Куповна моћ за европско зачеље

Прелиминарни резултати Еуростата показују да БДП по становнику за Босну и Херцеговину, изражен у стандарду куповне моћи за 2017. износи 32% просјека ЕУ, док је стварна индивидуална потрошња по становнику према стандарду куповне моћи у истој години износила 42% просјека ЕУ.   

Босна и Херцеговина 05.08.2018 | 13:38
Куповна моћ за европско зачеље
Босна и Херцеговина има боље показатеље од Албаније, док у поређењу са Македонијом има бољи омјер Стварне индивидуалне потрошње према стандарду куповне моћи али гори омјер БДП-а по становнику, израженог у стандарду куповне моћи.

Од земаља из региона, Хрватска према истраживању Еуростата има највећи БДП по становнику према стандарду куповне моћи који износи 61 одсто просјека ЕУ, док се Црна Гора налази на другом мјесту на нивоу од 46 одсто просјека ЕУ.

Стварна индивидуална потрошња (СИП) по становнику према СКМ, према првој процјени међу земљама чланицама се кретала између 45 одсто испод просјека ЕУ у Бугарској и 30 одсто изнад просјека ЕУ у Луксембургу.

Иако се БДП по становнику често користи као индикатор нивоа благостања у земљама, он није једини такав индикатор. Алтернативни индикатор благостања, који боље одражава стање у домаћинствима, је стварна индивидуална потрошња (СИП) по становнику.

Шта је Стандард куповне моћи ?

Стандард куповне моћи (СКМ) је јединица вјештачке валуте која елиминира разлике у нивоима цијена међу земљама. На тај начин један СКМ купује исту количину роба и услуга у свим земљама.

Ова јединица омогућава смислено поређење обима економских индикатора кроз земље.

(Индикатор.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар