Vrijeme je da ''Rajko Mitić'' progovori...

Ono što je Krasnodar bio prošle, ove godine je Spartak iz Trnave. Navijači Crvene zvezde imaju reč. . .

Fudbal 07.08.2018 | 00:00
Vrijeme je da ''Rajko Mitić'' progovori...
Tokom svog mandata u košarkaškom klubu Dejan Radonjić je često govorio o tome „kako je pravo vreme da Pionir progovori“. Nekadašnji strateg crveno-belih košarkaša na taj način želeo je da animira publiku i podseti je da ne sme da zakaže, bar kada je brojnost u pitanju, u duelima koji odlučuju o evroligaškim nastupima.

Možda će aktuelna generacija fudbalera Crvene zvezde tek igrati mečeve života,sa mnogo većim ulogom... Možda to uradi već krajem avgusta, ali gostovanje Spartaka iz Trnave je dan kadaRadonjićevim rečnikom Marakana mora da progovori. Taj meč, svojevrsno Zvezdino ovosezonsko raskršće, predstavlja gejzir koji može svim potrebnim supstancama da napaja najtrofejniji srpski klub u narednih godinu dana. Pobeda (po mogućstvu ubedljiva) donela bi Crvenoj zvezdi siguran plasman u Ligu Evrope... A svi znaju šta to znači.

Protiv Spartaksa i Suduve na tribinama najvećeg srpskog stadiona okupilo se više od 20.000 ljudi. Za evropske standarde, posebno kada je reč o kvalifikacionim mečevima, to je vrlo dobra poseta. Za Zvezdine uslove to je jedva zadovoljavajuća brojka. Možda je to dobro, ali Crvena zvezda posle duže vremena ima tim koji može da parira svim navijačkim poduhvatima viđenim na crveno-beloj strani Topčiderskog brda u poslednjih nekoliko godina. Ta dominacija Milojevićevog tima predstavlja veliko zadovoljstvo, ali i veliki usud kada je reč o aktulenom trenutku i potencijalnoj punoj Marakani protiv Spartaka iz Trnave.

Ima onih koji možda pravilno rezonuju (govorimo uglavnom o provinciji) da treba sačuvati živce i novce za ono što sledi, jer sigurni trijumfi protiv Suduve raspalili su do gornjih granica zvezdašku javnost. Čak su i pojedinci pomislili da na bilo kom mestu i u bilo kojoj atmosferi ovakva Zvezda može da eliminiše prvaka Slovačke. Naravno, da nije tako, i da će na ogromnom ispitu biti i navijači našeg predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Oni prosto moraju da osete potrebu da postanu čuvari tradicije i epova o atmosferi u Ljutice Bogdana o kojoj se decenijama priča kao o vulkanskom grotlu.

Trener Vladan Milojević uporno ponavlja da ne treba spremati ražanj, dok je slovački zec još u šumi. Možda su te mirne Milojevićeve reči najbolja moguća pozivnica za fanove srpskog šampiona da u dobroj meri popune Marakanu u utorak veče. Jer ovo je prvi veliki, baš veliki, meč ove generacije. Bez obzira što rival nema zvučno ime. Ili da budemo još precizniji: ono što je Krasnodar bio prošle, ove godine je Spartak iz Trnave. Rusi su pobeđeni zahvaljujući taktički perfektnoj partiji, ali i atmosferi i veri 50.000 navijača koji su osetili da je to veče koje može crveno-belima da donese ozbiljan profit.

Ima još primera iz bliže prošlosti. Pre samo sedam godina kada je na Marakani gostovao Ren, bilo je trebovano 90.000 ulaznica. Nisu svi mogli da budu ispoštovani. A ulog je bio jednak ovom koji imaju dueli sa Spartakom iz Trnave – plasman u Ligu Evrope. Dve sedmice pre toga skromni litvanski Ventspils u sudaru sa Crvenom zvezdom došlo je da posmatra 40.000 ljudi.

Tada je svaki evropski meč  Crvene zvezde – bar u očima navijača – predstavljao žilet. Sada nije tako. Ali... U utorak veče Crvena zvezda igra za miran finansijski život, očuvanje postojećg kadra i drugo uzastopnu evropsku jesen. I da,  igraju za veliku povlasticu navijača koji su u prošloj sezoni na Marakni gledali takve asove kao što su Klasen, Vernblum, Signevič, Žiru, Čeh, Kordoba, Mario Fernandeš, Golovin, Vitinjo... I zato Marakana mora dabude dobro popunjena, bar sa 40.000 ljudi, i progovori u svom decenijskom stilu. Da oduva Spartak i izbegne kaznu UEFA koja joj stoji za vratom.



Izvor: mozzartsport

Foto Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar