Вријеме је да ''Рајко Митић'' проговори...

Оно што је Краснодар био прошле, ове године је Спартак из Трнаве. Навијачи Црвене звезде имају реч. . .

Фудбал 07.08.2018 | 00:00
Вријеме је да ''Рајко Митић'' проговори...
Током свог мандата у кошаркашком клубу Дејан Радоњић је често говорио о томе „како је право време да Пионир проговори“. Некадашњи стратег црвено-белих кошаркаша на тај начин желео је да анимира публику и подсети је да не сме да закаже, бар када је бројност у питању, у дуелима који одлучују о евролигашким наступима.

Можда ће актуелна генерација фудбалера Црвене звезде тек играти мечеве живота,са много већим улогом... Можда то уради већ крајем августа, али гостовање Спартака из Трнаве је дан кадаРадоњићевим речником Маракана мора да проговори. Тај меч, својеврсно Звездино овосезонско раскршће, представља гејзир који може свим потребним супстанцама да напаја најтрофејнији српски клуб у наредних годину дана. Победа (по могућству убедљива) донела би Црвеној звезди сигуран пласман у Лигу Европе... А сви знају шта то значи.

Против Спартакса и Судуве на трибинама највећег српског стадиона окупило се више од 20.000 људи. За европске стандарде, посебно када је реч о квалификационим мечевима, то је врло добра посета. За Звездине услове то је једва задовољавајућа бројка. Можда је то добро, али Црвена звезда после дуже времена има тим који може да парира свим навијачким подухватима виђеним на црвено-белој страни Топчидерског брда у последњих неколико година. Та доминација Милојевићевог тима представља велико задовољство, али и велики усуд када је реч о актуленом тренутку и потенцијалној пуној Маракани против Спартака из Трнаве.

Има оних који можда правилно резонују (говоримо углавном о провинцији) да треба сачувати живце и новце за оно што следи, јер сигурни тријумфи против Судуве распалили су до горњих граница звездашку јавност. Чак су и појединци помислили да на било ком месту и у било којој атмосфери оваква Звезда може да елиминише првака Словачке. Наравно, да није тако, и да ће на огромном испиту бити и навијачи нашег представника у квалификацијама за Лигу Европе. Они просто морају да осете потребу да постану чувари традиције и епова о атмосфери у Љутице Богдана о којој се деценијама прича као о вулканском гротлу.

Тренер Владан Милојевић упорно понавља да не треба спремати ражањ, док је словачки зец још у шуми. Можда су те мирне Милојевићеве речи најбоља могућа позивница за фанове српског шампиона да у доброј мери попуне Маракану у уторак вече. Јер ово је први велики, баш велики, меч ове генерације. Без обзира што ривал нема звучно име. Или да будемо још прецизнији: оно што је Краснодар био прошле, ове године је Спартак из Трнаве. Руси су побеђени захваљујући тактички перфектној партији, али и атмосфери и вери 50.000 навијача који су осетили да је то вече које може црвено-белима да донесе озбиљан профит.

Има још примера из ближе прошлости. Пре само седам година када је на Маракани гостовао Рен, било је требовано 90.000 улазница. Нису сви могли да буду испоштовани. А улог је био једнак овом који имају дуели са Спартаком из Трнаве – пласман у Лигу Европе. Две седмице пре тога скромни литвански Вентспилс у судару са Црвеном звездом дошло је да посматра 40.000 људи.

Тада је сваки европски меч  Црвене звезде – бар у очима навијача – представљао жилет. Сада није тако. Али... У уторак вече Црвена звезда игра за миран финансијски живот, очување постојећг кадра и друго узастопну европску јесен. И да,  играју за велику повластицу навијача који су у прошлој сезони на Маракни гледали такве асове као што су Класен, Вернблум, Сигневич, Жиру, Чех, Кордоба, Марио Фернандеш, Головин, Витињо... И зато Маракана мора дабуде добро попуњена, бар са 40.000 људи, и проговори у свом деценијском стилу. Да одува Спартак и избегне казну УЕФА која јој стоји за вратом.



Извор: моззартспорт

Фото Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар