“Veliki brat“ na autoputu?!

Autoput Banjaluka – Gradiška u roku od dvije godine biće pokriven sa 78 kamera, 42 SOS telefona, stotinu svjetlosnih znakova, detektora, senzora… Za savremenu opremu i centar za kontrolu i upravljanje saobraćajem biće plaćeno 16,6 miliona maraka konzorcijumu koji čine banjalučki „Planetsoft“, te „Telegroup“ iz Beograda i Banjaluke.

Republika Srpska 05.08.2018 | 16:13
“Veliki brat“ na autoputu?!
„Autoputevi Republike Srpske“ ranije su raspisali tender za nabavku i ugradnju opreme na uspostavljanju sistema za kontrolu i upravljanje saobraćajem na autoputu Banjaluka – Gradiška, a ugovor je nedavno dodijeljen pomenutoj grupi preduzeća.

„Planetsoft“ Banjaluka u vlasništvu je preduzeća „Aragosta invest“ i Vedrana Jarića. „Telegroup“ je regionalna kompanija koja je već radila na sličnim poslovima i sistemima za kontrolu saobraćaja. Ovaj konzorcijum je bio jedini koji je ponudio prihvatljivu ponudu.

Isporuka robe će se izvršiti i sistem implementirati i dovesti u funkcionalno stanje u roku od dvije godine od dana zaključenja ugovora, uključujući i obuku osoblja „Autoputeva“ za rukovanje sistemom.

Kamere za brzinu i tablice, svjetlosni znakovi, telefoni, senzori…

Izvođač će morati da uradi pripremne radove za polaganje kablovskog voda, da postavi razvodne ormare, obavi elektromontažne radove, postavi stubove za treptače, led lampe i svjetiljke, semafore, mjerače brzine… Tu su i radovi na trafostanici Cerovljani i povezivanje s dalekovodom.

Pored ovih, neophodno je uspostavljanje sistema upravljanja, kontrole i nadzora saobraćajnih tokova.

Ovaj sistem podrazumijeva postavljanje 42 SOS telefona, servera za snimanje govora, operatorske konzole. O nepostojanju telefona za hitne pozive, već samo praznih metalnih kućica za njih na autoputu Banjaluka – Gradiška ranije je pisao poslovni portal CAPITAL.ba.



Tu je i sistem za video nadzor, automatsko prepoznavanje registarskih tablica i automatsku detekciju incidentnih situacija. Ovaj sistem podrazumijeva ugradnju 41 kamere za video nadzor, jasno propisanih tehničkih karakteristika. Zatim, 17 kamera za automatsku detekciju incidentnih situacija. Ove kamere moći će da detektuju zaustavljeno vozilo, ispale predmete, dim u tunelu, brzinu saobraćajnog toka, zauzeće snimane zone, individualnu brzinu vozila…

Za prepoznavanje tablica biće postavljeno 20 kamera, koje će snimati dan-noć na do tri saobraćajne trake sa prometom višim od 2.000 vozila po traci u svakom satu, a moći će da „uhvate“ i one koji voze 250 km/h.

Za kamere će biti naravno instalirani i serveri i softveri neophodni za rad sistema u kontrolnom centru Mahovljani.

Tu je i Sistem za upravljanje i kontrolu saobraćaja koji podrazumijeva postavljanje 42 promjenljiva saobraćajna znaka u led tehnologiji, a koji će prikazivati ograničenja brzine, smjerove, stanje na putu…



Biće i 16 znakova zabrane preticanja koji će biti montirani na zid tunela, te 16 za ograničenje brzine i prikaz opasnosti u tunelu.

Tu su i 24 znaka za kontrolu namjene saobraćajnih traka, te 20 informacionih displeja.

Svi znakovi će biti promjenjivi, led osvjetljeni.

Biće instalirana i 34 kontrolera za upravljanje promjenjivim saobraćajnim znakovima, 68 detektora za mjerenje brzine vozila, klasifikaciju vozila, mjerenje vremena između vozila i zauzetost traka…

Biće postavljeni i meteorološki senzori, detektori prekomjerne visine vozila, barijere za zatvaranje tunela…

Planirano je instaliranje i Sistema za upravljanje podsistemima u tunelima, detektori ugljenmonoksida, brzine strujanja vazduha, temperature… zatim Sistema za upravljanje osvjetljenjem na petljama, kao i sva neophodna oprema i mreža za kontrolni centar.

I na naplatnoj stanici Jakupovci biće ugrađeni gumeni betonski štitnici, reflektujuće folije, retroreflektori, nadstrešnice, dodatne kamere, displeji, namještaj, televizor…

Rokovi i penali

Ako isporuka robe bude kasnila krivicom ponuđača, istom slijedi kazna od jedan odsto vrijednosti naručene robe za svaki dan kašnjenja, s tim da ukupan iznos kazne ne može preći 10 odsto ukupno ugovorene vrijednosti.

Plaćanje isporučene robe će se vršiti u iznosu od 10 odsto avansno uz dostavljanje fakture i avansne garancije, 70 odsto po mjesečnim fakturama na osnovu isporučene robe i implementacije sistema, po pet odsto po potpisanom zapisniku o prijemu opreme i puštanju sistema u finkciju i po isteku garantnog perioda od 36 mjeseci, te 10 odsto po potpisanom zapisniku o uspješno izvršenom probnom radu sistema.

Vlasnik „Planetsofta“ Vedran Jarić potvrdio je zaCAPITAL da je njegovo preduzeće trenutno u fazi kompletiranja administrativnih i pripremnih radova za početak projekta.

“Očekujemo i operativni rad u skorije vreme. Neophodno je da mi kao konzorcijum, ali i investitor sprovedemo sve pripremne radnje definisane zakonom i uslovima tendera kako bi se stvorili uslovi za sam početak posla“, rekao je Jarić.

Dodao je da smatra da je izvodljivo posao završiti u definisanom roku od dvije godine.

“Optimisti smo i verujemo da ćemo posao realizovati prije definisanog roka“, istakao je Jarić.

Tender za nadzor

„Autoputevi“ su raspisali i tender za nabavku usluga stručnog nadzora nad ugradnjom opreme na uspostavljanju sistema za kontrolu i upravljanje saobraćajem na autoputu Banjaluka – Gradiška, vrijednosti 150.000 KM bez PDV-a.

Tender je otvoren do 27. avgusta.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

pravda za bakira

05.08.2018 14:16

Slava bogu treba jos ovoliko kamera za silnu stoku.

ODGOVORITE
Name

komsija

05.08.2018 15:12

To zavisi od vozaca!

Name

Bogsmi Lepo,

05.08.2018 16:49

ali ja se po tome putu ne nameravam voziti.

Name

Tanja Bg-Bn

05.08.2018 17:05

Taj Jaric dosta radi,a i gradi i po Srbiji,ili ima jake proizvode i kvalitet ili ima jake veze,ali ocigledno da dobro mu firma posluje

Name

Proleter

05.08.2018 17:16

Kvota 1.01 da na tenderu pobjeđuje Dodikov sin, ili opet neka fiktivna firma iz Njemačke.

Name

x

05.08.2018 14:19

Opet još jedna organizovana pljačka naroda. Biće kao sa naplatnim kućicama. Blago nama sa ovima. Dokle više ide vaš lopovluk? Najbolje da se svi iselimo iz RS i ostavimo RS ovima što vladaju. Njima narod ne treba. Oni su dovoljni sami sebi.

ODGOVORITE
Name

Re

05.08.2018 14:34

Ko god ima nesto protiv kamera i sigurnosti taj nesto muti !

Name

moj brate u tudjini

05.08.2018 15:17

Neka odu u austriju ili njemacku pa nek vide sta je autoput a ako hoce ja cu im poslati prospekte od firme Siemens sto su to izmislili.

Name

Zombie

05.08.2018 14:24

Obzirom na brzinu odlaska mladih ni ove kamere ih neće moći uhvatiti. Kao ni Baju na izlazu Bakinci, koji službeno i ne postoji.

ODGOVORITE
Name

Zile

05.08.2018 15:55

Nije ni čudo što bh ima toliko multimilijardera stas sve radi. na tenderima i auoputima sramota pola gradi pola ukradi

Name

Elektro Inžinjer Doboj

05.08.2018 14:26

Ovo je veliki i jako ozbiljan posao,ovo ako se uradi sve po projektu kako treba je velika stvar za AutoPuteve. Postajemo i mi ozbiljna država

ODGOVORITE
Name

FR

05.08.2018 15:23

Dobra procjena.

Name

Igor

05.08.2018 16:11

Hahahahahhaahahahahahahhah jesi inzinjer ali pravi . Hahahahhahahaha delegat.

Name

Aferim

05.08.2018 16:25

Rad i samo rad!

Name

Bojana

05.08.2018 14:26

Napokon neće biti divljanja po autoputu,smanjie se nezgode i nesreće .

ODGOVORITE
Name

Re Bojana

05.08.2018 15:25

A kad je to bila nezgoda na auto putu Bl Gradiska ??? Rece ona strucna saradnica za dupeuvlaacenje mrs

Name

kako to,

05.08.2018 15:26

Imamo mi dobre tuzioce i sudije te vjestake ai naj bolje pataloge u Evropi cak ozive i neumrli.

Name

NAPOKON U RS

05.08.2018 14:33

Mudra investicija. Ovako neće dolaziti do kradja skupocene opreme kao što se dogodilo na deonici Ub-Lajkovac. Svuda u civilizovanom svetu postavljaju se kamere da se zaštiti oprema tj. spreče kradje, ali i radi bezbednosti - da policija, hitna pomoć i vatrogasci mogu da odmah reaguju.

ODGOVORITE
Name

Re Napokon

05.08.2018 15:53

Druze, ti nisi bio dalje od svog sela. Ali i ja podrzavam taj projekat. Neka vas deru koliko mogu, pare ionako nisu za glupane. Vazno je da imate zastitnike koji vas brane svaki dan od neprijatelja.

Name

Ekspert

05.08.2018 14:33

Mislim da je za bezbijednost u saobracaju na autoputevima od izuzetne vaznosti da se malo objave pojedini podaci. To bi moglo da utice na vozace stimulativno pogotovo da budu oprezni u kasnim popodnevnim i vecernjim satima kada je visoka vlaznost vazduha. Tada se zadrijema a u tom momentu kada bi raspolagali sa odredjenim podacima to bi pozitivno uticalo na njih da im se ne zadrijema. Naprimjer bilans stanja i uspjeha, ime roditelja, djevojacko prezime majke vlasnika firme, itd. Ako to ne budemo znali mnogi se nece osjecati sigurnim da sjednu za volan, a to je faktor rizika.

ODGOVORITE
Name

Vlad Tepeš

05.08.2018 14:35

Kada ovo sve postave je tuda više ne prolazim.

ODGOVORITE
Name

Profesor Milko Toronto

05.08.2018 14:40

Raduje me sto domace firme se bave ovako zahtjevnim poslovima,lijepo je to cuti kad se udruzuju srpske firme na velikim poslovima Pozdrav za dragu Republiku iz Kanade

ODGOVORITE
Name

Re Profesor

05.08.2018 15:56

Pa sto profesore ne posaljes pola svoje plate da pomognes tim firmama? Sto da deru nas sirotinju? Tebi je tamo lijepo, stomak pun, rezervoar pun, ostaje jos samo da nas poducavs patriotizmu.

Name

Istomišljenik

05.08.2018 16:32

Podrška za profesora iz KW! A siguran sam da professor direktno ili indirektno pomogne, jer se u njegovom komentaru isjeti ljubav i želja za boljim sutra. vi tamo više radite i planirajte a manje slavite i manje se pokazujte pa će sve biti u redu.

Name

re re profesore

05.08.2018 18:41

Samo da ti kazem da sam sitiji od tebe i debljeg novcanika. A ovaj sto ti je repliku pisao nek “crkne” od zavisti. Pozzz iz RS.

Name

gastarbeiter

05.08.2018 14:50

Opet Bruka i Sramota koce da planira a ko da izvodi radove? i sad opet sve prekopati! Kada ce poceti razmisljati o ogradi od buke? za mene najbolji primjer je austrija i njemacka,

ODGOVORITE
Name

Super Hik

05.08.2018 14:51

Neko rece ozbiljna drzava sa ovim kamerama.U principu covjek je "iskreno"bice.Postavlja se pitanje za koga ove kamere namenjene.Za tajkune i njihovu bahatu djecu sigurno nisu.Taj ko upravlja kamerama igra ce se pravde ili nepravde.Uzmite kako hocete. Otimaj siromasnima i davaj bogatima.

ODGOVORITE
Name

Bravoo

05.08.2018 15:48

Zivio Dodik nas predsjednik,,

ODGOVORITE
Name

Igor

05.08.2018 16:09

Hahahahhahahahahah 16 miliona sta je to ??? 8 miliona vozila po 2 marke hahahahhahahahahha . Udri Mile, samo jasi kad imas koga. Bijedo bijedna ,hranite djecu saljete na privatne fakultete , uclanjujete u partije i ucite od malena da budu sluge i poltroni . Dobro je vama kakvi ste ljudi . Ima li jedan Gavrilo Princip ili Matija Gubac. Ima ali je odavno u Minhenu ili Becu.

ODGOVORITE
Name

bravo

05.08.2018 16:55

Bravooo za kamere

ODGOVORITE
Name

Tanja

05.08.2018 17:08

Na Capital.ba ima slika Jarica,ozbiljan frajer. Dajte njega u politiku da imamo lijepog a pametnog

ODGOVORITE
Name

Zile

05.08.2018 18:35

Probala mu je sestra sa politikom a i on ti hoda sa Pavicem po zborovima. U pravu si jeste za politiku jer nizasta drugo nije.

Name

Koalicija

05.08.2018 17:24

Koalicija Nešić + Aragosta klasična pljačka kao i za softver za puteve , sve se mora ispitati jer koalicija Nešić + Aragosta pljačkaju li pljačkaju ? Dokle momci , moracete sve to vratiti i otići malo u zatvor

ODGOVORITE
Name

hercegovac

05.08.2018 20:52

vi gore neznate sta će te od obijesti pola ste puteva napravili koji nesluže ničemu sve sa naše grbače od energetskog sektora a kod nas se u trebinie.nema kuda doći . Tako nam i treba kad imamo poslanike koji ćute ko p.... i šalju koliko lm baja kaže.

Name

kako to,

06.08.2018 00:10

Sve sto radimo jE pogresno ili zastarjelo, kad nismo u stanju dva semafora sihronizirati kad uvedemo telefonske brojeve ko niko ne koristi u EU i sad hocete kamere koje nece ni nijemci da kod sebe koriste, A spominjete turizam, Balkan je balkan ali smo 100 godiina iza svijeta, Neznamo napraviti sahtove sve su ulice po 100 puta prekopane to se samo moze vidjeti u turskoj i kod nas,

ODGOVORITE
Name

VIHOR

07.08.2018 18:37

Realno, posao vrijedi 3 miliona, ostalo je da se namire lopuže i kriminalci u vrhu vlasti.... prave pare će banda uzimati na održavanju i servisiranju, ali tako ovoj marvi od naroda i treba....

ODGOVORITE