бањалука – Градишка у року од двије године биће покривен са 78 камера, 42 СОС телефона, стотину свјетлосних знакова, детектора, сензора… За савремену опрему и центар за контролу и управљање саобраћајем биће плаћено 16,6 милиона марака конзорцијуму који чине бањалучки „Планетсофт“, те „Телегроуп“ из Београда и Бањалуке.

Република Српска 05.08.2018 | 16:13
“Велики брат“ на аутопуту?!
„Аутопутеви Републике Српске“ раније су расписали тендер за набавку и уградњу опреме на успостављању система за контролу и управљање саобраћајем на аутопуту Бањалука – Градишка, а уговор је недавно додијељен поменутој групи предузећа.

„Планетсофт“ Бањалука у власништву је предузећа „Арагоста инвест“ и Ведрана Јарића. „Телегроуп“ је регионална компанија која је већ радила на сличним пословима и системима за контролу саобраћаја. Овај конзорцијум је био једини који је понудио прихватљиву понуду.

Испорука робе ће се извршити и систем имплементирати и довести у функционално стање у року од двије године од дана закључења уговора, укључујући и обуку особља „Аутопутева“ за руковање системом.

Камере за брзину и таблице, свјетлосни знакови, телефони, сензори…

Извођач ће морати да уради припремне радове за полагање кабловског вода, да постави разводне ормаре, обави електромонтажне радове, постави стубове за трептаче, лед лампе и свјетиљке, семафоре, мјераче брзине… Ту су и радови на трафостаници Церовљани и повезивање с далеководом.

Поред ових, неопходно је успостављање система управљања, контроле и надзора саобраћајних токова.

Овај систем подразумијева постављање 42 СОС телефона, сервера за снимање говора, операторске конзоле. О непостојању телефона за хитне позиве, већ само празних металних кућица за њих на аутопуту Бањалука – Градишка раније је писао пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.



Ту је и систем за видео надзор, аутоматско препознавање регистарских таблица и аутоматску детекцију инцидентних ситуација. Овај систем подразумијева уградњу 41 камере за видео надзор, јасно прописаних техничких карактеристика. Затим, 17 камера за аутоматску детекцију инцидентних ситуација. Ове камере моћи ће да детектују заустављено возило, испале предмете, дим у тунелу, брзину саобраћајног тока, заузеће снимане зоне, индивидуалну брзину возила…

За препознавање таблица биће постављено 20 камера, које ће снимати дан-ноћ на до три саобраћајне траке са прометом вишим од 2.000 возила по траци у сваком сату, а моћи ће да „ухвате“ и оне који возе 250 км/х.

За камере ће бити наравно инсталирани и сервери и софтвери неопходни за рад система у контролном центру Маховљани.

Ту је и Систем за управљање и контролу саобраћаја који подразумијева постављање 42 промјенљива саобраћајна знака у лед технологији, а који ће приказивати ограничења брзине, смјерове, стање на путу…



Биће и 16 знакова забране претицања који ће бити монтирани на зид тунела, те 16 за ограничење брзине и приказ опасности у тунелу.

Ту су и 24 знака за контролу намјене саобраћајних трака, те 20 информационих дисплеја.

Сви знакови ће бити промјењиви, лед освјетљени.

Биће инсталирана и 34 контролера за управљање промјењивим саобраћајним знаковима, 68 детектора за мјерење брзине возила, класификацију возила, мјерење времена између возила и заузетост трака…

Биће постављени и метеоролошки сензори, детектори прекомјерне висине возила, баријере за затварање тунела…

Планирано је инсталирање и Система за управљање подсистемима у тунелима, детектори угљенмоноксида, брзине струјања ваздуха, температуре… затим Система за управљање освјетљењем на петљама, као и сва неопходна опрема и мрежа за контролни центар.

И на наплатној станици Јакуповци биће уграђени гумени бетонски штитници, рефлектујуће фолије, ретрорефлектори, надстрешнице, додатне камере, дисплеји, намјештај, телевизор…

Рокови и пенали

Ако испорука робе буде каснила кривицом понуђача, истом слиједи казна од један одсто вриједности наручене робе за сваки дан кашњења, с тим да укупан износ казне не може прећи 10 одсто укупно уговорене вриједности.

Плаћање испоручене робе ће се вршити у износу од 10 одсто авансно уз достављање фактуре и авансне гаранције, 70 одсто по мјесечним фактурама на основу испоручене робе и имплементације система, по пет одсто по потписаном записнику о пријему опреме и пуштању система у финкцију и по истеку гарантног периода од 36 мјесеци, те 10 одсто по потписаном записнику о успјешно извршеном пробном раду система.

Власник „Планетсофта“ Ведран Јарић потврдио је заЦАПИТАЛ да је његово предузеће тренутно у фази комплетирања административних и припремних радова за почетак пројекта.

“Очекујемо и оперативни рад у скорије време. Неопходно је да ми као конзорцијум, али и инвеститор спроведемо све припремне радње дефинисане законом и условима тендера како би се створили услови за сам почетак посла“, рекао је Јарић.

Додао је да сматра да је изводљиво посао завршити у дефинисаном року од двије године.

“Оптимисти смо и верујемо да ћемо посао реализовати прије дефинисаног рока“, истакао је Јарић.

Тендер за надзор

„Аутопутеви“ су расписали и тендер за набавку услуга стручног надзора над уградњом опреме на успостављању система за контролу и управљање саобраћајем на аутопуту Бањалука – Градишка, вриједности 150.000 КМ без ПДВ-а.

Тендер је отворен до 27. августа.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

правда за бакира

05.08.2018 14:16

Слава богу треба јос оволико камера за силну стоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

05.08.2018 15:12

То зависи од возаца!

Name

Богсми Лепо,

05.08.2018 16:49

али ја се по томе путу не намеравам возити.

Name

Тања Бг-Бн

05.08.2018 17:05

Тај Јариц доста ради,а и гради и по Србији,или има јаке производе и квалитет или има јаке везе,али оцигледно да добро му фирма послује

Name

Пролетер

05.08.2018 17:16

Квота 1.01 да на тендеру побјеђује Додиков син, или опет нека фиктивна фирма из Њемачке.

Name

x

05.08.2018 14:19

Опет још једна организована пљачка народа. Биће као са наплатним кућицама. Благо нама са овима. Докле више иде ваш лоповлук? Најбоље да се сви иселимо из РС и оставимо РС овима што владају. Њима народ не треба. Они су довољни сами себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2018 14:34

Ко год има несто против камера и сигурности тај несто мути !

Name

мој брате у тудјини

05.08.2018 15:17

Нека оду у аустрију или њемацку па нек виде ста је аутопут а ако хоце ја цу им послати проспекте од фирме Сиеменс сто су то измислили.

Name

Зомбие

05.08.2018 14:24

Обзиром на брзину одласка младих ни ове камере их неће моћи ухватити. Као ни Бају на излазу Бакинци, који службено и не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиле

05.08.2018 15:55

Није ни чудо што бх има толико мултимилијардера стас све ради. на тендерима и ауопутима срамота пола гради пола укради

Name

Електро Инжињер Добој

05.08.2018 14:26

Ово је велики и јако озбиљан посао,ово ако се уради све по пројекту како треба је велика ствар за АутоПутеве. Постајемо и ми озбиљна држава

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФР

05.08.2018 15:23

Добра процјена.

Name

Игор

05.08.2018 16:11

Хахахахаххаахахахахахаххах јеси инзињер али прави . Хахахаххахахаха делегат.

Name

Аферим

05.08.2018 16:25

Рад и само рад!

Name

Бојана

05.08.2018 14:26

Напокон неће бити дивљања по аутопуту,смањие се незгоде и несреће .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бојана

05.08.2018 15:25

А кад је то била незгода на ауто путу Бл Градиска ??? Реце она струцна сарадница за дупеувлаацење мрс

Name

како то,

05.08.2018 15:26

Имамо ми добре тузиоце и судије те вјестаке аи нај боље паталоге у Европи цак озиве и неумрли.

Name

НАПОКОН У РС

05.08.2018 14:33

Мудра инвестиција. Овако неће долазити до крадја скупоцене опреме као што се догодило на деоници Уб-Лајковац. Свуда у цивилизованом свету постављају се камере да се заштити опрема тј. спрече крадје, али и ради безбедности - да полиција, хитна помоћ и ватрогасци могу да одмах реагују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Напокон

05.08.2018 15:53

Друзе, ти ниси био даље од свог села. Али и ја подрзавам тај пројекат. Нека вас деру колико могу, паре ионако нису за глупане. Вазно је да имате заститнике који вас бране сваки дан од непријатеља.

Name

Експерт

05.08.2018 14:33

Мислим да је за безбиједност у саобрацају на аутопутевима од изузетне вазности да се мало објаве поједини подаци. То би могло да утице на возаце стимулативно поготово да буду опрезни у касним поподневним и вецерњим сатима када је висока влазност ваздуха. Тада се задријема а у том моменту када би располагали са одредјеним подацима то би позитивно утицало на њих да им се не задријема. Напримјер биланс стања и успјеха, име родитеља, дјевојацко презиме мајке власника фирме, итд. Ако то не будемо знали многи се неце осјецати сигурним да сједну за волан, а то је фактор ризика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

05.08.2018 14:35

Када ово све поставе је туда више не пролазим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор Милко Торонто

05.08.2018 14:40

Радује ме сто домаце фирме се баве овако захтјевним пословима,лијепо је то цути кад се удрузују српске фирме на великим пословима Поздрав за драгу Републику из Канаде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Професор

05.08.2018 15:56

Па сто професоре не посаљес пола своје плате да помогнес тим фирмама? Сто да деру нас сиротињу? Теби је тамо лијепо, стомак пун, резервоар пун, остаје јос само да нас подуцавс патриотизму.

Name

Истомишљеник

05.08.2018 16:32

Подршка за професора из КW! А сигуран сам да профессор директно или индиректно помогне, јер се у његовом коментару исјети љубав и жеља за бољим сутра. ви тамо више радите и планирајте а мање славите и мање се показујте па ће све бити у реду.

Name

ре ре професоре

05.08.2018 18:41

Само да ти казем да сам ситији од тебе и дебљег новцаника. А овај сто ти је реплику писао нек “цркне” од зависти. Поззз из РС.

Name

гастарбеитер

05.08.2018 14:50

Опет Брука и Срамота коце да планира а ко да изводи радове? и сад опет све прекопати! Када це поцети размисљати о огради од буке? за мене најбољи примјер је аустрија и њемацка,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер Хик

05.08.2018 14:51

Неко реце озбиљна дрзава са овим камерама.У принципу цовјек је "искрено"бице.Поставља се питање за кога ове камере намењене.За тајкуне и њихову бахату дјецу сигурно нису.Тај ко управља камерама игра це се правде или неправде.Узмите како хоцете. Отимај сиромаснима и давај богатима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бравоо

05.08.2018 15:48

Зивио Додик нас предсједник,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

05.08.2018 16:09

Хахахаххахахахахах 16 милиона ста је то ??? 8 милиона возила по 2 марке хахахаххахахахахха . Удри Миле, само јаси кад имас кога. Биједо биједна ,храните дјецу саљете на приватне факултете , уцлањујете у партије и уците од малена да буду слуге и полтрони . Добро је вама какви сте људи . Има ли један Гаврило Принцип или Матија Губац. Има али је одавно у Минхену или Бецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

05.08.2018 16:55

Бравооо за камере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тања

05.08.2018 17:08

На Цапитал.ба има слика Јарица,озбиљан фрајер. Дајте њега у политику да имамо лијепог а паметног

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиле

05.08.2018 18:35

Пробала му је сестра са политиком а и он ти хода са Павицем по зборовима. У праву си јесте за политику јер низаста друго није.

Name

Коалиција

05.08.2018 17:24

Коалиција Нешић + Арагоста класична пљачка као и за софтвер за путеве , све се мора испитати јер коалиција Нешић + Арагоста пљачкају ли пљачкају ? Докле момци , морацете све то вратити и отићи мало у затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

05.08.2018 20:52

ви горе незнате ста ће те од обијести пола сте путева направили који неслуже ничему све са наше грбаче од енергетског сектора а код нас се у требиние.нема куда доћи . Тако нам и треба кад имамо посланике који ћуте ко п.... и шаљу колико лм баја каже.

Name

како то,

06.08.2018 00:10

Све сто радимо јЕ погресно или застарјело, кад нисмо у стању два семафора сихронизирати кад уведемо телефонске бројеве ко нико не користи у ЕУ и сад хоцете камере које неце ни нијемци да код себе користе, А спомињете туризам, Балкан је балкан али смо 100 годиина иза свијета, Незнамо направити сахтове све су улице по 100 пута прекопане то се само мозе видјети у турској и код нас,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИХОР

07.08.2018 18:37

Реално, посао вриједи 3 милиона, остало је да се намире лопуже и криминалци у врху власти.... праве паре ће банда узимати на одржавању и сервисирању, али тако овој марви од народа и треба....

ОДГОВОРИТЕ